Metsäkoneurakointi

Metsänhoitotöitä on tehty viime vuotta reippaammin – kemera-tukia ehtii hakea vielä syyskuun ajan

Metsänhoitotöiden määrä ja kemera-tuen käyttö kasvoivat tammi-elokuussa edellisvuoteen verrattuna. Elokuun loppuun mennessä pienpuuta oli kerätty nuorista metsistä noin 21 000 hehtaarin alalta koko maassa. Se on neljänneksen enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Metsäteitä on kunnostettu lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Myös ympäristötukea ja luonnonhoitovaroja on käytetty viime vuotta enemmän.

nuoren metsän hoitoa
Kuva: Eva Ekholm

Suomen metsäkeskus myöntää kemera-tukea metsänhoitotöihin sekä määräaikaiseen suojeluun ja luonnonhoitoon. Tammi-elokuussa metsänhoitotöitä on tehty ja tukea käytetty selvästi edellisvuotta vilkkaammin.

Eniten metsänhoidon työmäärät ovat kasvaneet Keski-Pohjanmaalla, Lapissa ja Etelä-Karjalassa. Kemera-tukea on käytetty näissä maakunnissa 40–50 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Satakunnassa, Kainuussa ja Uudellamaalla töitä on tehty samaan tahtiin kuin viime vuonna.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kemera-tukea on käytettävissä nuoren metsän hoitotöihin, terveyslannoituksiin, suometsien hoitoon ja metsätietöihin yhteensä 47 miljoonaa euroa tänä vuonna.

– Esimerkiksi nuorten metsien hoitoon varattua tukea on käytetty reilu kolmannes ja sitä olisi tarjolla vielä noin 23 miljoonaa euroa. Kemera-tukia ehtii hakea vielä syyskuun ajan, sanoo hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Kemera-tukijärjestelmä päättyy vuoden vaihteessa, jonka jälkeen siirrytään uuteen metsätalouden kannustejärjestelmään, metkaan. Kemera-tukea metsänhoitotöihin on tänä vuonna saanut noin 14 000 metsänomistajaa.

hyväkuntoinen yksityistie
Kuva: Metsäkeskus

Luonnonhoitohankkeisiin käytetty tukea viime vuotta enemmän

Ympäristötukea ja tukea luonnonhoitohankkeisiin on maksettu noin 6,1 miljoonaa euroa tämän vuoden tammi-elokuussa. Se on 9 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Luonnonhoitohankkeisiin tukea on maksettu noin miljoona euroa, joka on kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Eniten näitä varoja on käytetty vesiensuojeluun, kuten kosteikkojen, pintavaluntakenttien ja laskeutusaltaiden rakentamiseen sekä monimuotoisuutta edistäviin kulotuksiin.

Ympäristötukea oli maksettu metsänomistajille elokuun loppuun mennessä noin 5,1 miljoonaa euroa, eli pari prosenttia edellisvuotta enemmän.

Ympäristötukisopimuksella metsänomistaja sitoutuu jättämään arvokkaan luontoympäristön hakkuiden ja metsänhoitotöiden ulkopuolelle 10 vuodeksi ja saa korvauksen siitä. Yleisimpiä ympäristötukikohteita ovat olleet vanhat kangasmetsät, joissa on runsaasti lahopuuta, sekä pienvesien välittömät lähiympäristöt ja korvet.

Ympäristötukisopimuksia on laadittu yhteensä noin 2 200 hehtaarin alalle tänä vuonna.



Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy