Metsäkoneurakointi

Metsä-Väyrynen Oy: Enemmänkin ehtisi hakata

Sodankylässä toimiva Metsä Väyrynen oy hakkaa 100 000 kiintokuution sopimusta Metsähallitukselle. - Työssä on yksi minun ketju ja yksi kumppanin omistama ketju. Kevään jälkeen Metsähallitus pudotti ajot puoleen. Havukuidun toimitusmäärien romahtamisesta johtuen, saamme hakata vain yhtä vuoroa, Tuomo Väyrynen harmittelee.

Tuomo Väyrynen kertoo istuneensa 25 talvea moton kopissa, eikä viime talven kaltaista katastrofia ole ennen tullut eteen. Pahimmillaan lunta oli 1,5 metriä ja paksun lumen aika ei tuntunut loppuvan ollenkaan.

Kun kauppakausi vaihtuu vuodenvaihteessa, niin Väyryselle on annettu toiveita siitä, että voitaisiin palata kahteen noin 10 tunnin työvuoroon. Työn vähentymisen takia Väyrynen lomautti itsensä ensimmäisenä, sillä hyvistä kuskeista kannattaa pitää kiinni ja tarjota työtä heille. Lomautettunahan ammattilaiset saattaisivat suunnata muille markkinoille. Koneita, kuskeja, metsää ja työhaluja on, mutta hakata ei saa.  Vaihtelut ovat suuria, joihin varautuminen on erittäin hankalaa. Väyrynen muistelee, miten muutama vuosi sitten Kittilän suunnalla yrityksen koneet liikkuivat kolmen miehen jaksotyöllä liki 24 tuntia vuorokaudessa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Hyvä sopimus helpottaa

Väyrynen on pyörittänyt omaa yritystään vuodesta 2012 alkaen, mutta kokemusta metsäkoneista ja hakkuukoneen ajamisesta miehellä on 25 vuotta. Mies kertoo olleensa kuskina useammankin yrittäjän leivissä. Varsinaisen yrittäjyyteen johtaneen 11 vuoden jakson hän teki setänsä metsäkoneyrityksessä. Siinä pystyi näkemään yrittäjän arkea ihan läheltä.

- Kun sitten aloitin oman yrityksen, niin oikeastaan mikään asia ei ole yllättänyt. Sen verran monelta kantilta sain setäni puuhia seurata, Väyrynen kertoo tyytyväisenä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Väyrysellä on ajossa punainen ketju. Komatsu 931:ssä on tunteja 13 000 ja 875:ssa noin 9000 tuntia. Työt on sen verran vähissä, ettei konekauppiaalle ole toistaiseksi ilmennyt asiaa. Koneen vaihtoajankohdan määrittää markkinatilanne ja sopimuksen sisältö. Kahta tuuria ajettaessa vaihto on yleensä tullut kolmen vuoden välein.

- Meidän leimikkorakenteelle Komatsun koneet ovat oivallinen yhdistelmä. Hakkuukone tulee jatkossakin olemaan kuusipyöräinen paristakin syystä. Paksussa lumessa kuusipyöräinen etenee hieman paremmin ja kuusipyöräinen on hinnaltaan tuntuvasti edullisempi. Kuusipyöräistä puoltaa myös maasto, jossa ei ole jyrkkiä rinteitä tai soita, Väyrynen toteaa.

Metsä Väyrysen punainen parivaljakko ei saa ajaa kuin yhtä vuoroa. Vuoden vaihteessa toivottavasti päästään täystyöllisyyteen.

Tuloksellista työtä

Viisivuotinen sopimus luo hyvän mahdollisuuden suunnitella tekemisiä ja investointeja paremmin. Kuuden vuoden sopimus olisi Väyrysen mukaan vieläkin otollisempi, jolloin sen aikana ehtisi pehmittää pari ketjua. Ensimmäisen ketjun Väyrynen osti käytettynä, mutta pari seuraavaa on hankittu uutena.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Edellinen ketju meni kumppanina toimivalle Veli-Matti Kiurulle, joka palasi pölliautopuolelta taas toiselle puolen pinoa. Yhteistyö on toiminut erittäin sujuvasti ja ammattitaidolla. Todennäköisesti Metsä Väyrysen tiimi on tehnyt asioita oikein, sillä viime vuonna yritykseen saatiin Metsähallituksen laatupalkkio. Hyvin tehdystä työstä irtosi huoneentaulun lisäksi ihan kahisevaakin.

Erikoishakkuiden määrä on lisääntynyt voimallisesti viimeisten vuosien aikana. Reilusti yli puolet kuutioista tulee harvennuksilta. Mitä pohjoisemmas mennään, sitä harvinaisemmaksi aukkohakkuu tulee.

Tyytyväinen joukkue

Taisto Pulju on ollut 20 vuotta ajokoneen puikoissa ja Väyrysellä melkein yrityksen perustamisesta alkaen. Mies kävi aikuisiällä metsäkonekurssit ja aloitti omien sanojensa mukaan varsin mainion työn. Kurssista ei hänelle hyötyä ollut, sillä oppilaita oli koulussa paljon ja koneita liian vähän.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Mutta vasta työhän se on, joka opettaa, Pulju muistuttaa

Taisto Pulju on ollut ajokoneen kuljettajana unelma-ammatissaan jo 20 vuotta.

Hakkuukonetta ajava Antti Ojanperä on ollut mukana Metsä Väyrysen perustamisesta alkaen. Motoa ajaessa näkee heti kättensä jäljen ja vuosien päästäkin voi vielä ihailla kasvukuntoon harventamaansa leimikkoa. Erilaisten erikoishakkuiden teko on hidasta, mutta toisaalta kiinnostavaakin, koska otettavien ja jätettävien puiden kohdalla pitää miettiä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Väyrynen kannustaa yrittäjiä avoimeen vuoropuheluun työntekijöiden kanssa. Kun yritykseen saadaan luoduksi hyvä me-henki, työntekijät toimivat enemmän yrittäjänomaisesti.

- Meillä ei ole töissä kuin huippuammattilaisia ja minä, Väyrynen naurahtaa.

Väyrynen pyrkii kaiken aikaa seuraamaan metsäsektorilla olevien koneyritysten toimintaa ja nappaamaan sieltä hyviä käytäntöjä oman yritykseni kehittämiseen. 

Kuljettajilla on aikapalkka, mutta selkeä suoritelisä tuntipalkan päälle motivoi. Se on reilu tapa osoittaa, että pelkkä työmaalla vietetty aika ei ratkaise.

Antti Ojanperä on ollut Metsä Väyrysen palveluksessa motokuskina yrityksen perustamista lähtien.

Uutta on kokeiltava

Tuomo Väyrynen kertoo, että yritys otti uusimpana työnä alueen teiden talvikunnossapidon. Yhdessä kumppaneiden kanssa tullaan tulevana talvena tamppaamaan talviteiden pohjia, auraamaan ja hiekoittamaan metsäautoteitä sekä ajamaan polannetta pois alaterällä. Tamppari, kolme alaterillä varustettua kuorma-autoa, kaksi pyöräkonetta sekä muutamia traktoreita takaavat, että puu kulkee, vaikka lunta tuiskuttaisikin. Tämä toiminta tarjoaa lujasti työtä, sillä kaukaisimmat savotat ja lanssit ovat 70 kilometrin päässä nelostieltä.

Kahdella ketjulla Metsä Väyrynen on päässyt 1,3 miljoonan liikevaihtoon, mutta tälle tilikaudelle on miljoonaan pääseminenkin lujan takana. Tarjouskilpailuissa hinta on erittäin määräävässä asemassa, vaikka kuistakin kriteereistä varsin isoon ääneen puhutaan. Yrittäjien tulisi laskea tarjoukset oman kulurakenteensa mukaan eikä niinkään sen mukaan saako urakan vai ei.

- Itsehän me yrittäjät olemme taksamme alas polkeneet, vaihtoehtojen ollessa ruokalista tai ruokapöytä, moni kuitenkin valitsee jälkimmäisen, Väyrynen harmittelee.

Kun kotoa leimikolle alkaa olla yli sata kilometriä, niin on viisaampaa jäädä taukotupaan yöksi. Diesel-lämmitin, kaasuhella ja kaasujääkaappi mahdollistavat kohtuullisen asumismukavuuden.

Tehoa on löydyttävä

Jos yhden ketjun sopimus Lapin savotoilla on 50 000 mottia vuodessa, niin koneiden on oltava varmoja ja tehokkaita. Kannattaa muistaa, että uusissakin koneissa saattaa tulla remontteja eteen. Koneiden toimintavarmuus on 25 vuodessa kuitenkin ottanut ällistyttävän kehitysaskeleen. Raskaan remontin määrä nykykoneiden kanssa on Väyrysen kokemuksen mukaan lähes olematon. Koneisiin tehdään kuitenkin melko paljo huoltoja ja pieniä korjauksia maastossa, koska välimatkat ovat uskomattoman pitkiä.

Väyrystä hieman ihmetyttää joidenkin asenne valtion metsien suhteen. Yhteisellä omaisuudella eivät saisi hyötyä muut kuin varsinaisen metsätalouden ulkopuolella olevat sidosryhmät. Sodankylän alueella vielä pärjätään kohtalaisesti, mutta pohjoiseen mentäessä sävy jyrkentyy.

Porttipahdan tekoaltaan ruska oli varsin vaikuttava.