Ajankohtaista

Jonna ja Roope Honkataipaleella – Uusi metsäalan podcast tulossa

Puutavara-autoilija Jonna Matikainen ja metsäalan yrittäjä Roope Tonteri ovat ryhtymässä podcastaajiksi. Ensimmäisellä tuotantokaudella luvassa on kahdeksan noin 20 minuutin mittaista jaksoa, joiden nauhoitukset alkavat kelirikon myötä. Jaksot tulevat kuunneltaviksi mm. Spotifyn kautta kesälomakauden jälkeen.

Jonna Matikainen, Roope Tonteri
Jonna Matikainen ja Roope Tonteri ovat uuden Honkataipaleella-podcastin taustalla. – Jaksot pidetään tiiviinä, noin 20 minuutin mittaisina, kun kaikilla on nykyään niin kiire, Tonteri naurahtaa. Matikaisen mukaan luvassa on suoraa puhetta alan epäkohdista. – Myös TikTokiin ja Instagramiin tullaan tuottamaan highlight-pätkiä.

- Halusimme tehdä jotain tavoitteellista, ja pyrkiä aidosti vaikuttamaan asioihin. Podcastissa tullaan kertomaan siitä, miten alalle päästään, ja millaisia urapolkuja metsäsektori tarjoaa, mutta omanlaisella konseptilla. Emme halua luoda pelkkää kiiltokuvaa, vaan nostaa esiin myös epäkohtia, Matikainen kertoo.

Jaksoissa haastateltavina tulee olemaan alan opiskelijoita, opettajia, alalla työskenteleviä ja pitkän työuran jo tehneitä ammattilaisia. Huhtikuun alussa Matikaisella oli jo muutama haastateltava lukkoon lyötynä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Uskallan jo nyt luvata, että opettajan kanssa nauhoitettavasta jaksosta tulee kuuntelemisen arvoinen. Luvassa on tyyppi, jolla on sananen sanottavana myös teollisuuden suuntaan. Lisäksi hän tulee peräänkuuluttamaan alan koulutukseen tulevien soveltuvuutta, pelkän määrän sijaan.

Tonterilla hakusessa on vielä ainakin yksi haastateltava. – Kaipailisin sellaista vanhemman sukupolven tervaskantoa, joka olisi ikänsä tehnyt töitä yrittäjänä, joko metsurina tai metsäkoneurakoitsijana. Jos joku tietää sopivan, sanavalmiin henkilön, niin mulle saa vinkata, vaikka somen kautta, Roope toteaa.

Jonna Matikainen
Jonna Matikainen on aikaisemminkin puhunut rekrytoinnin haasteista Metsätrans-lehden haastatteluissa. Hänen ehdotuksesta syntyi myös kysely ja artikkelisarja, "Miksi puutavara-autonkuljettajat vaihtavat alaa". Podcastin avullakin hän pyrkii vaikuttamaan asioihin.

Miten ratkaista tekijäpula?

Matikainen ja Tonteri ovat keskenään puhuneet paljon alalla vallitsevasta tekijäpulasta, ja molemmat suhteellisen nuorina yrittäjänä jakavat huolen tulevasta. Näin syntyi myös ajatus podcastista.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Metsäalalla käydään kyllä paljon keskustelua kuljettajapulasta, ja muistan lukeneeni sellaisiakin artikkeleita, missä isojen yhtiöiden edustajat antavat lausuntoja, kuinka ei ole metsureita tai metsäkoneenkuljettajia. Pidän tätä hieman outona, ehkä siellä yhtiön sisällä pitäisi katsoa peiliin, Tonteri aloittaa.

Hänen mukaansa asiaan olisi yksinkertainen ratkaisu. Raha. – Metsurihommissakaan ne työmaat eivät aina ole kymmenen kilometrin säteellä, mutta silti vain suoritettavasta työstä maksetaan. Onko korvaus kuitenkaan kohtuullinen työn kuormittavuuteen ja kuluihin nähden, Tonteri pohtii.

Sama tilanne on metsäkone- ja puuautopuolella. – Metsäkoneurakoitsijoille- ja kuljettajille sälytetään jatkuvasti lisää tehtäviä, mutta taksassa se ei näy. Ja mitä Jonnan kanssa on juteltu, niin puuautoillakin on aikaikkunat purkuun ja muuta pompottelua.

- Mielestäni jokaisen metsäyhtiöissä työskentelevän pitäisi käydä viikko tai kaksi tutustumassa, kuinka kuormittavaa se työ puun korjuuketjun eri vaiheissa on. Samaan aikaan koneet kallistuvat, samoin löpö, varaosat ja huollot. En ihmettele, vaikka joku toteaakin saavansa saman rahan helpommalla joltain toiselta alalta.

Itselleen Tonteri on luonut työpaikan, jossa hän viihtyy. – Lainoja pitää silti saada lyhennettyä, ja jotain olisi hyvä jäädä käteenkin. Jos tässä rahaa alkaisi enemmän kertyä, niin tuskin minä ensimmäisenä Teslaa ostaisin. Mieluummin sijoittaisin takaisin metsään, hankkisin lisää kalustoa ja voisin myös luoda uusia työpaikkoja. Juuri nyt se tuntuu aika kaukaiselta ajatukselta.

Roope Tonteri
Roope Tonteri viihtyy työssään, mutta tykkää pohtia myös alan epäkohtia. Tuleva podcast tarjoaa siihen uudenlaisen mahdollisuuden, joka voi taas synnyttää uusia ajatuksia. Jää nähtäväksi mitä muuta Honkataipaleella tulee tapahtumaan. - Ideoita tulee, mutta kun on 12 tuntia päivässä metsässä, niin pitäisi melkein palkata joku projektikoordinaattori, että niitä saisi myös toteutettua, hän naurahtaa.

Honkataipaleella-nimisen podcastin tuotannosta vastaa kouvolalainen Same-eYes, ja se on toteutettu yhteistyössä Metsäsäätiön kanssa.