Puutavara-autoilu

Raija Haavisto pärjää “miesten maailmassa”

Raija Haavisto ohjaa Kuljetus Haavisto Oy:n puutavarayhdistelmää Isojoen takamailla pitkin upottavaa metsätietä kohti lanssia. Hän tuntee tien ja sen töyssyt. Tuossa on yksi kuski jäänyt kiinni, joutunut purkamaan kuormaakin. Kääntöpaikalla yhdistelmä ympäri, pinon kyljelle ja ketterästi nosturin hyttiin. Kädet tanssivat kuormaimen vivuilla ja kevyt kesäkuitu siirtyy vauhdilla autoon. Millaisen kuorman tie kestää; se on päätettävä nyt. Onneksi isomman tien vierellä on pino, mistä kuormaan saa täydennyksen. On ihan tavallinen kesäinen työpäivä puunajossa.

Raija Haavisto
Puunajo sujuu hymyssä suin. Mikä on parasta? - Haastava itsenäinen työ, hieno työympäristö ja vaihtelevuus, luettelee Raija Haavisto vastauksia usein kuultuun kysymykseen puunajon romantiikasta. - Kahta samanlaista päivää ei ole. Ajatteleppa, aamuvarhaisella luonnonhelmassa, kaste kimaltaa…, maalailee Raija. - Toisaalta usein tulee vettä, upottaa, jää kiinni tai kärry kaatuu. Silloin ei kyllä huomaa nouseeko aurinko vai ei.

Raija ajaa puutavara-autoa täyspäiväisesti, on ajanut jo seitsemän vuotta. Silloin hän lopetti kotiompelimonsa ja siirtyi kokonaan ”Singerin” viereltä Volvon rattiin. Yhdistelmäkortti on ollut taskussa pian kymmenen vuotta ja kokemusta puunajosta on yhtä pitkältä ajalta, aluksi kiireapulaisena, aina kun tarvittiin.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.