Metsätrans

Pääkirjoitus 5/2022: Perhesuhteita

Tero Nurmi

Patrik Westmanin isä oli autoilija. Poika näki pienestä pitäen mitä yrittäjän arki on, eikä se tuntunut houkuttelevalta. Isä kuoli, kun Patrik oli 18-vuotias ja autot laitettiin myyntiin. Lopulta uusi mahdollisuus yrittäjyyteen tarjoutui seitsemän vuotta myöhemmin, ja siinä vaiheessa mieli oli muuttunut.

(Lue artikkeli täältä: Patrik Westmanista ei pitänyt koskaan tulla yrittäjää)

Kokkosen veljekset, Samuli, Juho-Heikki ja Henri olivat alle kaksikymppisiä, kun he eräänä iltana tulivat esittelemään vanhemmilleen metsäkoneyrityksen kannattavuuslaskelmaa. Isä Juha hieman jarrutteli, mutta turhaan. Kävimme jututtamassa veljeksiä vuonna 2007 ja uudelleen nyt 15 vuotta myöhemmin. Metsä Kokkonen pyörii nykyään vahvasti työntekijöiden voimin, kun veljekset ovat pääosin äitinsä isän perustaman Tervolan sahan palveluksessa. (Lue artikkeli täältä: Metsä Kokkonen Oy: Tekevälle riittää töitä)

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Samuli Savolainen vietti lähes pari vuosikymmentä pääkaupunkiseudulla, kunnes palasi Savoon, kouluttautui aikuispuolella metsäkoneenkuljettajaksi ja pääsi Finnharvestille hommiin, saman perheyrityksen palvelukseen, jossa jo hänen isänsä aikanaan työskenteli. Nyt myös Savolaisen kaksospojat kulkevat samaa urapolkua. (Lue artikkeli täältä: Samuli Savolainen: Alan vaihtaminen kannatti)

Jere Aakko on parikymppinen yrittäjä, joka osti yhdessä serkkunsa kanssa setänsä puolikkaan Koneurakointi Aakko Oy:stä. Toisen puolikkaan omistaa Jeren isä Jari Aakko, ja yrityksen perustaja puolestaan on Jarin isä.  (Lue artikkeli täältä: Nuori yrittäjä Jere Aakko rohkaisee: Metsäkonealalle kannattaa lähteä)

Puutavara-autonkuljettaja Timo Perilälle ammatinvalinta on aina ollut selviö. Raakapuun ajon aloitti aikanaan Karjalan evakkona Hankasalmelle tullut Timon isoisä Nikolai, ja hommat jatkuivat tämän pojan Aimon myötä. Timo edustaa siis jo kolmatta polvea alalla, mutta neljäskin on jo hommissa. Parikymppinen Mikko Perilä on ollut puuauton ratissa armeijasta päästyään. (Lue artikkeli täältä: Timo ja Mikko Perilä: Puunajo suvun perintönä)

Kuten oheiset esimerkit osoittavat, tästä Metsätrans-lehdestä tuli osin sattumalta varsinainen perhe-extra. On isiä ja poikia, veljeksiä, yhdet serkukset ja toki yksi äitikin mainittuna. Kovin suuri ihme tämä ei ole, siinä määrin yleistä metsäalan hommien ”periytyminen” yhä on.

Toinen yhdistävä tekijä tämän lehden artikkeleille on, että peräti viisi niistä syntyi jälleen suoraan lukijoilta tulleiden vinkkien pohjalta. Kiitos siitä kaikille viestiä laittaneille. Jokainen yhteydenotto, juttuvinkki ja palaute auttavat meitä tekemään lehdestä mahdollisimman mielenkiintoisen lukupaketin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Pidetään siis yhteyttä jatkossakin. (Yhteystiedot ja yhteydenottolomakkeen löydät täältä: Ota yhteyttä