Metsätrans

Pääkirjoitus 1/2021: Jotain uutta, jotain vanhaa

Viime vuonna ensimmäistä numeroa tehtäessä koronavirus vaivasi lähinnä Kiinassa ja Euroopassa oli raportoitu vasta yksi kuolemantapaus. Muutama viikko myöhemmin rajoitustoimet alkoivat myös Suomessa, eikä loppua varsinaisesti ole näköpiirissä.

Tässä numerossa on perinteiseen tapaan kattava paketti puuautojen ja metsäkoneiden rekisteröinneistä, joiden määrät ymmärrettävästi laskivat, kun tehtaita jouduttiin keväällä sulkemaan ja komponenttitoimitukset sakkasivat.

Aivan kaikki ei kuitenkaan ole huonosti. Kunnon talvipakkasten myötä korjuukelit ovat olleet hyvät halki maan, ja helmikuun aikana saatiin vahvistus myös Kemin biotuotetehtaan rakennuttamiselle. Tehdasprojekti tulee luonnollisesti työllistämään vahvasti pohjoisessa Suomessa rakennusvaiheessa, mutta myös valmistumisen jälkeen töitä riittää kasvavissa määrin metsäkoneurakoitsijoille ja puutavara-autoilijoille.

Valmistajat epäilemättä myyvät mielellään koneita ja autoja kasvaneeseen tarpeeseen, mutta potentiaalisesti suurin haaste tuleekin olemaan, mistä kuljettajia löytyy jatkossa riittävästi. Tässä lehdessä esittelemme Metsähallitukselle urakoivan Tapani Koukkulan yrityksen, jossa ratkaisuksi on löydetty materiaalinkäsittelykone. Näin kaikkien kuskien ei tarvitse hallita nosturin käyttöä, mikä helpottaa kummasti rekrytointia muilta kuljetussegmenteiltä. Lähivaara Oy:ssä puolestaan hyödynnetään lastausautoa junien lastauksessa ja tehtaan materiaalinkäsittelyssä, tästäkin lisää tässä lehdessä. Entistä tehokkaampaa terminaaliverkostoa tarvitaan varmasti myös Kemin tehtaan valmistuttua.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsätrans-lehden osalta uusi vuosi toi tullessaan uudet kotisivut. Mittavan projektin tavoitteena on palvella entistä paremmin myös digitaalisesti, jatkossa lehden voi tilata ja lukea myös verkossa. Lisäksi käyttöön tulee kattava vanhojen lehtiä arkisto, jota täydennämme jatkuvasti uusimmista lehdistä vanhempiin.