Ajankohtaista

Metsäliiga avaa metsäalan työtehtävien arkea nuorille Tik Tokissa

Metsäalan somessa tunnetut tekijät käärivät hihansa yhdessä Metsämiesten Säätiön kanssa alan tulevaisuuden eteen. Metsäala on jo jonkin aikaa kärsinyt työntekijäpulasta ja ala on yrittänyt löytää tapoja saada nuoret kiinnostumaan alasta. Metsäliiga avaa Tik Tokissa metsätyön arkipäivää.

Metsäliiga

Vastaanotto oli erinomainen, kahdessa viikossa yli 3 000 seuraajaa ja videoita on katsottu lähes 300 000 kertaa. Juhannukseen mennessä yli 700 000 näyttökertaa ja yli 4 000 seuraajaa. Metsäliigassa ovat mukana metsäkoneyrittäjä Jussi Antman Kuhmosta, puunkuljetusyrittäjä Jonna Matikainen Kouvolasta, metsuriyrittäjä Roope Tonteri Kouvolasta ja puutavaratuottaja Jätkä-Juho perheineen Hyrynsalmelta.

Nuorille metsäasiaa videoilla heidän suosimassaan kanavassa

- Metsäliiga syntyi TV-formaatin suunnittelun ja Jätkä-Juhon Tik Tok-kanavan menestymisen myötä. Mietinnän jälkeen totesimme, että Tik Tok tavoittaa nuoret paremmin kuin esimerkiksi TV. Suunnittelimme yhdessä Metsäkoulutus ry:n kanssa kokonaisuutta ja teimme apurahahakemuksen Metsämiesten Säätiölle, joka lähtikin tukemaan hankettamme merkittävästi. Monien vaiheiden ja aivoriihien jälkeen syntyi Metsäliiga, johon saimme mielestämme parhaat tekijät mukaan, kertoo projektia koordinoiva Toni Ahokas.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tavoitteena on saada nuoret kyselemään alan perään esimerkiksi opinto-ohjaajilta, jos metsäalaa ei esitellä kyseisessä koulussa riittävästi. - Haluamme luoda yhteisön, jota on hauska seurata ja johon halutaan kuulua. Kannustamme ihmisiä liittymään joukkoomme, olet sitten nainen, mies, nuori, joltain muulta alalta tai jostain muualta. Haluamme tehdä tämän koko alan kanssa yhdessä, jotta onnistumme tässä mahdollisimman hyvin ja saamme suunnan muuttumaan, jatkaa Toni.

Metsän arkipäivää suoraan metsästä rennolla otteella

- Metsäliigan tiimissä on tällä hetkellä neljä yrittäjää. Haluamme kasvattaa vielä joukkoa ja saada mielenkiintoista materiaalia ympäri Suomen. Tulemme etsimään metsäalan kouluista joukkoomme opiskelijaa, joka kuvaisi millaista arki metsäkoulussa on. Haluamme tuoda alan monipuolisia mahdollisuuksia esille ja vastata nuorten sekä muiden alasta kiinnostuneiden kysymyksiin ja olla helposti tavoitettavissa. Metsäliigan joukkue kertoo puun matkan aina metsästä kuluttajalle, Ahokas valottaa Metsäliigan tulevaisuutta.

Metsäliigan jäsenten esittelyt

Metsuriyrittäjä Roope Tonteri oli vahvasti mukana Metsäliigan suunnittelussa. Roope tunnetaan Suomessa ja maailmalla kolminkertaisena maailmanmestarina lumilautailussa sekä olympiaurheilijana. Roopesta on aktiiviuran jälkeen kuoriutunut metsäalan monitoimimies, hän tekee yrityksellään töitä aina puun istutuksesta puun korjuuseen. - Mahtavaa saada Metsämiesten Säätiö mukaan tähän projektiin, heidän avullaan on mahdollisuus tuottaa kiinnostavaa materiaalia nuorille, kommentoi Roope.

Roope Tonteri
Roope Tonteri oli Metsätrans-lehden haastattelussa syksyllä 2022, lue artikkeli klikkaamalla kuvaa.

Puunkorjuuyrittäjä Jussi Antman on työskennellyt metsässä 29 vuotta. Hän tietää mistä puhuu mutta on myös aina valmis oppimaan lisää ja kuuntelemaan. Jussi heittäytyy projektiin mukaan innolla, sillä hän on ollut aina alan suuri puolestapuhuja. - Olen porukan kokenein alalla mutta selkeästi kokemattomin videoiden kuvaamisessa, laitan kaiken kokemukseni peliin ja uskon, että voin tuottaa mielenkiintoista materiaalia yleisölle, aprikoi Jussi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kuljetusyrittäjä, ratsastaja ja asuntosijoittaja Jonna Matikainen on jo ennen Metsäliigaa puhunut paljon alan tulevaisuudesta ja toiminut alan näkyvyyden eteen esimerkillisesti. Jonnan tekeminen kiinnostaa, siitä kertoo hänen suuri seuraajamääränsä sosiaalisessa mediassa. - Haluan kannustaa naisia alalle ja muuttaa ennakkoluulo kerrallaan alaa naispositiivisempaan suuntaan, naisissa on käyttämätön voimavara alalla, nostaa Jonna esille mahdollisuuksia.

Jonna Matikainen
Metsätrans-lehti toteutti viime vuoden alussa Jonna Matikaisen aloitteesta laajan juttusarjan niistä syistä, jotka ajavat puutavara-autonkuljettajia alalta. Kaikki artikkelit ovat luettavissa verkkosivuillamme.

Puutavaratuottaja Jätkä-Juho perheineen tuottaa perheineen erilaisia puutavaratuotteita Puuilolle. Pienestä ideasta ja sattumasta kasvoi palkittu ja menestyvä yritys Hyrynsalmelle. Jätkä-Juho on  valtakunnallisesti tunnettu videoistaan, joita on katsottu Tik Tokissa yli 7 miljoona kertaa. - Hienoa päästä tämän tason porukkaan. Toivon, että alalle löydetään nuoria, joiden kanssa voimme jatkaa näiden kokeneiden tekijöiden työtä, ehkä saamme kasaan jossain vaiheessa Metsä junior liigan, naurahdetaan Jätkä-Juhon perheestä.

Metsäliigaa voit seurata Tik Tokissa @metsaliiga, luvassa on rentoa, informatiivista, hauskaa ja erilaista materiaalia. Metsäliigalaiset haluavat ottaa seuraajat mukaan ja luvassa on paljon erilaisia kilpailuita.