Tapahtumat

FinnMETKO 2022 keräsi 28120 kävijää

Konetyöalojen ammatti- ja myyntinäyttely FinnMETKO on raskaskonealan päätapahtuma Suomessa ja Euroopankin mittakaavassa merkittävä metsäkonealan uutuuksien esittelypaikka. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin torstaista lauantaihin syyskuun 1.–3. päivä. Tapahtuman puhutuin uutuus oli julkisen ensiesittelynsä saanut sähkökäyttöinen metsäkone, Ponsse EV1. Ajankohtaisista teemoista myös energiakriisi näkyi messutarjonnassa, energiapuun korjuukalusto herätti kiinnostusta ja klapikoneille kysyntää on ollut niin paljon, että tulevaksi talveksi sellaista ei enää tahdo saada. Metsätrans aisti messutunnelmaa keskiviikon lehdistöpäivästä pitkälle lauantain iltapäivään.

Tomas Töyrylä
Tomas Töyrylä tuli metkoon ensisijaisesti tapaamaan tuttuja. – Koneita näkee kyllä ihan riittävästi töissäkin. Pari viikkoa myöhemmin mies oli jo matkalla Pohjois-Amerikkaan, jossa odottivat uudet savotat Freya Loggingilla, noin 700 kilometriä Vancouverista pohjoiseen. – Tutustuin joskus Facebookin kautta brittiläiseen kuskiin, joka oli tuolloin Oregonissa ja Kaliforniassa hakkaamassa. Hän meni tuonne töihin ja olin itsekin lähdössä jo 2019. Nyt siellä on myös Arvo Taipale hommissa, joka houkutteli uudelleen lähtemään, nyt kun elämäntilanne sen sallii. Varmaan taustalla on halu nähdä maailmaa, ja mikäs sen parempaa kuin työskennellä aivan eri puolella. Ja tietenkin British Columbian luonto veti puoleensa, olen siellä käynyt jo kerran aiemmin yhden päivän roadtripillä Seattlesta, Töyrylä kertoili myöhemmin Instagramin välityksellä.
Veljekset Hokkanen Oy
UPM Metsän osastolla oli messujen mittaan useita alan ammattilaisia, niin yrittäjiä kuin kuljettajiakin kertomassa metsäalalla työskentelystä. Veljekset Hokkaselta edustamassa olivat yrittäjäveljesten Hannun ja Esan lisäksi Anne Puikkonen, Jukka Jokinen, Milja Halttunen ja Mikko Kovanen.
Sepi Kumpulainen
Legendaarinen Sepi Kumpulainen viihdytti messukävijöitä Parlokin teltassa.
Jukka Ranta, Sanna Ranta, Anssi Aalto, Kuutio
Jukka ja Sanna Ranta rekisteröityivät Kuution käyttäjäksi Suomen Puukauppa Oy:n Anssi Aallon opastuksella. Kuutio oli entuudestaan tuttu mainoksista, mutta ei palveluna. – Hyvä vaikutelmahan tuosta jäi, käyttö tuntui kätevältä, Pohjanmaalla metsää omistava keskisuomalainen pariskunta kuvaili ensituntumaa.
Komatsu Forest, kuormatraktori
Metsäkoneenkäytön SM-tittelistä kisattiin perjantaina. Mynämäkeläinen Teemu Honkalatva vei voiton, kuten myös 2018 ja 2016.
Simo Jaakkola
Lehdistöpäivän yhteydessä Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola kertoi tuttuun tapaan konetyöalan kuulumisia. Inflaatio alalla on kiihtynyt noin 20 prosenttiin, ja kohonneita kustannuksia on saatu siirrettyä urakoinnin hintoihin vain osittain. Hyvästä kysynnästä huolimatta suurella enemmistöllä tulos heikkenee tänä vuonna, minkä takia yrittäjien motivaatio onkin koetuksella. Tämä kävi ilmi Koneyrittäjien jäsenkyselystä.
Antti Säisä
Kuljetusliike Eero Säisä Oy:n nuorimmainen metän kaataja Antti Säisä poseerasi Finnharvestin osastolla.
Heikki Valkama, Laura Linkoneva
Heikki Valkama, Elmo ja Laura Linkoneva messutunnelmissa. Alanvaihtajat löysivät metsäkonekoulusta paitsi uuden ammatin, myös toisensa. Linkonevan tarina on tuttu Metsätransin sivuilta, Valkama puolestaan oli aiemmalta ammatiltaan kokki.
Ford pickup
Kuva ei ole matkailumessuilta. Maastossa liikuttaessa tämä Fordin katolle rustattu teltta tarjoaa hyvän vaihtoehdon majoittumiseen.
Lasse Kukila, Maatori
Lasse Kukila on tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran raskaan kaluston parissa. Hän aloitti 1978 myymällä Sisuja Seinäjoella ja sen jälkeen Volvoja Turussa. Sitten hän toimi yrittäjänä ostamassaan Naantalin Autokeskus Oy:ssä, jonka hän äsken myi Maatorille. Epävakaan maailmantilanteen takia myyntiohjelmassa on myös panssarivaunut. T55 AM 213 42 tonnin tankki 39 litran moottorilla tekee 680 hevosvoiman tehon. 100 mm:n tykillä ja 12,7 mm it kk:lla tankki antaa hyvän suojan, jos tunnet olosi epävarmaksi.