Kuljetus

Uusi Citroën ë-Berlingo: suosittu tila-auto täyssähköllä

Uusi Citroën ë-Berlingo on täydellinen kumppani aktiiviseen elämäntyyliin, mallin käytännöllisyyden ja muunneltavuuden helpottaessa arjen kuljetustarpeita ja harrastamista. Nyt ensiesittelyn saa uusi täyssähköversio, joka lisää Berlingon mukavuutta hiljaisuudellaan ja sähkömoottorin tasaisella etenemisellä, mallin tarjoten toimintamatkaa WLTP-vertailuarvon mukaisesti 280 km.

Uudessa ë-Berlingossa on tallella kaikki Berlingon tutut toiminnallisuudet, sen avarat sisätilat, muunneltavuus sekä käytännöllisyys. ë-Berlingo on saatavana kahtena eri pituutena ja se kuljettaa jopa seitsemää henkeä. Malli on myös säilyttänyt avaran matkustamon, kolme erillistä takaistuinta sekä monipuolisen Modutop® :in, pään yläpuolella sijaitsevan säilytystilan sekä avautuvan takaikkunan.

Kuljettajaa helpottavat ë-Berlingon tuulilasinäyttö sekä 10” -teräväpiirtokosketusnäyttö, jotka jakavat oleelliset tiedot sekä viihteen niin kuljettajalle kuin matkustajille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Berlingon sähköistyminen on vastaus kahteen tarpeeseen: se tarjoaa riittävän toimintamatkan eikä tee kompromissia käytännöllisyyden suhteen, jotta asiakkaat voivat yhä edelleen nauttia kaikista eri aktiviteeteistaan. ë-Berlingo tuo annoksen levollisuutta arkipäivään saumattomalla ja hiljaisella etenemisellä, ilmansuodattimen huolehtiessa puhtaasta ilmanlaadusta, ja autoilun hintalapun pysyessä kurissa. Nämä kaikki ovat tämän segmentin asiakkaille vahvoja odotuksia ja luokassaan strategisia. Meille on ylpeyden aihe, että Berlingo, ensimmäinen LAV (Leisure Activity Vehicle), on nyt luokassaan ensimmäisten joukossa tarjoamassa tätä päästötöntä ja pienen kulutuksen vaihtoehtoa asiakkaille, Laurence Hansen – Citroën tuote- ja strategiajohtaja kertoo.

Citroën on kerännyt ympärilleen todellisen yhteisön, joka on hyvin kiintynyt Vuonna 1996 markkinoille tulleen Berlingon persoonallisuuteen, käytännöllisyyteen sekä muunneltavuuteen. Berlingon tarjoama tilavuus on yksi mallin tärkeimpiä ominaisuuksia samalla, kun tila-autot ovat jäämässä markkinoilla vähemmistöön. Berlingon täyssähköversion saapuminen on tärkeä askel ja nykyaikainen vastaus niiden asiakkaiden tarpeisiin, jotka kaipaavat kaikkia mallin tarjoamia ominaisuuksia, mutta kantavat huolta ekologisesta jalanjäljestään ja autoilun kustannuksista.

Täyssähköllä ajamisen hiljainen tasaisuus

ë-Berlingo edesauttaa matkanteon muuttumista rentouttavaksi hetkeksi. Ajoon lähettäessä vauhti kiihtyy saumattomasti heti ensimmäisestä hetkestä alkaen sähköisen voimalinjan tarjoaman lineaarisen väännön ja kiihdytyksen ansiosta. Sähköinen voimalinja on äänetön eikä tuota värinää tai vaihteenvaihtoja. Mallin korkea istuma-asento, vaivaton ohjattavuus sekä 10,80 metrin kääntösäde lisäävät kuljettajan kokemaa huippuluokkaista mukavuutta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

ë-Berlingon sähkömoottori kuljettaa ajoneuvoa valitun ajotapa-asetuksen sekä olosuhteiden mukaisesti. 100 kW (136hv) teho ja 260 Nm vääntö kiihdyttävät ë-Berlingon huippunopeuteen 135 km/h. Tilanteeseen ja kuljettajan toiveeseen sopivan ajotavan voi vaihtaa omasta kytkimestään ja tarjolla ovat asetukset:

  • Normaali – 80 kW/210 Nm: tuo optimaalisen toimintamatkan ja suorituskyvyn yhdistelmän,
  • Eco – 60 kW/180 Nm: matala energian kulutuksen taso saavutetaan madaltamalla lämmityksen ja ilmastoinnin tehoja sekä rajoittamalla moottorin tehoa ja vääntöä
  • Urheilu – 100 kW/260 Nm: tarjoaa reaktiivisemman ajettavuuden ja suorituskyvyn myös täydellä kuormalla

Vapautta liikkumiseen

Ajotyylistä Ja olosuhteista riippuen ë-Berlingon 50 kWh lithium-ion akku mahdollistaa 280 km toimintamatkan. Sama hienoimmasta sähköautoteknologiasta toteutettu ë-Berlingon tekniikka on saatavana kumpanakin Berlingon koriversiona.

Toimintamatkan optimoimiseksi ë-Berlingo kerää talteen jarrutuksen yhteydessä syntyvää liike-energiaa. Energian talteenottoa voidaan tehostaa keskikonsolissa sijaitsevasta “B” -painikkeesta. Akku on sijoitettu istuinten ja lattian alapuolelle, jolloin se ei vaikuta matkustamon tiloihin. Akun varaustaso esitetään mittaristossa niin prosenttinäyttönä kuin porrastettuna. Akulla on kahdeksan vuoden tai 160 000 km:n tehdastakuu (70% akun kapasiteetille). Akun kapasiteetista toimitetaan sertifikaatti ensimmäisen 20 000 km:n huollon jälkeen ja tämän jälkeen jokaisella merkkihuoltokäynnillä joka toinen vuosi tai 40 000 km välein.

Helppo lataus ja hallitut kustannukset

Citroën ë-Berlingo soveltuu kaikkiin tyypillisimpiin lataustapoihin:

  • Kotona lataus onnistuu yön yli Mode-2-kaapelin avulla joko 8A- tai 16A-pistokkeesta tyhjästä täyteen jopa 15 tunnissa.
  • Yksityinen tai julkinen latauslaite (22kW) ja Mode-3-kaapeli (lisävaruste) nopeuttavat latausajan tyhjästä täyteen 5 tuntiin.
  • Julkisesta pikalatauslaitteesta ë-Berlingon akku vastaanottaa jopa 100 kW. Lataus tyhjästä 80% varaustasoon onnistuu 30 minuutissa.

LAV-mallit ovat käytännöllisiä kumppaneita, mutta niiden muotoilu ei täydellisesti tuo auton aerodynaamisia ominaisuuksia. Sähköistyminen onkin avainkysymys, mitä tulee LAV-mallien ympäristöjalanjäljen ja käyttökustannusten madaltamiseen. Myös budjetista tarkoille asiakkaille tämä on tärkeä ostokriteeri. Ilman öljynvaihtoja, ilmastoinnin suodattimia tai vaihteiston öljyjä, huoltokustannukset tulevat pysymään 30% matalampina polttomoottoriversioihin verrattuna. Myös asiakkaan energiankulutukseen käyttämä budjetti tulee pysymään hallinnassa ë-Berlingon kuluttaessa keskimäärin 18 kWh / 100 km.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

ë-Berlingo myös mahdollistaa latauksen ajoittamisen energiahinnoittelulta edullisimpiin tunteihin. Samoin matkustamon ja akun esilämmitys auton ollessa liitettynä lataustolppaan auttaa optimaalisen toimintamatkan saavuttamisessa ja energian säästämisessä.

Käyttövoima kuluttajan käyttötarpeen mukaan

Citroënin strategia on tarjota jokaiselle asiakkaalle heidän toivomansa ja käyttötarpeisiinsa soveltuvan käyttövoiman. Käyttövoima ei määritä auton ulkonäköä, vaan vain pienet tunnisteet erottavat täyssähköllä kulkevan ë-Berlingon polttomoottoriversioista: “ë” -tunniste edessä sekä tavaratilan luukussa samoin kuin puskureissa ja kylkien Airbump® -suojiin sijoitettu Anodised Blue -väriset tehosteet. Latausluukku on sijoitettu tutulle polttoainetankin luukun paikalle.

Matkustamo on suunniteltu helpottamaan uuden Citroën ë-Berlingon käyttökokemusta:

Keskikonsoliin on sijoitettu uusi ë-Toggle-suunnanvaihdin ja sen rinnalta löytyy ohjain kolmelle vaihtoehtoiselle ajotapa-asetukselle: Eco, Normaali ja Urheilu.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

ë-Berlingon 8” -kosketusnäyttöön on lisätty Energia-valikko (varusteversiosta riippuen), josta päästään ohjaamaan sekä seuraamaan sähköauton tärkeitä ominaisuuksia, kuten energiavirtaukset, kulutus sekä viivästetty lataus tai matkustamon esilämmitys. 10”-teräväpiirtomittaristo (vakiona Feel Pack -varustetasosta alkaen) on muokattavissa kuljettajan omiin tottumuksiin sopivaksi ja jakaa tarpeellista tietoa ajamiseen ja navigointiin liittyen.

Uusi ë-Berlingo

ë-Berlingo on suunniteltu Citroën Advanced Comfort® -ohjelmaa noudattaen luomaan sen jopa seitsemälle matkustajalle mahdollisimman mukavan olon. Huomiota on kiinnitetty muun muassa matkustamon tilavuuteen, muunneltavuuteen sekä valoisuuteen, jotka kaikki vahvistavat matkustajien viihtyvyyttä ja hyvinvointia automatkan aikana.

Kaksi eri koripituutta

Uusi Citroën ë-Berlingo tarjoaa samat vahvuudet kuin tutut polttomoottoriversiot. Kuljettajalle ë-Berlingo on helposti käsiteltävä ja se tarjoaa paikat jopa seitsemälle.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tarjolla on kaksi eri pituutta: pituudeltaan 4,4 metrinen lyhyempi M-versio sekä 4,75 m pitkä XL-versio. XL-version 35 cm lisäpituus sijoittuu akseliväliin sekä takaylitykseen.

Matkustamotilan mukavuus

Aktiivisille asiakkaille ja perheille ë-Berlingo tarjoaa tilavuutta sekä mahdollisuuden toteuttaa retkiä, seikkailuja sekä ulkoharrasteita.

ë-Berlingon matkustamoon on helppo nousta tai asettaa lapset turvaistuimiin molemmin puolin sijaitsevien laajojen liukuovien ansiosta. Laaja tavaratila on toiminnallinen raskaidenkin matkatavaroiden kanssa. Tavaratilan luukun tummennettu ikkuna on avautuva, ja yhdessä pakettihyllyn kanssa se toimii käytännöllisenä apuna tavaratilan hyödyntämiseen myös silloin, kun itse ovi on haasteellinen avata.

ë-Berlingo tarjoaa matkustajille luokkansa parhaan matkustusmukavuuden ja tilavuuden, mutta myös erinomaisen tavaratilan tilavuuden: XL-versio tarjoaa tilaa jopa 4 000 litraa tilaa tavaroille ja lastauspituutta parhaimmillaan 3,05 m.

Muunneltavuus

ë-Berlingon 2. istuinrivi koostuu kolmesta erillisestä, samankokoisesta istuimesta. Istuimet tarjoavat matkustajille runsaan 156 mm:n polvitilan. Istuimet ovat kaadettavissa tasaiseksi alustaksi jokainen erikseen tai kaikki yhtä aikaa.

Myös etumatkustajan istuin on taitettavissa alas, jolloin M-versioon saadaan 2,70 m ja XL-versioon 3,05 m täysin tasaista lastaustilaa – auton tarjotessa tällöin täydellisen ratkaisun pitkien esineiden ja harrastusvälineiden kuljettamiseen.

Kolmannelle istuinriville on sijoitettavissa kaksi irrotettavaa istuinta. XL-versiossa kolmannen rivin istuimet on asetettu kiskoille ja ne ovat liikuteltavissa 130 mm matkalla eteen ja taakse tilan tarpeen mukaan.

Tavaratilan pakettihylly voidaan asettaa joko korkealle tai keskikorkeuteen, jolloin sen avulla tavaratilaan saadaan kaksi eri osastoa. Pakettihylly kannattaa 25 kg lastauspainon ja sen päälle asetettuihin tavaroihin on helppo päästä käsiksi avautuvan takaikkunan ansiosta.

Laajan 775 litran (M-versiossa, 1 050 l XL-versiossa) tavaratilan lisäksi ë-Berlingoon on saatu sijoitettua optimaaliset 167 litraa käytännöllisiä säilytystiloja 26 eri paikkaan. Nerokas Modutop® -kattosäilytysjärjestelmä tarjoaa 92 litraa käytännöllistä ja helposti saavutettavaa tavaratilaa.

Valoisuus

Matkustamo ë-Berlingossa tarjoaa matkustajille todellisen “valokylvyn”, joka pitää mielen virkeänä myös pidemmillä ajomatkoilla. Lasipintoja on yhteensä jopa 6,40 m2, mukaan lukien laaja tuulilasi sekä isokokoinen panoraamalasikatto, joista valo tulvii matkustamoon. Lasikato saa halutessaan peitettyä sähköisellä verholla. Illalla matkustajien viihtyvyyttä lisäävät jokaiselle takaistuimelle suunnatut omat lukuvalot sekä matkustamon lämmintä tunnelmaa korostavat, käytännöllisesti sijoitetut tunnelmavalot.

Ajoavustinjärjestelmät

Kuljettajan avuksi ja turvallisen sekä seesteisen ajon takaamiseksi ë-Berlingo tarjoaa 18 käytännöllistä nykypäivän ajoavustinteknologiaa. Arkea helpottamaan ë-Berlingoon on saatavana avaimeton käynnistys ja lukitus, värillinen tuulilasinäyttö (ainoana luokassaan), mäkilähtöavustin, pysäköintitutkat niin edessä, sivulla kuin takana, myös lintuperspektiivistä kuvaava Top Rear Vision -peruutuskamera, automaattisesti vaihtuvat ajovalot, sähköinen käsijarru, vakionopeudensäädin sekä Park Assist -pysäköintiavustin, joka automaattisesti etsii sopivan tilan pysäköintiin ja ohjaa auton paikalleen.

Lisäturvaa tuovat aktiivinen hätäjarru, aktiivinen kaistavahti, kuljettajan vireysvalvonta, etäisyysvalvonta, taukovahti, laajennettu nopeusrajoitus- ja liikennemerkkien tunnistus, sokeankulman vahti sekä Grip Control -ajonhallintajärjestelmä sekä Hill Assist Descent -alamäkihidastinjärjestelmä.

Yhdistynä ympäröivään maailmaan

Uusi Citroën ë-Berlingo on varustettu kolmella intuitiivisesti toimivalla liitettävyysjärjestelmällä.

Connect Assist

Assistance ja SOS -järjestelmällä kuljettaja voi nappia painamalla olla suoraan yhteydessä tiepalveluun tai hätätilanteessa automaattisesti hälytyskeskukseen. Kuljettaja itse voi hyödyntää järjestelmää MyCitroën -älypuhelinsovelluksen avulla ja se välittää käyttäjän mobiiliin laitteeseen tietoja kuten akun varausasteen ja toimintamatkan, ajastetun latauksen, esilämmityksen ajastus, pysäköintitiedot, ajokilometrit sekä seuraavan huollon.

Connect Nav

Connect Nav -kosketusnäyttöä ja navigointia voidaan ohjata myös äänitunnisteilla. Äänitunnisteilla voidaan ohjata myös puhelinta sekä radiota. Järjestelmä on yhteydessä TomTom Traffic -palveluun ja välittää kuljettajalle reaaliaikaista informaatiota ruuhkista ja ehdottaa parhaan ajoreitin. Järjestelmä jakaa myös tietoa muun muassa lähimmistä huoltoasemista sekä niiden hinnoista, pysäköintialueista, sääolosuhteista sekä kiinnostavista paikoista (kuten ruoka- tai taukopaikat ja nähtävyydet) matkan varrella.

Älypuhelimien liitettävyys

ë-Berlingon Mirror Screen -toiminto on yhteensopiva Apple CarPlay™ ja Android Auto -sovellusten kanssa. Mirror Screen avulla kuljettajan on mahdollista heijastaa älypuhelimensa tietoja suoraan auton kosketusnäytölle ja käyttää puhelimen multimediasisältöjä sekä monia muita toimintoja ja sovelluksia turvallisemmin suoraan auton kosketusnäytöltä.

Citroën toi markkinoille ensimmäisen Leisure Activity Vehicle -luokan ajoneuvon vuonna 1996. Siitä alkaen Citroën Berlingo on päivittynyt ajassaan ja nyt on aika lanseerata Berlingon täyssähköversio, suosion taustalla olevien perusasioiden pysyessä ennallaan: tilavuus, muunneltavuus sekä poikkeukselliset säilytystilat. Uusi ë-Berlingo on poikkeuksellisen käyttäjäystävällinen kulkuväline perheille ja ryhmille aktiiviseen elämäntyyliin ja tuomaan järjestystä sekä helpotusta arjen haasteisiin.

Uusi ë-Berlingo saapuu jälleenmyyjäliikkeisiin vuoden 2021 toisella puoliskolla.