Kuljetus

Jemina Nurmesta tulee sukunsa ensimmäinen ajoneuvoasentaja

Moni raskaan kaluston parissa työskentelevä tulee perheestä, jossa dieselin tuoksu ja isojen koneiden mörinä kuuluvat arkeen. Lohjalaisen Jemina Nurmen suvusta ei kuitenkaan löydy ensimmäistäkään kuorma-autoasentajaa, ei edes yhtään henkilöautomekaanikkoa.

Jemina Nurmi
- Täällä on enemmän apuvälineitä kuin voi kuvitella. On sama, onko kundi tai tyttö, nykyaikaiset työvälineet auttavat nostamaan raskaita komponentteja, Jemina Nurmi sanoo.

Tästä huolimatta Jemina kirjoitti 15-vuotiaana yhteishaussa ykkösvaihtoehdoksi: ajoneuvoasentaja, Lohja ja Luksia.

- Autot ovat kiinnostaneet minua lapsesta asti, ja 13-vuotiaana ihailin kavereiden mopoja. Kun kasvoin, sain skootterin. Se oli koko ajan rikki, joten korjaamisen meni paljon aikaa. Tykkäsin siitä kuitenkin tosi paljon, Jemina sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Luksiassa Jemina luki muiden mukana kaksi vuotta henkilöautopuolen teoriaa ja harjoitteli koulun tiloissa.

Kun sukulaiset huomasivat Jeminan korjaustaidot, häntä pyydettiin katsomaan yhtä ja toista autoa. Kerran vuorossa oli tädin ajoneuvo, ja Jemina kertoi samalla etsivänsä työharjoittelupaikkaa. Tädin kaveri vinkkasi ottamaan yhteyttä Scania Lohjan korjaamolle.

- Koulussa ei puhuttu kahden ensimmäisen vuoden aikana rekoista mitään, joten hyötyajoneuvoala tuntui isolta hyppäykseltä, Jemina muistelee.

Nuori nainen tarttui kuitenkin puhelimeen, veti henkeä ja soitti Scania Lohjan asiakaspäällikkö Juha Mantereelle.

Jemina Nurmi
Oltuaan työharjoittelussa Scanialla Jemina Nurmi päätti pysyä jatkossakin hyötyajoneuvojen parissa.

Asenne riitti

Mantere vastasi, kuunteli nuoren asian ja toivotti tämän tervetulleeksi harjoitteluun. Jemina puki ylleen Scanian siniset haalarit, lakin, suojalasit sekä korvasuojaimet ja paineli halliin miesasentajien mukana.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Jemina on rohkea. Lisäksi hänellä on tekemisessä ajatus mukana. Mekaanikoilla on iso vastuu: asiakkaiden autoja on huollettava kuin omaa autoa, jolla on turvallista ajaa. Olen ollut Jeminaan tyytyväinen. Hänellä on halua ja kykyä oppia. Tämä asenne riittää, Mantere toteaa.

Jemina huomasi oppivansa työn kautta paremmin kuin kirjoista pänttäämällä. Ja kun jotain ei osannut, kysyi. Työ on monipuolista.

- Täällä on hurjan hyvä porukka. He ottivat minut heti mukaansa yhtenä asentajana eivätkä hienohelmana. Kukaan ei sanonut, ettenkö pystyisi tekemään jotain, jos pelkäisinkin likaa tai kynteni katkeaisivat, Jemina sanoo nauraen.

Myös työpaikalla järjestettävän koulutuksen opettaja Peter Helenius Luksiasta on tyytyväinen oppilaitoksen ja työnantajan väliseen yhteistyöhön.

- Scania on yksi parhaista harjoittelupaikoista. Lohjalla on hyvä korjaamo ja se on valmistajan merkkiorganisaatio, joka on sidottu standardeihin. Tekeminen on piirun verran valvotumpaa ja tarkempaa kuin yleiskorjaamolla, Helenius toteaa.

Jemina Nurmi

Parempaa koulutusta ja uravaihtoehtoja

Jeminan työharjoittelu kestää vuoden, minkä lisäksi hänet palkattiin Scania Lohjalle kesätöihin ja jouluajan tuuraajaksi. Jemina valmistuu vielä vanhan mallin mukaan ajoneuvoasentajaksi, mutta elokuussa 2023 aloittavat uudet opiskelijat voivat valita suuntautumisvaihtoehdokseen hyötyajoneuvoasentajan.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Ennen Luksia ei pystynyt tarjoamaan mitään opetusta raskaan kaluston puolelle, mutta tulevaisuudessa pystymme, Helenius kertoo.

Se on hyvä uutinen, sillä hyötyajoneuvoasentajilla riittää töitä.

- Scania tarjoaa hyvän urapolun. Jos ei halua tehdä loppuikäänsä mekaanikon töitä, voi jatkaa vaikka asiantuntijaksi tai työnjohtajaksi. Esimerkiksi entinen työntekijämme Tino Pannonen on Etelä-Koreassa Scanian huoltotoiminnan maajohtajana, Mantere sanoo.

Jeminalle työharjoittelu Scanialla antoi uuden suunnan elämälle.

- Haluan pysyä raskaalla puolella ja kehittyä siinä. Jos joku nuori miettii alavalintaansa, niin suosittelen hyötyajoneuvopuolta. Tämä sopii kaikille, joilla kiinnostusta riittää, Jemina vinkkaa.