Metsätrans

Itsensä voittaminen

Kauniissa syyssäässä sain käydä Porissa, jossa luennoidessani sivusin omaksi itsekseen kasvamista. Eräs kuulija palasi omana itsenä olemiseen ja yhdessä läsnä olleiden kanssa pohdimme, miten vaikeaa on tulla tietoiseksi itsestään ja toisaalta aina ei ole eduksi olla ihan oma itsensä, varsinkaan jos aiheuttaa toisille harmia. Täsmällisempi tavoite on pyrkiä parantamaan itseään. Meidän kaikkien soisi pyrkivän löytämään itseensä hyveitä eli tavoitella ominaisuuksia, jotka tekevät meistä toisiamme kohtaan hyviä. Koulussa annoin taannoin uskonnon kotitehtäväksi miettiä hyveiden näkökulmasta, minkälaisiksi aikuisiksi oppilaat haluavat kasvaa. Hyveitä ovat esimerkiksi kiitollisuus, ahkeruus, anteeksiantavuus, tunnollisuus, järjestelmällisyys, myötätunto, oikeudenmukaisuus, rehellisyys, luotettavuus, kärsivällisyys, rohkeus ja itsehillintä.

Kiinnostavaa on pohtia tämän ajan televisio-ohjelmia, joista monissa kilpaillaan paremmuudesta yksilöinä ja/tai ryhminä. Tämän vuoden osalta loppuun saatettu The Voice of Finland-kisa keräsi taitavia laulajia, joita tähtivalmentajat luotsasivat huipputuloksiin. Sunnuntai-iltojen suora lähetys `Tanssii tähtien kanssa´ kerää suomalaiset ihastelemaan taitavien tanssinopettajien kanssa pyörähteleviä julkkiksia, jotka uskomattomalla nopeudella omaksuvat vakio- ja latinalaistanssien saloja. Parhaillaan käynnissä olevassa Suurin pudottaja-kisassa ylipainostaan ja sen mukana tuomista terveysongelmista eroon haluavat kilpailevat treenauksen ja terveellisen ruokavalion voimalla voitosta. Lisäksi televisio tarjoaa useita eri ruuanlaitto-, leivonta ja urheilukilpailuja. Monet suosituista televisio-ohjelmista ovat muiden maiden ohjelmakopioita, mikä todistaa kaikkien tykkäävän katsoa tiettyä päämäärää tavoittelevien ihmisten kisaamista.

Kilpaillessa ihminen havittelee voittoa toisia tai itseään vastaan ja toisinaan ponnistelee vuosia saavuttaakseen haaveensa. Jo Platon aikoinaan sanoi, että itsensä voittaminen on voitoista ensimmäinen ja paras. Usein juuri pelot ja oma epävarmuus ovat suurimmat jarrut jollekin hyvälle. Rohkeudesta ja uskaliaisuudesta kumpuaa ensimmäinen askel kohti unelmaa, jonka saavuttaminen onnistuu, mikäli sen rinnalla on sitkeyttä ja aimo annos onneakin. Aina edes periksiantamaton asenne harjoitellessa ei riitä, sillä monessa lajissa myös arpaonni vaikkapa kilpailulaulun osalta tai toisten päättämät vastakilpailijat ovat ratkaisevat tekijät kilpailussa onnistumiselle.

Toisille nimenomaan voitto on ainoa tyydyttävä palkinto, minkä saavuttamiseksi he uhraavat valtavasti aikaa, energiaa ja rahaa. Useimmat kuitenkin kertovat harjoitellessaan saaneensa elämäänsä niin paljon hyvää, että voitosta on tullut toissijainen päämäärä. Monesti mietin erilaisten mahdollisuuksien mahdottomuutta, jota elämä tarjoilee eri valintojen yhteydessä. Omilla valinnoillamme kartoitamme tietä, jonka suoruudesta tai mutkikkuudesta ei ole alussa aavistustakaan. Joskus valintamme osuu oikeaan, jolloin voimme huomata saaneemme kulkea onnellisten tähtien alla eli matka on antanut paljon arvokkaita kokemuksia. Toisinaan polku on kivisempi ja joudumme todeta kompastellessamme, että olisi kannattanut valita toisin. Niissäkin tilanteissa voi aina todeta, että huonot kokemukset ovat tyhjää parempia. Vaikeudet varmuudella vahvistavat ja opettavat.

Mielenkiintoista on miettiä, voiko oikeastaan tehdä vääriä valintoja, sillä mitä tahansa valitessaan pääsee kiinni hetkiin ja asioihin, joita elämässä ei olisi ilman kyseistä valintaa. Ehkä valintojen arvioimisen sijaan on antoisampaa kulkea kohti itselle tärkeitä tavoitteita, mikä väistämättä määrittää tulevaa. Mahdollisesti vain itse asetettu päämäärä on riittävä kannustin itsensä voittamiselle ja kunnianhimolle, joka saa pinnistelemään kerta toisensa jälkeen. Kilpaileminen on aina ollut kiehtovaa, sillä kilpaillessa kisaajat repivät itsestään parhaimpansa, saavuttavat edellistä kertaa paremmat tuloksensa ja parhaimmillaan luovat jotakin ennennäkemätöntä osoittaen ihmisten pystyvyyden. Toisten asettamat tavoitteet eivät ole koskaan riittäviä. Ympärillämme on ihmisiä, jotka ovat katkeroituneet tavoitellessaan jonkun muun luomia unelmia ja menetettyään oman elämänsä hallinnan. Meidän kaikkien kannattaa opetella tuntemaan itseään löytääksemme omat päämäärämme, jolloin säteilemme hyvää oloa myös muille omanarvontuntomme vahvistuttua.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.