Kuljetus

Salokan uusin viisiakselinen

Saloka Oy, Juha Salo, Iveco Trakker
Saloka Oy:n yrittäjä Juha Salo viisiakselisen Iveco Trakkerin kanssa Helsingin Puistolan tiivisti rakennetun pientaloalueen rakennuskohteessa. - Trakker on käännöksissä kokoisekseen yllättävänkin ketterä. Sitten kun ollaan oikeasti pahoissa paikoissa, missä autolta kysytään maavaraa ja jyrkkiä nousu-kulmia on Trakker oikein elementissään.

Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakenteilla oleva Raide-Jokeri pikaraitiolinja on sitonut keravalaisen Saloka Oy:n maansiirtoautot työmaa-ajoon jo muutaman vuoden ajan. 

Onnistuneiden kalustovalintojen ansiosta odottamattomat seisontapäivät ovat jääneet minimiin, mikä osaltaan auttaa satoja tuhansia radan varren asukkaita palvelevan ratahankkeen valmistumista.

Saloka Oy:n yrittäjä Juha Salo siirtyi maansiirtoalalle taksin ohjauspyö­rän takaa.

- Taksiyhtiön myin kahden ja puolen vuoden ajon jälkeen kesällä 2012. Kuorma-autot ja maansiirtoala kiinnostivat. Ja kun yritys oli myyty, niin oli aika ottaa kiinni härkää sarvista. Maansiirtopuoleen tutustuin aluksi palkkatyössä. Saloka Oy:n perustin huhtikuussa 2016. Yrityksen alkutai­val keskittyi maanrakennusalan henkilöstövuokraukseen. Loppuvuodes­ta 2017 tein kaupat ensimmäisestä FM Volvosta. Autojen määrä tuplaan­tui jo seuraavan vuoden maaliskuussa Volvo FH:n myötä. Ensimmäinen Iveco oli vuosimallin 2012 Trakker. Sen ostin keväällä 2019 Espoon Ivecon vaihtoautorivistä Mäkisen Artolta. Sittemmin kalustoon on tullut useam­pia Ivecoja ja yksi Volvo FMX. Ja uusimpana tämä toukokuussa 2021 uu­tena hankittu Trakker

Tänään Saloka Oy työllistää kymmenkunta ammattilaista. Autoja on kaikkiaan seitsemän, aaikki viisiakselisia nuppiautoja, Neljä Iveco Trak­keria ja loput Volvoja.

- Hetken aikaa puntit olivat tasan merkkien kesken. Toukokuusta al­kaen ollaan menty Iveco-voittoisesti, Salo toteaa ja jatkaa, Ivecossa on hyvä hinta-laatu-suhde ja etenkin nämä Trakkerit ovat tehty vaativiin olosuhteisiin. Ja kun merkistä on kertynyt näinkin pitkä kokemus, että mä vähän tiedän niiden luonteen oikuista. Mihin kannattaa suhtautua vakavasti ja mitkä ehtii tehdä sitten myöhemmin. Ivecot ja merkin huol­to ovat palvelleet hienosti kaikki nämä vuodet ja siksi otin uutta autoa hankkiessani yhteyttä Mäkisen Artoon, joka tuntee niin toimialan kuin tarpeemme. Se jos mikä sujuvoittaa merkittävästi asiointia ja kaupante­koa.

Juha Salo
Trakkerin avara makuuohjaamo tarjoaa hyvät puitteet työntekoon. Koje-lautaan on lisätty Brigaden kameranäyttö, joka tarjoaa kuvaa sekä auton takaa että kuormalavan puolelta.

Koeteltua ja kestävää tekniikka

Salon mukaan 5-akselinen Iveco Trakker 500 sopii liki täydellisesti pää­kaupunkiseudun maa-aineskuljetuksiin.

- Jos tässä jotain halutaan listata, niin rautajousitus, korkea maavara ja reippaat nousukulmat sekä tietynlainen työkalumaisuus ja toiminta­varmuus ovat Trakkerille ominaisia vahvuuksia. En henkilökohtaisesti kaipaa mitään ylenpalttista koreilua, riittää että pääsee aamulla töihin ja saan päivän keikat hoidettua.

Kuten nyt Helsingin Puistolassa pientalotyömaalla kuormattavana oleva Saloka Oy:n tuorein Iveco Trakker myös aikaisemmin hankitut Trakkerit ovat päällerakennettu Järvenpäässä OK-Konehuolto Oy:ssä. Nuppiauton päälle sovitettu kivilava on sekin OK-Konehuollon valmis­tama ja mallia Karhunen eli kaikin puolin tukeva ja toimiva kokonaisuus.

- Samalla konseptilla ollaan menty jo pidemmän aikaa, useamman au­ton kanssa ja hyvällä menestyksellä.

Osoitus luottamuksesta Ivecon tekniikkaan näkyy myös siinä, ettei Sa­loka Oy:llä ole lainkaan omaa kalustohallia.

- Kuukausittaiset rasvaukset ja tarkemmat autojen tarkastukset teh­dään Keravan Kuljetuksen huoltohallissa, sekä Vantaan Auto ja Rengas Oy:ssä, joka myös huoltaa ja korjaa meidän kalustoamme. Lisäksi hei­dän kauttaan hoituvat myös renkaisiin liittyvät asiat, autojen varustelut ym. tarvittava. Se on meidän luottopaikkamme.

Uudempien autojen määräaikaishuolloissa sekä vaativimmissa korja­ustarpeissa käännymme merkkihuoltoverkoston puoleen. Ivecoissa on muiden merkkien tapaan omat oikkunsa, mutta vuosien kokemus mer­kin parista tarjoaa mahdollisuuden puuttua ongelmiin jo ennen niiden tuloa. Ennakoivalla huollolla voi välttää tai ainakin vähentää odotta­mattomien seisontapäivien lukumäärää.

Esko Eklund, Hyundai 210LC
Iveco Trakkerin kuormauksesta vastaa tällä kertaa 7-sarjalaisen Hyundai 210LC:n puikoista tavoitettu myrskyläläinen Esko Eklund.

Työtilanne vakaalla pohjalla

Raide-Jokerin työmaiden hiljentymisen myötä Saloka Oy:n viisiakselisia on vapautunut muille työmaille. Salon mukaan töitä on ollut hyvin tar­jolla, vaikka osa pääkaupunkiseudun rakennushankkeista on Koronan takia siirtynyt hamaan tulevaisuuteen. Kiitoksen sanat hyvästä työti­lanteesta yrittäjä lähettää infra-alan palvelukokonaisuuksia tarjoavan Konerinki Oy:n puoleen.

- Konerinki on reilun viidenkymmenen maarakennusalan yrittäjän ja yrityksen muodostama konsortio, joka tarjoaa asiakkailleen kaikki alan palvelut Konerinkiin verkostuneiden yritysten kautta. Yhteistyön myötä autoillemme on, ainakin tähän mennessä saatu hyvin tunteja.

kivilava
Auton päällerakenteet ja kivilava ovat järvenpääläisen OK-Konehuolto Oy:n käsialaa.

Tuottavuus tulee osaavasta henkilöstöstä

Juha Salon ohjaaman Iveco Trakkerin matkamittariin on ehtinyt kertyä toukokuun alusta lukien reilut 25 000 vaivatonta ja tuottavaa kilometriä.

- Ilman mainittavia murheita on matkanteko sujunut. Kuorman maa-aineksesta riippuen on ajettu jopa 400 kilometrin päiväsuoritteita. Tosin tänään ajetaan tässä Puistolan nurkissa.

Viisiakselinen ei liene se kaikista polttoainetaloudellisin vaihtoehto pi­demmille siirtomatkoille?

- Tekniikalla on toki merkityksensä ja uudet autot ovat, ainakin pape­rilla vanhjoja taloudellisempia. Polttoaineenkulutus on lopulta paljolti kiinni kuljettajan toimista ja ennen kaikkea asenteesta. Voin ylpeänä sa­noa että kuljettajamme omaavat sekä lujan ammattitaidon että oikean asenteen liikenteessä. Siksi polttoainelaskut ovat pysytelleet jotakuin­kin siedettävinä, Juha Salo summaa.

Uusi malli siintää horisontissa

Uuteen Trakkeriin Salo päätyi nopean saatavuuden takia. Horisontissa siintää kuitenkin jo Trakkerin seuraaja Iveco T-Way.

- Tosin melko kaukana vielä. Itse asiassa en ole vielä käynyt T-Waytä edes katsomassa. Annetaan tarpeen vielä yltyä, kyllä se Arto sieltä sitten taas soittelee kun on ajankohtaista, Salo sanoo lopuksi.

Iveco Trakkerin seuraajan ja täysin uudella ohjaamolla sekä sähkö­järjestelmällä ja hieman tehokkaammalla moottorivalikoimalla varus­tetun Iveco T-Way:n valmistus käynnistyi kesän aikana ja ensimmäiset uudet autot ovat nyt tilattavissa Iveco jälleenmyyjiltä. Uusi T-Way jakaa voimalinjan ja alustan puolella saman tekniikan hyväksi ja kestäväksi havaitun Trakkerin kanssa, joskin takapäähän on nyt tarjolla rautajou­sien ohella myös ilmavaihtoehtoja.