Ajankohtaista

Männylle, kuuselle ja koivulle tiedossa vähintään kohtalainen kukinta

Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa kaikille pääpuulajeillemme kohtalaista tai hyvää kukintaa Etelä- ja Keski-Suomeen. Kuusella tämä on poikkeuksellisesti jo kolmas keskimääräistä parempi kukintavuosi viiden vuoden sisällä. Koivuallergikkojen on syytä varautua tukalaan toukokuuhun.

kuusen emikukintoja

Männyn satonäkymät vaihtelevia

Männyn siemensato on tänä keväänä keskimääräinen tai hieman sitä heikompi koko maassa. Viime kesä oli kesän 2021 tavoin tavallista lämpimämpi, joten siemenet tuleentuivat kuitenkin hyvin Pohjois-Suomea myöten.

– Talven aikana ei myöskään ole ollut äkillisiä ja kovia, siementen itävyyttä alentavia pakkasia, joten siemenpuualojen taimettumiselle on kohtuulliset edellytykset, toteaa Luken tutkija Pekka Helenius.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Viime kesän lämpö edisti myös kukka-aiheiden syntymistä. Männylle onkin tulossa Etelä-Suomeen melko runsas ja Pohjois-Suomeen keskimääräinen kukinta. Luontaiselle uudistamiselle saattaa olla hyvät edellytykset keväällä 2025 ainakin Etelä-Suomessa. Sen sijaan keväällä 2024 variseva siemensato jää heikoksi koko maassa.

männyn emikukinnot

Kuusi yllättää taas

Kuuselle on tulossa ainakin osaan Etelä-Suomea keskimääräistä parempi kukinta poikkeuksellisesti jo kolmannen kerran viiden vuoden sisällä. Edelliset hyvät kukintavuodet olivat 2021 ja 2019, joskaan aivan niiden tasolle ei nyt ylletä. Kuusen runsasta kukkimista selittää männyn tavoin lämmin ja paikoin myös kuiva kesä 2022. Pohjois-Suomessa kukinta jää heikoksi.

Vaikka kuusi kukkiikin paikoin keskimääräistä runsaammin, ei kuusen siemenpulaan ole välttämättä tiedossa helpotusta. Toisiaan lähellä olevien hyvien kukintavuosien seurauksena tuhohyönteiskannat runsastuvat, ja runsastuessaan ne hyvin todennäköisesti verottavat siemensatoa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Viime kesän heikon kukinnan ja hyönteistuhojen takia kuusen siementä varisee tänä keväänä erittäin vähän koko maassa. Sen myötä myös luontainen taimettuminen on heikkoa.

Koivun emikukinto ja hedinorkot

Pölykäs kevät koivulla

Koivu kukkii runsaasti pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. Kukinta alkaa Etelä-Suomessa yleensä huhti-toukokuun vaihteessa ja Pohjois-Suomessa muutamaa viikkoa myöhemmin. Rauduskoivun kukinta käynnistyy noin viikkoa ennen hieskoivua. Kukinnan alkamisen tarkka ajankohta ja kesto riippuvat kuitenkin kevään lämpöoloista.

Koivun siitepölyä voi kulkeutua maahamme etelänpuoleisten ilmavirtausten mukana jo huhtikuun puolivälissä, muutama viikko ennen kotimaisten koivujen kukinnan alkamista. Siitepölytilanteen kehittymistä voi seurata Turun yliopiston siitepölytiedotuksen sivustolta (norkko.fi).