Metsätrans

Pieni perhesaha vuorten juurella

Holz Dieterichin historia ulottuu aina vuoteen 1466 saakka, jolloin saha ja viljamylly perustettiin. Toiminnan sydän on alusta asti ollut vieressä virtaava joki, joka tänäkin päivänä tuo sähkön tehtaalle. Nykyisin perheyhtiön tuotanto on noin 5000 mottia vuodessa, eli käytännössä yhden teollisen sahan päivätuotantoa vastaava määrä. Yrityksen elinvoimaisuuden salaisuutena suurempien puristuksessa on ollut erikoistuminen vain paikallisista metsistä peräisin olevan puun käsittelyyn ja myyntiin laadusta tinkimättä.

Dieterichin saha
Dieterichin sahan vieressä kohoaa vuoristometsä, joka kuitenkin on kansallispuistona täydessä hakkuukiellossa.

Nykyiselle paikalleen rinteen juurelle saha siirtyi 1970-luvulla, mutta heti 80-luvun alkuun Berchtesgadenin kansallispuisto perustettiin, eikä sahan taustalla kohoavista vuoristometsistä enää voitu hakata raaka-ainetta tuotantoon. Nykyisin sahattava metsäkuusi tulee tehtaalle noin 50 kilometrin säteeltä, vuoristossa kasvavaa lehtikuusta hankitaan hieman laajemmalta alueelta, jopa 250 kilometrin päästä. Noin 90 prosenttia puusta ostetaan hankintakaupalla, ja ne tulevat tehtaalle 18 metrisinä runkoina jos vain mahdollista. Alueen metsistä noin 30 prosenttia on valtion metsiä, ja loput pääosin hyvin pieniksi pilkottuja yksityismetsiä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.