Ajankohtaista

Mäntyjen uuden tuhonaiheuttajan levinneisyyden selvitys käynnistyy – Luke kerää kansalaisten näytteitä etelänversosurmasta

kuiva kasvupaikka
Kuivilla paikoilla taimien kasvaimet kuolevat etelänversosurmaan. Pahasti kärsinyt taimi ei jatka enää kasvuaan seuraavana keväänä vaan kuolee kokonaan.

Luonnonvarakeskus (Luke) käynnistää hankkeen mäntyjen tuhoa aiheuttavan etelänversosurman levinneisyyden määrittämiseksi. Etelänversosurmaa aiheuttaa havuparikas-sieni, jota ei ole ennen viime syksyn havaintoja löytynyt koskaan Suomesta mäntyjen tuhojen yhteydestä.

- Elokuussa 2021 männyntaimien vuosikasvaimissa havaittiin huomattavaa tuhoa useassa Etelä-Suomen kohteessa. Tuho on varmistunut etelänversosurmaksi, jonka aiheuttaa havuparikas-sieni. Sienen alkuperä on tuntematon, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Eeva Terhonen.

Kerää näytteitä lähipuista ja lähetä maksutta Lukelle

Hankkeessa kerätään kansalaisilta näytteitä mäntyjen etelänversosurmatuhoista esimerkiksi omista puista tai lähimetsistä. Lähetystä varten tilataan Lukelta kirjekuoria, joihin on valmiiksi maksettu postimaksut. Lukelta voi kysyä neuvoja näytteidenottoon. Tueksi tuotetaan myös videoita taudin oireista ja näytteiden keruusta kasvukauden 2022 aikana. Yhteyttä Lukeen voi ottaa myös muissa epäselvissä tilanteissa, mikäli männyn yleiskunto heikkenee.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tulosten avulla havuparikas-sienestä kootaan kantakokoelma, jonka avulla selvitetään, onko se tullut Suomeen tiettyä reittiä pitkin, vai onko sieni kotoperäinen eli sillä on oma osapopulaationsa.

Tyypillisiä oireita ruskettuneet neulaset – kuivuus riskinä

Etelänversosurmaa aiheuttava havuparikas-sieni esiintyy normaalisti oireettomana männyn vuosikasvaimissa, mutta se muuttuu puulle tappavaksi ulkoisten stressitekijöiden, kuten sään, vaikutuksesta.

- Etelänversosurmaa ilmenee etenkin vedenpuutteesta kärsivissä männyissä. Kuuma ja kuiva kesä edesauttoivat sienen muuttumista taudinaiheuttajaksi, joka pystyi murtamaan puun puolustuskyvyn, kuvaa Terhonen.

Tyypillisiä oireita etelänversosurmalle ovat ruskettuneet neulaset, ja vakavaan taudinkuvaan kuuluu kesän aikana kokonaan ruskettuvat latvukset. Muita merkkejä ovat ylivuotisiin käpyihin ja kuolleisiin neulasiin muodostuvat mustat pesäkkeet, joihin muodostuu kuromaitiöitä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Suomen kulttuurimaisemalle tärkeiden mäntyjen terveyden takaaminen – koko Suomi tutkii -hanketta rahoittaa Alfred Kordelinin säätiö.

Havuparikas
Havuparikas etenee uusimmasta vuosikasvaimesta vanhempaan tappaen nilaa kuoren alla. Tällöin neulaset ruskettuvat tyveltä alkaen. Syksyllä neulasiin muodostuu kuromaitiöitä.