Kuljetus

Iveco T-Way - Suomeen suunniteltu

Työmaiden ja erikoiskohteiden moniottelija Iveco T-Way esittäytyy varta vasten suomalaisten maansiirtoautoasiakkaiden tarpeisiin valmiiksi varusteltuna Iveco T-Way Nordic 10x4 kippiautona. Ohjaavalla ja nousevalla viimeisellä akselilla ja järeällä Cantoni-kivilavalla varustetun Iveco T-Way 510:n asiakashinnaksi ilmoitetaan 210 000 euroa.

Iveco T-Way
Moottorina on iskutilavuudeltaan 13 litran Cursor 13 dieselmoottori, josta irrotetaan huipputehoa 510 hv kierroalueella 1560-1900 r/min. ja vääntömomenttia 2300 Nm kierrosalueella 900-1560 r/min.

Legendaarisen Iveco Trakkerin pohjalta kehitetty Iveco T-Way sopii laajan ohjaamo-, moottori, vetotapa- ja akselivaihtoehtovalikoiman sekä tukevan runkorakenteen ansiosta yhtä lailla perinteiseksi kippiautoksi raskaisiin ja vaativiin maansiirtotehtäviin kuin betoni- tai nosturiautoksi rakennustyömaille. Suomessa Iveco Trakker saavutti suosiota etenkin vaativissa maansiirtotehtävissä kivilavalla varustettuna ja viisiakseliseksi paikallisesti muutettuna. Iveco Finland on tarjonnut jo hyvän tovin Trakker maansiirtoautoja italialaisen lava- ja päällerakennevalmistaja Cantonin maansiirtolavapaketilla, neli- ja viisiakselisina vaihtoehtoina.

Iveco T-Way
Suomen vaativiin olosuhteisiin yhdessä Ivecon suomalaisten asiakkaiden kanssa kehitetty Iveco T-Way 510 10x4 Nordic täyttää Iveco Trakkerin tyhjäksi jättämät saappaat Iveco Finland Oy:n ns. tehdasvalmiiden maansiirtoautojen sarjassa.

Vahvojen toimijoiden kesken

Aina tähän päivään saakka lisäakselimuutos on tehty Suomessa ja pääsääntöisesti VTA-Tekniikka Oy:n toimesta. Myös Cantoni-lava, apurunko ja etukippi on asennettu Suomessa. Ivecon hiljattain valmistuneen raskaiden kuorma-autojen täydellisen mallistouudistuksen myötä uusiin Iveco kuorma-autoihin on mahdollista tilata lisäakselien asennukset sekä päällerakenneratkaisut vaihtoehtoisesti myös Ivecon sertifioimien yhteistyökumppanien toimittamina.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Aloitimme yhteistyön maansiirtoautojen lavojen kanssa italialaisen Cantonin kanssa vuonna 1997. Tuolloin hahmoteltiin valmistajan suuntaan Pohjolan maansiirtoautoasiakkaiden tarpeet ja tietenkin autojen mitat. Suunnittelusta toteutukseen edettiin noin kymmenen vuotta myöhemmin ja ensimmäinen etukipillä varustettu kivilavapaketti toimitettiin asiakkaan neliakseliseen Trakkeriin vuonna 2008. Sittemmin vastaavia on tehty jo pitkälle toistakymmentä. Nyt valmistuneen T-Wayn ohjaavan ja nousevan lisäakselin asennuksesta vastaa niin ikään italialainen S.T. System Truck S.p.A. Yhtiö käyttää Ivecon akseleita ja asennukset täyttävät kaikki valmistajan standardit. Sekä Cantoni että System Truck sijaitsevat järkevän matkan päässä Ivecon Torinon autotehtaasta, millä on positiivinen vaikutus auton valmistumiseen ja sitä kautta sitten myös toimitusaikaan, Iveco Finlandin Juhani Havia kertoo.

kippiauto
T-Way poikkeaa näkyvimmin kotimaisista nuppiautoista kippilaitteen osalta. T-Wayssa on perinteisen houskipin asemesta ohjaamon ja lavan väliin sijoitettu Interpump Hydraulicsin yksiputkinen etukippi. Kippausvakaus turvataan lavarakenteisiin viedyllä vakauttajalla.

Fokus kustannustehokkuudessa

Ivecon hyväksymien lavarakenne- ja alustaratkaisujen toteutuksista vastaavat yhteistyökumppanit tarjoavat palveluitaan teollisessa mittakaavassa.

- Cantoni valmistaa vuosittain noin 3000 lavaa ja System Truck palvelee akselimuutostöissä kaikkia johtavia autovalmistajia. Alan kovat kilpailuasetelmat pitävät huolen siitä että lavassa käytettävä rauta ja materiaalivahvuudet vastaavat alan standardeja. Esimerkiksi tässä autossa lavapohja on vahvuudeltaan 10 mm.(HB 450) ja seinämät 8 mm.(HB 400) kulutusterästä. Suuret tuotantovolyymit mahdollistavat valmistajille paremmat asetelmat palveluiden ja tuotteiden hinnoittelussa. Ja yrittäjäystävällinen hinnoittelu onkin yksi keihäänkärjistä, millä lähdemme nyt Iveco T-Way 510 10x4 Nordic kippiautoa asiakkaillemme tarjoamaan, kertoo Iveco Finland Oy:n myyntijohtaja Tuomas Virén.

Iveco T-Way
Viides, nouseva ja ohjaava akseli on asennettu Italiassa Veronan lähellä S.T. System Truck S.p.A. toimesta. Akseli on Ivecolta ja asennusjälki ensiluokkaista.

Tekniikkaa

Tarkempi katsaus Iveco T-Way 510 10x4 Nordicin rakenteisiin paljastaa auton sopivan täydellisesti sille kaavailtuun työtehtävään. Moottorina on iskutilavuudeltaan 13 litran Cursor 13 dieselmoottori, josta irrotetaan huipputehoa 510 hv kierroalueella 1560-1900 r/min. ja vääntömomenttia 2300 Nm kierrosalueella 900-1560 r/min. Moottorilta irrotettava voima välittyy vetäville akseleille ryömintäominaisuudella täydennetyn 16-vaihteisen Hi-Tronix-automaattivaihteiston kautta. Suomalaisten Trakker-asiakkaiden perinteitä noudattaen T-Way nuppiauton jousitus on toteutettu viimeistä akselia lukuunottamatta rautajousin. Ivecon nykymallistossa olisi toki tarjolla ilmajouset takatelille, mutta rauta on yhä rautaa kunnon monttuautossa. Ja siihen kategoriaan korkean maavaran ja vahvan etenemiskyvyn omaava Iveco T-Way epäilemättä lukeutuu.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ja se tärkein eli kantavuus on Iveco hyötyajoneuvoille ominaiseen tapaan korkea. Kokonaismassaltaan 42 tonniselle autolle vaaka antoi peräti 22 740 kg kantavuuden ja auton omapainoksi 19 260 kg. Lukemien valossa tilavuudeltaan 16 kuutiometriselle Cantoni-lavalle saa siis surutta kipata kuormaa.

Viihtyisä ja toimiva

Tukevalla ja korkealle nostetulla rautapuskurilla varustettu matalakattoinen AT-makuuohjaamo tarjoaa kuljettajalle väljät ja viihtyisät oltavat. Runsaiden lasipintojen ja hyvin toteutetun perinteisen peilivarustuksen ansiosta ohjaamosta näkee asiallisesti auton ympärille.

Kuljettajan istuimen ja ohjauspyörän runsaat säätömahdollisuudet tarjoavat mahdollisuuden sopivan ajoasennon säätämiselle eri ajotilanteisiin. Ja paksulla mukavuuspatjalla varustetun sängyn alta tarvittaessa ulos vedettävä tilava jääkappi säilyttää kuljettajan ja matkustajan eväät tuoreina. Eripuolille ohjaamoa sijoitetuissa säilytystiloissa ja lokeroissa paperit sekä henkilökohtaiset esineet kulkevat turvallisesti matkassa.

Ivecon Hi-Mux sähköarkkitehtuurin ansiosta kannettavien laitteiden, kuten esimerkiksi matkapuhelimen liittäminen auton monipuoliseen viihdejärjestelmään sujuu saumattomasti.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Työssäviihtymistä lisää Ivecon panostus ohjaamon äänieristykseen, mikä pitää maansiirtoauton miellyttävän hiljaisena myös maantienopeuksilla ajettaessa.

210 000 euroa

Kysymykseen millaisella hinnalla Iveco Finland Oy aikoo Iveco T-Way 510 10x4 Nordic kippiautoa asiakkaille sitten tarjota Virén paljastaa Arvonlisäverottoman hintapyynnin asettuvan 210 000 euroon. - tuohon tulee tietenkin päälle asiakkaan mahdollisesti valitsemat lisävarusteet ja varustelut. Uskallan väittää että nyt on saatu laskettua varsin kilpailukykyinen hinta ajo- ja työvalmiille viisiakseliselle maansiirtoautolle.