Metsäkoneurakointi

Jo kymmenentuhatta Ponssea!

Tammikuun lopussa Ponssen tehtaalla Vieremällä valmistui Ponsse numero 10 000. Kyseessä oli Fox, joka osui Karttulan Metsätyö Oy:lle. Mielenkiintoista asiassa on se, että ensimmäinen sarjatuotantona tehty Ponsse numero 11 meni niin ikään Karttulaan, silloin koneen osti Eero Vainikainen.

Hannu Liikanen, Karttulan Metsätyö Oy
Totta se on, 10 000. Ponsse on tulossa Karttulan Metsätyölle, näyttää toimitusjohtaja Hannu Liikanen.

Perjantaina 31.1. tehtaalla järjestettiin koneen juhlallinen luovutus, jossa oli paikalla kaikki työvuorossa olleet ponsselaiset. Karttulan Metsätyön toimitusjohtaja Hannu Liikanen yhdessä Esa Jauhiaisen ja Ari Moilasen kanssa olivat vastaanottamassa juhlakonetta. Luovutustilaisuudessa puhunut Juha Vidgren korosti menestyksellisen yritystoiminnan pohjautuvan yrittäjien avoimeen ja luottamukselliseen yhteistyöhön, olipa kyse puunkorjuusta tai metsäkoneiden valmistuksesta.

Avoimuus auttaa

Juha Vidgren muisteli ensimmäisen ”linjalta” tulleen Ponssen valmistumista.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Vainikaisen Eero oli tosiaan luvannut ostaa ensimmäisen sarjatuotteena valmistetun Ponssen. Einari oli kuitenkin soittanut Eerolle muutamaan otteeseen ja pyytänyt hieman käteistä, jotta voisi käydä lunastamassa koneeseen tulevia osia. Eero maksoi ja Einari jatkoi koneen tekoa. Kun kone oli valmis, huomattiin, että se olikin jo maksettu.

Yhteistyö Vieremän kunnan kanssa on myös sujunut hyvin. Kunnan myötävaikutuksella Einari sai käyttöönsä hallin, jossa teollinen tuotanto saatiin käyntiin. Vuonna 1984 valmistui sadas Ponsse ja vuonna 1992 juhlittiin 500. koneen valmistumista. Tahti kiihtyi, sillä jo vuonna 1996 tuhannes Ponsse ajettiin tehtaasta ulos.

Kansainvälistymisen myötä tämän hetkinen toiminta tuntuu selkeälle, mutta tuskinpa 45 vuotta sitten kukaan hurjimmissa unelmissakaan osasi ajatella 10 000. konetta. Suomen teollistuminen oli vajaa 50 vuotta sitten toden teolla alkamassa. Ponssellakin lähdettiin liikkeelle lähes pelkästään omaan osaamiseen nojaavan uskon voimalla. Onneksi asiakkaatkin olivat ja ovat edelleenkin yrittäjiä, minkä takia vuoropuhelu on jatkunut hedelmällisenä. Kaikki kulminoituu asiakassuhteisiin, johon koneiden kehittämisellä ja luotettavuudella on tärkeä rooli.

10000. Ponssen luovutus
Karttulan Metsätyön Hannu Liikanen, Esa Jauhiainen ja Ari Moilanen kuuntelivat luovutustilaisuudessa kasvot peruslukemilla, kun Vidgrenin Juha kertoili avoimen yhteistyön hedelmistä.

Kestäviä koneita

Aktiivisessa ajossa on edelleen noin 8000 Ponssea. Koneiden kunnosta vastaa yli 500 huoltopuolen ammattilaista, Jarmo Vidgrenin mukaan on kaiken aikaa pientä pulaa kielitaitoisista ja oikealla asenteella kentälle lähtevistä asentajista.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Pohjois-Amerikan markkinaosuus on kasvanut lähes 24 prosenttiin. Keski-Eurooppa on noin 20 prosentissa ja Pohjois-Eurooppa reilussa 40 prosentissa. Venäjä menetti hieman prosentteja, mutta onneksi kasvatti liikevaihtoa.

Käynnissä olevien mittavien tehdasinvestointien lisäksi protopajallekin saadaan uudet ja ajanmukaiset tilat. Kohta kaikki testaukset ja mittaukset saadaan tehtyä sisätiloissa ja yhdessä paikassa. Tämä nopeuttaa kehitystyötä, sillä siirtoihin ei kulu aikaa.

Erinomaisen vastaanoton Euroopassa saanut Ponsse Scorpion lanseerataan kuluvan vuoden aikana latinalaisessa Amerikassa. Sen jälkeen on vuorossa Venäjä ja Australia. Tuotannossa on tällä hetkellä 26 eri mallia, mikä vaatii varaosien ja huollon väeltä todellista asiantuntemusta. Valikoiman pitää olla kattava, sillä asiakkaat vaativat erilaisiin töihin erilaisia koneita.

Investointeja tuotantoon tehdään koko ajan. Vuodesta 2010 alkaen 43 miljoonaa on jo satsattu, jotta pystyttäisiin palvelemaan asiakkaita heidän odotustensa mukaisella tavalla. Tämän vuoden aikana joka kuukausi tulee uusi malli tuotantoon. Se on valtava haaste tuotannolle, kun samaan aikaan tehtaalla tehdään mittavia rakennustöitä. Investointien edetessä tuotanto on pidettävä rullaamassa koko ajan. Tehtaalla osavalmistuksen alkupää muuttuu ratkaisevasti ja koneistuskeskukseen on suunnitteilla miehittämätön kolmas vuoro.

Huipulla pysyminen vaatii jatkuvia panostuksia tuotantoon, asiakaspalveluun ja tuotekehitykseen. Einari Vidgren on kuulemma aikanaan sanonut, että jos kone tai toimintatapa tuntuu valmiille, niin silloin se on sama lopetella koko homma.

Ponsse Dino
Vuonna 1969 Ponsse Dino muistutti paljon PAZ-mallia, jolla sarjatuotanto aloitettiin.