Puutavara-autoilu

Neljäs akseli romahdutti puuautojen vaihtoarvon

Saimme toimitukseen alkukesästä juttuvinkin käytettyjen puuautojen vaihtoarvon romahduksesta. Tartuimme siihen, ja haastattelimme tätä artikkelia varten laajasti sekä puutavara-autoilijoita, että myyjäpuolen edustajia. Yhdessä nämä maalasivat melko lohduttoman kuvan. Keskimääräisen puutavara-autoiluyrityksen kannattavuus on jo muutoinkin heikoilla kantimilla. Jos ison investoinnin, jollainen puutavara-auto kiistatta on, arvonalenema on suurempi kuin arvioitu, se saattaa muodostua jopa ratkaisevaksi esteeksi yritystoiminnan jatkuvuudelle.

Saku Simpaselle rakennettiin Alucarilla ensimmäinen uusiin painoihin soveltuva puutavara-auto. Volvo FH16 8x4:n ja viisiakselisen Jykin yhdistelmä oli mukana Volvon koeajokiertueella 2013 ja esillä myös saman vuoden kuljetusnäyttelyssä.

Nykytilanteen taustalla on vuonna 2013 voimaan astunut mitta- ja massamuutos, jonka myötä puuautokanta päivittyi nopeasti neliakseliseksi, yhdistelmän suurimman sallitun kokonaispainon noustua 76 tonniin. Missään muualla maailmassa ei ole käytössä yhtä suuria yhdistelmiä, ja tästä päästäänkin suoraan ongelman ytimeen. Autokaupassakin pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Koska vaihtoon tulevalle puuautolle ei ole juuri lainkaan kysyntää, niin hyvityshintakin jää väistämättä vaatimattomaksi. Ennen kuin jatkamme tästä, mennään ajassa seitsemän vuotta taaksepäin ja palautellaan hieman mieliin, miten muutokseen tuolloin suhtauduttiin.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.