Ajankohtaista

Metsäala käynnistää EU-osaamisen lisäämiseen tähtäävän pilottikoulutuksen

EU-osaajien määrää halutaan kasvattaa metsäalalla. Uusi koulutuspilotti Metsäalan EU-akatemia on strateginen investointi, joka vahvistaa metsäalan menestystä myös tulevaisuudessa. Koulutus toteutetaan ensi kertaa vuoden 2025 aikana ja sen päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö.

Metsäsektori kasvattaa EU-osaamistaan laajalla rintamalla järjestämällä Metsäalan EU-akatemia-pilottikoulutuksen vuoden 2025 aikana.

Vaikka EU:lla ei ole yhteistä metsäpolitiikkaa, unionin energia-, ilmasto- ja ympäristöpolitiikan säädökset ja aloitteet kohdistuvat myös metsiin yhä enenevissä määrin. Esimerkiksi ennallistamisasetuksen myötä yhä useampi metsäalan toimija kohtaa EU:n päätöksentekoa työssään.

- Akatemian kautta aloitamme yhä strategisemmin kasvattaa EU-osaajien joukkoa metsäalalle. EU:n päätöksentekoon, politiikkaan ja vaikuttamiseen perehtyneisyys on hyvä tuoda useamman metsäalalla työskentelevän työkalupakkiin ja varmistaa metsäalan verkostot sekä riittävä yhtenäinen edunvalvonta, kiteyttää hankkeen päärahoittajan, Suomen Metsäsäätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Jumppanen.

Juha Jumppanen

EU-Akatemia hyödyttää koko metsäalaa 

Metsäalan EU-akatemia-pilottikoulutuksen päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö. Metsäsäätiössä pilottikoulutuksen rahoittaminen nähdään tärkeänä. - Metsäsäätiö rakentaa metsäelinkeinolle menestyksekästä tulevaisuutta. EU-akatemia on tulevaisuushanke, joka hyödyttää koko metsäalaa pitkällä tähtäimellä, toteaa Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Hanke sai alkunsa TTS Työtehoseuran vuonna 2023 tekemästä esiselvityksestä, jossa tunnistettiin selkeä tarve lisätä ymmärrystä ja osaamista EU:sta ja sen sääntelyn vaikutuksista metsien käyttöön Suomessa.

Hanketta rahoittaa myös Metsämiesten Säätiö, joka on myöntänyt siemenrahoituksen koulutuksen suunnitteluun. Lisäksi koulutuksen osallistuvat tahot maksavat osallistumisesta omavastuuosuuden.

Ensimmäiset koulutukset järjestetään vuoden 2025 aikana

Kolmen päivän mittaisessa, kahteen osaan jaetussa koulutuksessa, perehdytään muun muassa EU-päätöksenteon perusteisiin, kotimaan kannanmuodostukseen, vaikuttamiseen, viestintään ja verkostoissa toimimiseen.

Vuoden 2025 kursseille kutsutaan osallistujia laajasti metsäalan eri organisaatioista. Kiinnostuksensa kurssia kohtaan voi jo ilmaista suoraan Työtehoseuralle; ilmoittautuminen alkaa joulukuussa 2024 ja ensimmäinen koulutus toteutetaan huhti-toukokuussa 2024. Kahteen noin 20 hengen ryhmään haetaan osallistujia kattaen laajasti metsätalouden arvoketjuja ja eri toimijoita niin kentältä kuin työpöytien äärestä. Osallistujat työskentelevät jo nyt tai tulevat työskentelemään EU-asioiden parissa tulevaisuudessa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Osallistujille on luvassa sparrausta, luentoja ja vierailuja valtakunnan johtavien asiantuntijoiden valmennuksessa. Kurssin käytännön järjestelyistä vastaa TTS Työtehoseura. - Nyt on yhdestoista hetki saada EU-asioissa osaamista metsäalallakin entistä laajemmalle joukolle. Eiköhän oteta kohtaloa omiin käsiin ja hyödynnetään tämä Metsäsäätiön mahdollistama tilaisuus oppia vaikuttamisen tavoista ja kanavista, kannustaa Työtehoseurassa Metsäalan EU-akatemiasta vastaava Henna Hurttala