Ajankohtaista

Yli 1700 henkilön Covid-19-testauskierros saatiin päätökseen Stora Enson Oulun tehtaalla

Stora Enson Oulun paperitehtaan muuntaminen pakkauskartonkia valmistavaksi tehtaaksi on loppusuoralla. Projektissa työskentelee noin 1800 yhtiön ulkopuolista työntekijää 140 hehtaarin alueella kahdella erillisellä työmaalla. Marraskuun loppupuolella projektissa työskentelevillä havaittiin Covid-19-tartuntoja. Kaikkia tehtaalla työskenteleviä pyydettiin koronatestiin, joiden tuloksena Stora Enson tehdasprojektiin liittyviä tartuntoja löytyi viranomaisen mukaan noin 150. Tehtaan oman väen tartuntoja löytyi alle 10. Seulontatestaus uusitaan kaikille tehtaalla oleville loppuviikosta alkaen.

Turvallisuus on Stora Ensossa ensisijaisen tärkeää. Oulun laajan investointiseisokin toteuttamista varten tehtiin jo alkuvuodesta erittäin tarkat ohjeet, joiden avulla pyrittiin välttämään koronavirustartunnat. Työt jaettiin kahdelle eri työmaalle, joista toinen on sellutehtaalla ja toinen kartonkitehtaalla. Töitä on tehty pienryhmissä, kontakteja eri ryhmien välillä on vältetty ja taukotiloissa käyty porrastetusti. Maskeja on vaadittu käytettäväksi viranomaisohjeiden mukaisesti ja testiin pääsi tarvittaessa nopeasti. Ulkomailta tulleet työntekijät testattiin säädösten mukaan: heillä täytyi olla korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen testi kotimaasta ja heidät on testattu uudelleen Suomessa ennen tehtaalle saapumista.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kaikista varotoimista huolimatta useita tehtaan investointiprojektissa työskenteleviä sai marraskuun loppupuolella koronatartunnan. Tilanteen kartoittamiseksi Stora Enso testautti kaikki Oulun tehtaalla työskentelevät 24.–30.11. välisenä aikana. Tuona aikana testejä tehtiin seulonnassa yhteensä yli 1700. Lisäksi osa yhteistyökumppaneista testasi työntekijöitään. Stora Enson tartuntaryppääseen liittyviä tartuntoja löytyi viranomaistietojen mukaan yhteensä noin 150, joista osa oli täysin oireettomia. Viime päivien tartuntamäärät ovat olleet selvässä laskussa. Tehtaan oman henkilökunnan tartuntoja on tähän mennessä löydetty alle 10.

- Emme tiedä tartunnan lähdettä. Tartunnat vaikuttavat keskittyvän kartonkikonetyömaan ympärille, jossa on työskennellyt eri vuoroissa ja ryhmissä noin 600 henkilöä. Olemme edellyttäneet myös alihankkijoiltamme tarkkaa ohjeistusta ja seurantaa karanteenisäännösten noudattamiseksi. Vetoamme jokaiseen yksilöön, että tiukkoja turvallisuusohjeita noudatetaan myös vapaa-ajalla, sanoo Stora Enson Oulun tehtaan johtaja Juha Mäkimattila.

Stora Enso tekee läheistä yhteistyötä paikallisten terveysviranomaisten sekä kaupungin kanssa. Henkilöiden turvallisuus ja viruksen leviämisen pysäyttäminen on nyt tärkeintä. Koko tehtaalla työskentelevä henkilöstö testataan uudelleen, ja testausta jatketaan tarpeen mukaan. Terveysviranomainen ja yhtiö ovat ohjeistaneet karanteenissa olevia ja heidän työskentelynsä tehtaalla voi jatkua vasta, kun negatiivinen testitulos on saatu.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Teemme parhaamme tilanteen turvaamiseksi. Lähes 2000 henkilön testaus oli iso mutta välttämätön toimenpide. Pyrimme jatkamaan projektia tarkan valvonnan alla niillä alueilla, joissa töitä on turvallista jatkaa. Projekti on loppusuoralla ja tavoitteena on henkilömäärän väheneminen tehtaalla jouluun mennessä noin tuhannella henkilöllä, kertoo Mäkimattila.