Tapahtumat

FinnMETKO 2022: Metsäkoneet

Konetyöalojen ammatti- ja myyntinäyttely FinnMETKO on raskaskonealan päätapahtuma Suomessa ja Euroopankin mittakaavassa merkittävä metsäkonealan uutuuksien esittelypaikka. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin torstaista lauantaihin syyskuun 1.–3. päivä. Tapahtuman puhutuin uutuus oli julkisen ensiesittelynsä saanut sähkökäyttöinen metsäkone, Ponsse EV1. Ajankohtaisista teemoista myös energiakriisi näkyi messutarjonnassa, energiapuun korjuukalusto herätti kiinnostusta ja klapikoneille kysyntää on ollut niin paljon, että tulevaksi talveksi sellaista ei enää tahdo saada. Metsätrans aisti messutunnelmaa keskiviikon lehdistöpäivästä pitkälle lauantain iltapäivään.

Ponsse EV1
Ennen messuja, messuilla ja messujen jälkeen, eniten puhututti Ponsse EV1. Vaikka somekanavissa innovaation nerokkuutta epäileviä riittää, niin ainakin konseptikone kiinnostaa. Sen todisti työnäytösten yleisömäärät. Seuraavaksi odotellaan, että Vieremällä ja Seinäjoen tytäryhtiö Epecillä kone saadaan tuotantoon. Akku on rungon välissä koneen perässä.
Ponsse, Finnmetko 2022
Ponssen toinen teknologiakonsepti lanseerattiin vasta messujen alla lehdistöpäivänä. Lidar-tekniikkaa hyödyntävä konsepti mittaa ensimmäistä kertaa metsäkoneiden historiassa myös metsän jäävän puuston poistetun ohella. Tavoitteena on tunnistaa konetta ympäröivät puut ja niiden tarkka sijainti, opastin auttaa kuljettajaa löytämään oikean ja metsänhoidon kannalta parhaan harvennustiheyden. Työnäytöksessä koneen liikkuessa myös yleisön oli mahdollisuus seurata näytöiltä kuljettajalle avautuvaa näkymää. Kartta kertoo koneen sijainnin, puiden sijainnit ja ehdottaa poistettavat rungot.
Ponsse Mammoth
Tätä perää kuvattiin messuilla runsaasti. Ponssen Marko Mattila kertoi, että uutta Mammoth-kuormatraktoria on myyty jo 30 kappaletta, tämä yksilö oli lähdössä Ruotsiin.
John Deere, Finnmetko 2022
John Deeren osastolla ei ole liikkuvia koneita, mikä mahdollistaa paraatipaikan heti pääportin oikealla puolella.
John Deere kaatokasauskone
John Deeren näytti osastollaan minkälaisia koneita ”länneltä” löytyy. 32,4 tonnin painoisessa kaatokasauskoneessa on 213 kW:n moottori. Kaatopää painaa 3840 kg. Kiekkoterän halkaisija on 1420 mm, ja sillä kaataa 560 mm paksun puun.
Mikon Metsäpalvelut, John Deere, Finnmetko 2022
Kuten edellisessä lehdessä kerroimme, John Deere esitteli metkossa uusien, kehittyneiden karttatasojen tuomia mahdollisuuksia. Mikon Metsäpalvelut Oy oli mukana demoamassa, miten työkalut auttavat korjuun suunnittelussa. Kahdella muulla pisteellä esittelyssä oli TimberManager ja TimberMatic Kartat.
Komatsu Forest, FinnMETKO 2022
Komatsun osastolla oli nähtävillä punainen kuormatraktori- ja hakkuukonemallivalikoima lähes kokonaisuudessaan, sekä C-sarjan hakkuupäät. Demoalueella oli mahdollisuus testata Smart Crane-nosturinohjausjärjestelmää hakkuukoneessa ja kuormatraktorissa, sekä hydraulista ohjaamon vaimennusjärjestelmä Comfort Ridea.
Komatsu Forest 855XT
Komatsu Forest esitteli uuden 855 XT mallin. Napavälitteiset telit edessä ja takana tuovat lisää kestävyyttä ja vetovoimaa haastaviin olosuhteisiin.
Logset 8H GTE, Finnmetko 2022
Logset on perustettu vuonna 1992, joten metkossa oltiin juhlavuoden tunnelmissa, perjantaina messupäivän päätteeksi osastolla järjestettiin myös juhlat. 30 year anniversary edition-koneet olivat saaneet todella tyylikkään mustanpuhuvan värityksen, hopeisin ja kultaisin yksityiskohdin. Tämä Logset 8H GTE hybridiharvesteri oli lähdössä Ranskaan.
Logset 5F Evo
Logsetin suosituin kuormatraktori on uudistunut, ja kulkee nyt nimellä Logset 5F Evo. Asiakaspalautteen perusteella tehdyn kehitystyön myötä koneen keula on nyt lyhyempi ja uuden muotoilun myötä nousukulma parempi. Levitettävän kuormatilan pankot ovat levyrakenteiset. Uudistunut ohjaamo on tarjolla kaikkiin kuormatraktorimalleihin, ja lisävarusteeksi tarjolla on myös uudistunut hifipaketti subbareineen parempaa äänentoistoa koppiin kaipaaville. Tämä yksilö oli varustettu pidemmällä takatelillä ja menossa Koneurakointi S. Kuittiselle Nurmekseen.
Sampo-Rosenlew, Finnmetko 2022
Sampo Rosenlewillä oli koko metsäkonekalusto esillä. Uutuutena messuilla esiteltiin Sampo Crane Control, eli Sampon itse kehittämä nosturin ohjausjärjestelmä kuormatraktoreihin.
Sampo-Rosenlew CR68
Saarijärveläisen Forest-Linnan combikone Sampo Rosenlew CR68 Nisula Forestin 500C-kouralla ja pyörivällä ohjaamolla on ollut vuoden verran käytössä. Kyseessä on konseptikone, joka ei ainakaan vielä ole tuotannossa.
Nisula Forest, Finnmetko 2022
Nisula Forestin messuilla esittelemät harvesterit oli myyty, N6e Suomeen Hollolan Biolämpö Oy:lle, ensimmäinen nelipyöräinen N6 Puolaan ja kuusipyöräinen N6 Ranskaan. Kaikkiaan vientimaita Nisulalla on kolmisenkymmentä.
Timo Savornin
– Kutoselle päämarkkinoita ovat juuri Pohjoismaat, Ranska sekä Saksa. Täällä messuilla, kotikonnuilla meillä on toki esittelyssä koko tuoterepertuaarimme, Timo Savornin kertoi. Osaston paikka heti pääportin vierellä takasi, että kävijät löysivät paikalle hyvin ja energiapuun buumi auttaa myös Nisulan tuotteiden kysyntää.
Kalle Mattsson, Finnmetko 2022
Kalle Mattssonin takinväri oli vaihtunut punaisesta oranssiin. Miehen tuore yritys, Konekauppa Raktori Oy palvelee asiakkaita, jotka haluavat muuttaa koneensa rahaksi. Mattsson kuitenkin hoitaa edelleen myös Nisulan myyntiä kotimaassa. – Matkustaessa ympäri maailmaa alkoi tuntua, että lentokentillä on vietetty jo riittävästi aikaa, joten aloin pohtia voisiko elannon hankkia toisellakin tapaa. Tämä ratkaisu syntyi luontevasti, sillä olen läpi vuosien saanut runsaasti yhteydenottoja asiakkailta, jotka ovat kaivanneet apua tarpeettomiksi muuttuneiden koneiden myyntiin, Mattsson kertoi.
Prosilva S5, Finnmetko 2022
Prosilva oli saanut uuden, armeijahenkisen värityksen sekä samaan konserniin kuuluvalta NTCabilta päivitetyn ohjaamon S5- ja S6-harvestereihin.
Keijo Ojala, Prosilva
Toimitusjohtaja Keijo Ojalan mukaan oliivinvihreät Prosilvat uusilla ohjaamoilla tulevat toimitukseen ensi vuoden alusta. Panostuksia on tehty kuljettajan mukavuuteen ja varustelutasoon, ja myös käyttöjärjestelmä on kokenut päivityksiä.
Prosilva J14
Prosilvan ensimmäinen kone oli nimeltään Ässä, nyt korttipakasta vedettiin todellinen Jokeri, toimitusjohtaja Keijo Ojala kuvaili uutta konseptikonetta. Uusi kuormatraktorikonsepti J14 oli varustettu nyt 14 tonnin kuormatilalla, mutta runko mahdollistaa jopa 18–20 tonnin kapasiteetin. Suunnittelija Jukka-Pekka Syvälahden mukaan konsepti tuo aivan uutta vauhtia puunajoon. Samalla J-sarja tuo myös kurkistuksen siitä, millainen kuormatraktori voisi olla, kun siirrytään kohti autonomisempaa puunajoa. J-sarjan konseptikoneessa koko runko on sylinterien päällä ja ideana on heilurivarsisto, jolloin koko koneen korkeus on säädettävissä 80 senttiä. Näin maavara saadaan reilusta 30 sentistä yli metriin. Nostotelin ansiosta kone ei keiku puolelta toisella, ja kolhi pankoilla harvennuksella metsään jääviä puita. Ajouraksi riittää väli, josta kone mahtuu. Viistorinnettä ajettaessa kone pysyy pystyssä vielä 24 asteen rinteessäkin, ja lisäksi kone on miellyttävä kuskille, kun jokainen teli on asennettu heilurivarren päähän. Näin kivet ja kannot eivät keikuta konetta. Kyyti on tasaista ja vähemmän kroppaa rasittavaa. Koska kone on sylinterien varassa, kuorman paino voidaan mitata heilurivarsien sylintereiden paineantureista ja lisäksi koneen asento on koko ajan tiedossa, ja se voidaan pitää pystysuorassa, mikä auttaa mahdollisesti tulevaisuudessa ajo-osuuden automatisoinnissa.
Profi, Finnmetko 2022
Ruotsissa on valmistettu Profin koneita nyt kahdeksan kappaletta, jotka yhtä Norjaan mennyttä yksilöä lukuun ottamatta ovat myös töissä siellä. Kapasiteetti mahdollistaa viiden koneen valmistamisen vuosittain, jos vaan komponenttitoimitukset rullaavat. Tuomo Lempinen on toiminut Suomessa Profin myynnissä nyt reilun puolen vuoden ajan.
Reijo Lahtonen, Finnmetko 2022
Reijo Lahtonen vaihtoi kuulumisia Profia nykyisin valmistavan, ruotsalaisen Profi Production AB:n väen kanssa ja innostui samalla muistelemaan menneitä. – Menin Nokalle töihin 1994 vapun aikoihin. Siihen aikaan pihassa oli yksi kuusipyöräinen moto ja kuusipyöräinen ajokone, joka oli myyty Romaniaan, mutta sitä ei ikinä lunastettu. Alunperinhän Nokka-Jokeri oli Karilaisen Lassen 80-luvun lopulla kehittämä kone, jonka tuoteoikeudet Nokkalan Jorma oli sitten ostanut 90-luvun alussa. – Muistan, miten vuonna 1994 halusimme hieman kehittää designia, ja kutsuimme suunnittelutyöhön Makkosen Esan, joka tunnettiin siitä, että hän oli muotoillut Gorbatshov-mallina tunnetun Nokia-Mobira Cityman 900 puhelimen. Naureskeltiin, että jos mies on kerran tehnyt tuollaisen puhelimen, niin millainenkohan motosta tulee. Nykyäänhän tuo Nokia on vitsi, mutta siihen aikaan kyseessä oli edistyksellinen malli. Uudistunut Nokka-Profi esiteltiin sitten 1996, siitä homma lähti liikkeelle ja kauppa käymään. Nyt metkossa esitelty Prosilvan uutuus oli puolestaan J-malli, eli Jokeri, joten tältä osin historian ympyrä sulkeutuu. – Siinä kun velipuolet Prosilva ja Profi olivat vierekkäisillä tonteilla metkossa, niin ehkä Karilaisen Lassekin katseli ylpeänä jostain pilven reunalta, Lahtonen totesi.
Eco Log, Finnmetko 2022
Gremon kanssa fuusioitunut EcoLog tekee uutta työntöä Suomen tiukasti kilpailluille metsäkonemarkkinoille. Suomen jälleenmyynnistä vastaava Mats Wester / PJP Metsäexpertit Oy solmi FinnMETKO:ssa sopimuksen myös Log Maxin hakkuupäiden myynnistä.
Jarcrac, Finnmetko 2022
Ranualta ponnistavat Jarcrac pienmetsäkoneet soveltuvat nuorten metsien ympärivuotiseen käsittelyyn, sillä koneen käyttö ei vaadi leveitä ajouria. Metkossa esillä olivat Eco, Evopro ja Magnapro mallit. Valtuutettuja jälleenmyyjiä on Baltiasta Keski-Eurooppaan ja Briteistä Pohjois-Amerikkaan.