Tutkimus: Istutuksen yhteydessä annettavasta arginiinifosfaatti-ravinnelisästä enemmän hyötyä männylle kuin kuuselle
Luonnonvarakeskus (Luke) yhteistyökumppaneineen selvittivät arginiinifosfaatti-ravinnelisän vaikutuksia mättääseen ja muokkaamattomaan maahan istutettujen männyn ja kuusen taimien kasvuun ja tuhoriskeihin. Istutuksen yhteydessä istutuskuoppaan laitettavat rakeet (arGrow Granulat) lisäsivät männyn taimien kasvua hieman. Kasvu lisääntyi enemmän muokkaamattomassa maassa kuin mättäällä. Kasvunlisäys oli parasta karulla kasvupaikalla, erityisesti männyllä.
Tutkimuksessa selvitettiin istutustaimien kasvua ja juurtumista istuttamalla kuusen ja männyn taimia laikkumättäitä ja muokkaamatonta maata simuloiviin isoihin ruukkuihin testikentällä. Tämän lisäksi männyntaimia istutettiin maastossa neljälle ja kuusen taimia kahdeksalle uudistusalalle laikkumättäisiin. Molempia puulajeja istutettiin myös kahdelle entiselle sorakuopalle. Männyt istutettiin keväällä, kuusia sekä keväällä että syksyllä.
Muokkaamattomaan maahan istutetuilla männyn taimilla hieman kasvun lisäystä
Molemmissa kokeissa selvin hyöty arGrow-rakeista oli männyntaimilla muokkaamattomalla, karulla maalla. Parempaa kasvua havaittiin kuitenkin vain osalla maastokokeista.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyKuusella vähäistä kasvunlisäystä havaittiin yhdellä uudistusalalla ja karuissa oloissa entisillä sorakuopilla.
Kaksi tai kolme vuotta arGrow-lisän antamisen jälkeen taimet olivat 10–15 prosenttia pidempiä kuin käsittelemättömät taimet niillä uudistusaloilla, joilla eroja havaittiin. Osalla kohteista käsitellyt taimet olivat jopa hieman käsittelemättömiä lyhyempiä.
Suomessa saadut tulokset poikkeavat joistakin Ruotsissa tehtyjen tutkimusten tuloksista, joskin Ruotsissakin arGrow-käsittelyn vaikutukset ovat vaihdelleet eri tutkimuksissa.
- Vaikka tulokset ovat ristiriitaisia, saattaa arGrow-käsittely parantaa muokkaamattomaan maahan istutettavien männyn taimien kasvua, toteaa Luken emeritustutkija Timo Saksa.
Ei vaikutusta tuhoriskeihin
Maastoistutuskohteilla oli runsaasti erilaisia taimituhoja. Rakeiden lisäys vaikutti vain syksyllä istutettujen kuusen taimien kuntoon. Niillä havaittiin maastoistutuksissa hieman vähemmän vakavia taimituhoja kuin käsittelemättömillä taimilla. Ravinnelisäyksellä ei ollut vaikutuksia männyntaimien ja keväällä istutettujen kuusen taimien tuhoihin.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy- Tutkimusvuosiin osui kesän 2021 kuivuus, eikä arGrowlla havaittu olevan vaikutusta kuivuudesta selviämiseen. Tulokset osoittivat kuitenkin selvästi sen, että istutuskesänä mänty kesti paremmin kuivuutta kuin kuusi, kertoo erikoistutkija Jaana Luoranen
- Suomessa taimet istutetaan nykyisin mättäisiin. Mättäiden tuplahumuskerroksesta vapautuu taimille riittävästi typpeä, eivätkä ne todennäköisesti hyödy arGrow-rakeista tulevasta orgaanisen typen lisäämisestä. Karummilla ja kuivemmilla kasvupaikoilla taimet hyötyvät typpilisästä enemmän ja arGrow lisää kasvua enemmän, Luoranen jatkaa.
Luke toteutti tutkimuksen yhdessä Arevo AB:n, Fin Forelia Oy:n ja Metsähallitus Metsätalous Oy:n kanssa.