Kuljetus

Scanian parannukset moduulijärjestelmään: Joustava alustarakenne ja uusi polttoainesäiliövalikoima

Scanian uusi joustava alustarakenne avaa uusia mahdollisuuksia kuten kahden polttoainesäiliön ja polttoaineoptimointiyksikön sijoittamisen alustan takaosaan, kuten kuvassa.

Scania ei pelkästään esittele moneen eri sovellukseen sopivaa uutta voimansiirtolinjaa, se tuo myös useita muita hyödyllisiä ominaisuuksia alustarakenteeseensa. Kaikille näille ominaisuuksille on yhteistä niiden kyky lisätä niiden kuorma-autojen määrää, jotka voidaan aidosti räätälöidä juuri niiden todellista ajotehtävää varten.

MACH, Scanian uusi moduulirakenteinen alusta (Modular Architecture Chassis), on nykyistä huomattavan paljon joustavampi asiakkaiden toivomusten suhteen. Päällimmäisenä piirteenä on uusi runkoon porattavia reikäyhdistelmiä koskeva säännöstö, johon sisältyy rungon sisä- ja ulkopuolelle asennettaville osille tarkoitettuja vakioreikiä. Tuloksena on modulaarisempi ja ennustettavampi alustarakenne, mikä lisää mahdollisten alustamuunnosten määrän eksponentiaalisesti.

- Sen sijaan, että jumittuisimme eri komponenttien keskinäisiin riippuvuuksiin, voimme nyt tarjota enemmän alustavaihtoehtoja, sanoo Ola Brantefors, Head of Layout and Chassis Installation, Scania R&D.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Tästä eteenpäin on mahdollista täyttää alusta aloittaen esim. taka-akselin edestä, sijoittamalla sinne esim. polttoainesäiliö. Tämä voi merkitä, että kantavuus kasvaa paremman painonjakauman ansiosta ja että samalla jää tilaa esimerkiksi tukijalkoja varten ja säilytystilaa lähelle ohjaamoa.

Polttoaineyksikkö

Esiteltävänä on myös täysin uusi valikoima dieselpolttoaineelle tarkoitettuja säiliöitä, tilavuudeltaan 165–700 litraa. Pääasiallisia kokoja on kolme (S, M ja L), joista valmistetaan pituudeltaan erilaisia versioita. Yhteistä niille on uusi nerokas D-muoto, joka lisää merkittävästi niiden kestävyyttä, ja ne kiinnitetään alustaan C-muotoisilla kannakkeilla.

Polttoaineen matalapainepumppu, polttoaineen pääsuodatin ja vedenerottelusuodatin on siirretty pois moottorista erilliseksi polttoaineenoptimointiyksiköksi. Yksikkö on asennettu pääpolttoainesäiliön kylkeen. Tällä tavoin Scania on keksinyt lopullisen ratkaisun klassiseen ongelmaan: miten hyödyntää kaikki säiliössä oleva polttoaine.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Dieselmoottorin polttoaineen ruiskutusjärjestelmiin ei saa tulla ilmaa, ja riski tähän on ollut olemassa, kun polttoainesäiliö on pitkä ja ajetaan jyrkkää mäkeä ylös tai alas ja polttoaine näin valuu säiliön toiseen päähän joksikin aikaa, Brantefors selvittää.

- Polttoaineenoptimointiyksikkömme toimii varasäiliönä, joka sisältää niin paljon polttoainetta, että uuden moottorin suurpainejärjestelmä ei haukkaa ilmaa. Tämä tarkoittaa, että olemme onnistuneet lisäämään käyttökelpoisen polttoainemäärän säiliöissämme, koska meidän ei enää tarvitse pitää polttoainetta ”varalla” ilman pääsyn välttämiseksi.

Scania on myös kehittänyt uuden älykkään ratkaisun, joka varmistaa polttoaineen jakauman kahdella säiliöllä varustetuissa autoissa. Säiliöissä on T-liitos, jossa on erillinen ja jatkuva (mutta hyvin vähäinen syöttö polttoaineenoptimointiyksikköön, joka luo venturi- ilmiön; tämä puolestaan varmistaa, että ilmakupla ei pääse katkaisemaan polttoaineen syöttöä pääsäiliöön.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Suurempi joustavuus

Muista uuden alustarakenteen myötä tulevista parannuksista mainittakoon kaksi runkoon asennettavaa entistä suurempaa uutta AdBlue-säiliötä. Scania esittele myös hydraulisille lisälaitteille (esim. nostimille) tarkoitettuja ”wet kit” säiliöitä, jotka polttoainesäiliöiden tapaan ovat D:n muotoisia. Myös ilmasäiliöille on tullut uusia vaihtoehtoja, joiden kiinnikkeet ja putkitus hyödyntävät joustavan alustarakenteen uusia reikäkuvioita, jotka tuovat uusia mahdollisia asennuspaikkoja.

- MACH lisää joustavuutta merkittävästi ja monin tavoin”, Brantefors sanoo. ”Vararenkaat ja esimerkiksi säilytyskotelot voidaan nyt asentaa joustavasti ja uusiin paikkoihin. Tätä arvostavat varmasti sekä asiakkaat että päällirakentajat.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Jälkikäsittelyjärjestelmä – kaikkien nykykuorma-autojen tärkeä, mutta kohtalaisen suuri varuste – voidaan nyt asentaa kolmeen eri vakiopaikkaan, ja myös pakoputken sijainti ja suunta on valittavissa. Kaikki pakoputket ovat entistä suuremmat, mikä vähentää pakokaasujen nopeutta ja potentiaalista pölyongelmaa. Jos kolme vakiopaikkaa ei riitä, jälkikäsittelyjärjestelmä voidaan asentaa vapaasti runkoon, sillä Scania tukee myös päällirakentajia poikkeavia asennuksia koskevin ohjein.

- Uskomme, että asiakkaamme hyötyvät toiminnassaan monin tavoin näistä muutoksista, Brantefors sanoo.

- Jatkamme valitsemallamme tiellä, jossa kullekin asiakkaalle räätälöity ratkaisu on tunnusomaista Scanian tarjonnalle, oli kyseessä sitten kantavuuden optimointi tai kyydissä olevan polttoaineen täysimääräinen hyödyntäminen. Poistamalla entisiä rajoituksia helpotamme myös korirakenteille ja varusteille asennuspaikkoja etsivien kuorma-autojen päällirakentajien toimintaa.