Tapahtumat

Black bruin-hydraulimoottorit ja -rotaattorit esillä Swedish Forestry Expossa

Suomalainen Black Bruin Oy on yli 60-vuotisen historiansa aikana toimittanut lukuisia voimansiirtoratkaisuja koneellisten puunkorjuulaitteistojen valmistajille sekä puunkorjuun ammattilaisille ympäri maailman. Swedish Forestry Expossa 1. – 3.6.2023 nämä kestävät ja energiatehokkaat ratkaisut ovat esillä osastolla N:03d.

Black Bruin Swedish Forestry Expo

Metsäalan kokonaisvaltainen kumppani

Koneellisessa puunkorjuussa käytettävät laitteistot ovat toimineet Black Bruin Oy:n kivijalkana alusta alkaen. Nämä sovellukset ovat yksi yrityksen ydinliiketoiminta-alueista myös tulevaisuudessa. Myyntipäällikkö Markku Latvalan mukaan yrityksen sijainti ”keskellä metsämarkkinoita” ja lähellä pohjoismaisia koneenrakentajia sekä urakoitsijoita on tärkeää. Toimialan asiantuntemus, palvelukyky ja keskisuuren yrityksen joustavuus nähdään selkeinä kilpailuetuina. Kehitystyötä tehdään asiakastarpeiden perusteella ja tavoitteena onkin olla halutuin kumppani hydraulikäyttöjen toimittajana.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Asiakkaitamme ovat muun muassa metsäkoneiden, harvesteripäiden ja metsäperävaunujen valmistajat, kenelle toimitamme harvesteri- ja kuormainrotaattoreita, syöttörullamoottoreita sekä napavetomoottoreita. Viennin osuus tuotannosta on noin 75 %. Lisäksi toimitamme hydraulikäyttöjä juontovinsseihin, jyrsimiin sekä raivuupäihin. Radiaalimäntätekniikkaan perustuvat moottorimme ovat parhaimmillaan hidaskäyntistä ja korkeavääntömomenttista voimansiirtoa vaativissa käyttökohteissa, kertoo myyntipäällikkö Markku Latvala.

Harvesterirotaattorit

Black Bruin on valmistanut rotaattoreita johtaville metsäkone- ja puutavaranosturivalmistajille jo vuodesta 1970. Swedish Forestry Expossa yritys esittelee tunnetusti kestävään radiaalimäntätekniikkaan perustuvia harvesterirotaattoreita. Rakenteen ansiosta momenttia tuottavat osat eivät kulu käytössä ja rotaattorin käyttötuntuma säilyy muuttumattomana läpi koneen käyttöiän. Rotaattori on myös erittäin tarkka käyttää ja se vastaa ohjaukseen aina samalla tavalla, jolloin harvesterikouran hallittavuus on huippuluokkaa kaikissa tilanteissa. Radiaalimäntärotaattorin hyötysuhde on korkea ja öljyntarve vain 20 l/min, mikä osaltaan parantaa metsäkoneen kokonaistaloudellisuutta. Käyttökustannukset pysyvät alhaisina ja huollettavan rakenteen ansiosta käyttöikää voidaan jatkaa pitkälle tulevaisuuteen.

- Vaatimukset metsäkonetyössä ovat kovat, kun käsitellään raskasta harvesteripäätä ja runkoja vaihtuvissa olosuhteissa. Hyvän rotaattorin on oltava kestävä, voimakas ja tarkka. Esimerkiksi silloin, kun puuta syötetään ja ohjataan kouran toimintaa, sekä kuskin että koneen täytyy reagoida nopeasti – kerta toisensa jälkeen, kertoo Latvala.

- Suosituinta RH3016-malliamme on viime aikoina päivitetty muun muassa riipukkeiden ja jarrujen osalta vastaamaan markkinakysyntää. Tuote on ollut markkinoilla jo lähes 10 vuotta ja sitä on toimitettu useita tuhansia kappaleita. Palaute kentältä on ollut erinomaista. Yleensä kuulemme palautetta, että kilpaileviin ratkaisuihin verrattuna radiaalimäntärotaattori on voimakkaampi ja tehokkaampi kääntymään, minkä tuntee myös käytössä. Reilusti käyttötunteja keränneen metsäkoneen puikkoihinkin hypätessä rotaattorin voima on tallella ja käyttötuntuma edelleen kuin uudessa. Lisää urakoitsijoilta kuultua palautetta voi käydä lukemassa osoitteessa www.blackbruin.com/references, vinkkaa Latvala.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Rotaattori on käytössä huoleton, sillä ylläpitoon kuuluu vain liikkuvien osien voitelun tarkistaminen harvesteripään normaalin tarkistusrutiinin yhteydessä. Kentällä on paljon alkuperäisiä RH3016-kääntäjiä, joita ei ole tarvinnut huoltaa metsäkoneen käyttöaikana lainkaan. Metsäkoneen uusimisen yhteydessä rotaattori jatkaa seuraavalla urakoitsijalle ja tarvittaessa on suoritettu vain tiivisteiden vaihto. Vastaavana aikana kilpalevat ratkaisut on saatettu joutua uusimaan kokonaan vähintään yhden kerran, tietyissä tapauksissa useamminkin, jatkaa Latvala.

- Rotaattorit voidaan varustaa Black Bruinin tunnetuilla lamellijarruilla. Mekaanisesti säädettävien lamellijarrujen avulla käyttäjä saa heilahdusvaimennuksen mieleisekseen. Tasaisena pysyvän jarrutusvoiman avulla työ tehostuu; kultusta kestävät ja hyvin suojatut jarrut ovat lisäksi pitkäikäisiä, jatkaa Latvala.

Black Bruin on omalla panoksellaan tukemassa johtavia metsäkonevalmistajia, kehittäen kuljettajille entistä tuottavampia ja energiatehokkaampia ratkaisuja. Esimerkkinä tuotekehitysyhteistyöstä on harvesteripään rajoituksettoman kierron mahdollistavan PONSSE HH360-rotaattori, mikä esiteltiin ensimmäistä kertaa viime syksynä Expocormassa. PONSSElla on tuotteeseen yksinoikeus metsäkonekäytössä.

Vetomoottorit ja vedonohjausjärjestelmät

Black Bruin esittelee Swedish Forestry Expossa myös traktorivetoisiin perävaunuihin ja työlaitteisiin tarkoitetun voimansiirtoratkaisun. Järjestelmän ytimenä toimii hydraulinen napamoottori, jolla työntövoima saadaan juuri sinne, missä sitä eniten tarvitaan eli raskaan kuorman alle. Järjestelmä soveltuu erinomaisesti metsä-, maatalous- kuin maansiirtokäyttöihin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Vetävien perävaunujen osuus Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa lisääntyy koko ajan, varsinkin metsäperävaunuissa napamoottoriveto on yleistynyt vauhdilla. Lähes kaikkien metsäperävaunuvalmistajien valikoimasta löytyy jo Black Bruinin hydraulinen vetoratkaisu. Tämä on ymmärrettävää, sillä vedon merkitys kasvaa erityisesti vaikeissa olosuhteissa ja perävaunujen ja kuormien kasvaessa. Ammattimaisessa traktoriurakoinnissa koneyhdistelmältä vaaditaan entistä parempaa etenemiskykyä ja ohjattavuutta. Työ on saatava tehtyä tehokkaasti olosuhteista riippumatta, kertoo Latvala.

- Kun perävaunun pyörät vetävät, pystyy myös pienitehoisemmalla traktorilla kuljettamaan suurempia vaunuja ja raskaita kuormia vaivattomasti. Näin saavutetaan säästöä sekä koneinvestoinneissa että polttoainekustannuksissa. Pidon parantuminen vähentää maaperän tiivistymistä ja puiden juurien pintavaurioita. Ei tarvitse pelätä kaivautumista ja juuttumista pehmeään pelto- tai metsämaahan ja pahimassa tapauksessa työn keskeytymistä, jatkaa Latvala

Black Bruin toimii yhteistyössä akselistovalmistajien kanssa ja esimerkiksi 2017 julkaistu BPW:n vetävä akselisto AGRO Drive on saanut hyvän vastaanoton myös maatalous- ja maansiirtovaunuvalmistajien keskuudessa.