Kuljetus

Transportereita on valmistettu Hannoverissa jo 65 vuotta

65-vuotias, mutta kaukana eläköitymisestä: Saksassa, Volkswagen Hyötyautojen tehtaassa Hannover-Stöckenissä on maaliskuusta 1956 alkaen valmistettu yli 9 miljoonaa legendaarista Transporter-mallia. Nyt tehtaan tuotantoa modernisoidaan ja uudelleenorganisoidaan. Tänä vuonna lanseerattavan Multivanin ja vuonna 2022 lanseerattavan ID.BUZZ:n myötä Hannoverin tehtaalla aletaan valmistaa perinteisten mallien lisäksi myös ladattavia hybridejä ja täyssähköautoja.

- Voimme olla ylpeitä saavutuksistamme Hannoverissa. Tehtaan historia on yhtä ainutlaatuinen, kuin Transporter itse – ja ne ihmiset, jotka ovat rakentaneet täällä miljoonia ajoneuvoja. Katsomme myös toimipaikan tulevaisuuteen: tänä vuonna uuden Multivanin lanseerauksen ja ID.BUZZ:n vuoden 2022 lanseerauksen myötä täydennämme modernia ja houkuttelevaa paketti-, tila- ja matkailuautojen valikoimaa laajalle asiakaskunnalle - itse asiassa ihan jokaiselle, sanoo Volkswagen Hyötyautojen toimitusjohtaja Carsten Intra.

Vuodesta 2024 alkaen Hannoverissa valmistetaan lisäksi premium-luokan sähköautoja (D-kokoluokan SUV-malleja) konsernin muille tuotemerkeille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Tehdas on siten esimerkki koko brändin muutoksesta. Volkswagen Hyötyautot ja konserni korostivat tätä hiljattain investoimalla 680 miljoonaa euroa isojen premium-luokan SUV-mallien tuotantoon, Intra jatkaa.

- Perimämme on monimuotoinen, sillä olemme rakentaneet autoja kaikenlaiseen työ- ja vapaa-ajan käyttöön. Monimuotoisuus on edelleen kulmakivemme, sillä T6.1:n ja Multivanin lisäksi pian tuotannossa on myös ID.BUZZ, sanoo työpaikkaneuvoston puheenjohtaja Bertina Murkovic.

- Uudistamme tehtaamme tuotantoa – sen toimintaa keskeyttämättä – perusteellisesti uusia tuotteitamme varten. Uuden Multivanin tuotantolinja on jo paikoillaan ja ID.BUZZ:n linjaa rakennetaan parhaillaan. Käytössä on yli 1 300 robottia. Vuodesta 2022 alkaen tehtaallamme on kaksi tuotantolinjaa, joilla valmistetaan kolmea eri alustarakenteisiin perustuvaa ajoneuvoa. Näin olemme luoneet perustan menestyksekkäälle tulevaisuudelle Hannoverissa, sanoo Volkswagen Hyötyautojen tuotannon ja logistiikan johtoryhmän jäsen Josef Baumert.

Ensimmäistä kertaa ajoneuvoja rakennetaan sekä modulaariselle MQB-alustarakenteelle, kuten uusi Multivan että modulaariselle täyssähköauton MEB-rakenteelle, kuten ID.BUZZ.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Otamme haasteet vastaan. Aivan kuten me olemme aina Volkswagen Hyötyautoilla Hannoverissa tehneet. Tehtaamme ja Transporterin tulevaisuuden puolesta. Tehdas täytti 65 vuotta – mutta ei jää eläkkeelle vielä pitkään aikaan”, totesi tehtaanjohtaja Thomas Hahlbohm videoviestissään.

Hannoverin tehtaan faktat:

  • Tehdasalueen koko: 1,1 neliökilometriä – eli noin 152 jalkapallokenttää
  • Tehtaan työntekijämäärä vuonna 2020: 14 800 (sis. Volkswagen-konsernin komponenttitehtaan työntekijät)
  • Valmistetut ajoneuvot:
    • 1956–2021 Transporter T1-T6, 9 228 000 kpl
    • 1974–1975 Kupla ja Type 181, 43 000 kpl
    • 1975–2003 LT1 ja LT2, 810 200 kpl
    • 2017–2020 e-Crafter, 1 500 kpl
    • 1989–1995 Taro, 61 000 kpl
    • 2012–2020 Amarok, 176 500 kpl
  • Polkupyörien määrä tehdasalueella: 3 000 kpl

Miten Transporterista tuli “taloudellisen ihmeen” symboli

Kun Elviksen hitit kaikuivat transistoriradioista, syntyi saksalaisten rakkaus autoihin: oli talousihmeen aika. Volkswagen Kupla oli vuoden 1955 myydyin auto ja sen myynti ylitti miljoonan auton rajan ennen vuoden loppua. Myös Transporter oli erittäin haluttu. Transporteria jo vuodesta 1950 valmistaneen Wolfsburgin päätehtaan tuotantokapasiteetti ei enää riittänyt vastaamaan kysyntään. Leivät, oluet ja hampurilaiset sekä kulutustavarat, kuten televisiot ja jääkaapit, oli kuljetettava ostajille luotettavasti ja mahdollisimman nopeasti. Kauppiaat tarvitsivat äärimmäisen kestävän Transporterin vastaamaan näihin tarpeisiin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tuohon aikaan yli 235 kaupunkia ja kuntaa ilmoitti kiinnostuksestaan uuden Transporter-tehtaan valmistuspaikkakunnaksi. Volkswagen GmbH:n toimitusjohtaja ja myöhemmin Volkswagenwerk AG:n johtaja Heinrich Nordhoff sai tuen valitsemalleen paikkakunnalle, Hannoverille. Paikkakunnan tärkeä etu oli toimiva logistiikka: läheinen Mittellandin kanava sekä ratapiha.

- Yrityksen arvo ei tule rakennuksista, koneista eikä pankkivarallisuudesta. Ainoa arvokas asia yrityksessä löytyy siellä työskentelevistä ihmisistä ja yhteishengestä, millä he työnsä tekevät, Nordhoff tunnisti jo tuolloin.

Aloitusvaiheessa, lumisena talvena, tehdasta alettiin rakentaa 372 työntekijän voimin. Maaliskuun 1955 loppuun mennessä rakennustyömaalla oli jo tuhat työntekijää. Kun maa suli, piti pehmeää mutaista maaperää tukea lankuilla, jotta kuorma-autot saavat tuotua rakennusmateriaalit alueelle. Rakennustyömaasta kasvoi tilapäinen pieni kaupunki, josta löytyivät toimistot, varastotilat, majoitustilat ja kanttiiniteltat. Myös yrittäjiä saapui pian paikan päälle perustamaan myyntipisteitään.

Vain 12 viikossa seinät nousivat jo yli neljään metriin. Rakennustöissä oli jatkuvassa käytössä 28 jättiläisnosturia, ja 22 suurikokoista sementtisekoitinta jauhoi 5 000 kuutiometriä betonia joka ikinen päivä. Kaiken kaikkiaan siirrettiin yli 1 750 000 kuutiometriä maata – määrä vastasi tuolloin 256 000 kuorma-autollista.

Toukokuusta 1955 lähtien jättiläismäisellä rakennustyömaalla oli noin 2 000 työntekijää. Betonivalujen muotteihin tarvittiin 600 000 neliömetriä puutavaraa. ”Sillä määrällä olisi rakennettu metrin levyinen puinen käytävä keskeltä Saksaa Wolfsburgista Sveitsin rajalle Baseliin”, lehdissä kirjoitettiin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Samaan aikaan Volkswagen koulutti jo uusia työntekijöitä Transporterin tuotantoon. Tilausjuna lähti joka aamu klo 4.10 keskusasemalta Wolfsburgiin, jossa heidät koulutettiin Transporterin valmistukseen. 3 000 työntekijän oli tarkoitus varmistaa, että tuotanto käynnistyi sujuvasti. Runkorakenteet olivat valmiina muutamassa viikossa ja helmikuussa 1956 valmistui myös kymmenen kilometrin raideyhteys tehtaalle.

Hannover-Stöckenissä aloitettiin ”talousihmeen vuosien” tulevan symbolin sarjatuotanto 8.3.1956. Ensimmäisen Transporter-sukupolven tuotannon päättyessä 1967 Saksassa oli valmistettu 1,8 miljoonaa Transporteria.

Tähän päivään mennessä Hannover-Stöckenin tehtaalla on valmistettu yli 10 miljoonaa ajoneuvoa. Tällä hetkellä tehtaalla valmistetaan Transporter T6.1 -mallia, vielä tänä vuonna alkaa uuden Multivanin tuotanto sekä perinteisellä voimalinjalla ja ladattavana hybridinä. Ensi vuonna Hannoverissa aloitetaan ensimmäisen täyssähköisen Volkswagen Hyötyauton, ID.BUZZ:n valmistus.