Kuljetus

P. Alajoen kaasu-Scaniat uudistivat Tampereen elintarvikekuljetukset

Kuljetus P. Alajoki ajaa biokaasulla kulkevalla Scania G410:llä viisi päivää ja kuusi yötä viikossa.

kaasu-Scania, P. Alajoki Oy
P. Alajoki Oy:n uudet biokaasulla toimivat Scaniat kuljettavat Tampereen elintarvikkeita ympäristöystävällisesti

Tampereen seudulla vain harva banaanilaatikko on kuljetettu ruokakauppaan ympäristöystävällisen biokaasun voimin, mutta tänä syksynä Kuljetus P. Alajoki Oy muuttaa vanhat tavat.

- Olemme harvoin olleet halukkaita testaamaan uusia teknisiä ratkaisuja ensimmäisten joukossa, mutta nyt lähdimme tiputtamaan liikenteen päästöjä alemmas. Toimeksiantajamme ovat jonkin verran kyselleet kaasuautoista, mutta pakko meidän ei olisi ollut niitä hankkia. Näin biokaasuautot kuitenkin mahdollisuutena. Haluamme olla vastuullinen kumppani, Mauri Alajoki sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

P. Alajoen uudella paineistetulla biokaasulla (CBG) käyvällä Scania-kaksikolla ajetaan öisin elintarvikkeita ja päivisin kappaletavaraa Tampereen talousalueella.

Kaasusta tuli suosituin

Alajoki ei ole ainut, joka on huomannut kaasun edut. Yritys erottuu sen avulla edukseen markkinoilla, kuljettajat pitävät Scanian hiljaisemmasta moottorista, eikä AdBlueta tarvita. Kaasu onkin noussut Suomen suosituimmaksi vaihtoehtoiseksi polttoaineeksi kuljetusyrityksissä. Tällaiseen tulokseen Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry tuli jäsenkyselyssään vuoden 2023 alussa.

Trendi sen kun jatkuu

- Raskas kaasukäyttöinen liikenne lisääntyy koko ajan. Tilaajat vaativat sen käyttöä, mikä näkyy kuljetusliikkeiden hankintoina, Gasumin myyntipäällikkö Ville Sipponen vahvistaa. Jätteistä valmistettua biokaasua riittää Gasumin tankkausasemilla, mutta kysyntä on sen verran suurta, että kotimaista tuotantoa täydennetään tarvittaessa ulkomailta.

kaasuauton tankkaus
- Paineistetun biokaasun (CBG) tankkaus ei vaadi suojavaatteita ja sujuu kuorma-autoille tarkoitetulla liittimellä Scania G410:een noin vartissa, Ville Sipponen Gasumilta kertoo.

Scanian huollon toiminta vaikutti

P. Alajoella ajettiin ensimmäinen kuorma jo vuonna 1937 ja nykyään yrityksen 20 kuorma-autolla kulkee elintarvikkeita ja kappaletavaraa. Maurin veli Matti Alajoki huolehtii yrityksen terminaalitoiminnoista, jotka työllistävät 70 henkeä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Mutta mitä veljesten isä, pitkän linjan kokenut autoilija Jukka Alajoki tuumasi vanhoilla jätteillä kulkevista kuorma-autoista?

Mauri naurahtaa. Isän kanssa asiat ovat sujuneet mukavasti eikä soraääniä kuulunut. - Kuljetusyrityksissä on selvästi käynnissä sukupolvenvaihdoksen aika myös vaihtoehtoisten polttoaineiden suhteen. Nuoremmat suhtautuvat niihin positiivisemmin, Ville kertoo.

Soraääniä perheessä ei kuulunut silloinkaan, kun valittiin kaasuautojen merkkiä. Alajoen 20 kuorma-autosta 18 on Scanioita. - En edes kysynyt muilta tarjouksia. Meille vaikuttaa todella paljon paikallisen Scania-keskuksen toiminta. Scanialta tietää saavansa palvelua. He ymmärtävät, että ajamme viisi päivää ja kuusi yötä viikossa, ei silloin ajoneuvoja voi jättää huoltojonoon seisomaan. Scanian hankintaan vaikutti myös loistava yhteistyö Scania-myyjän Jussi Huotilan kanssa, Mauri sanoo.

Mauri Alajoki
- Tulevaisuudessa kaikki yrityksemme kuorma-autot voisivat kulkea muulla kuin dieselillä, kuljetusliike P. Alajoen yrittäjä Mauri Alajoki pohtii.

Scaniassa on riittävästi tehoa

Maurin mielestä Scanioiden 410 hevosvoimaa riittää hyvin heidän ajoihinsa. Maksimipainon sijaan kappaletavaran ja elintarvikkeiden ajossa ensin vastaan tulevat kuormakorin seinät. Isompaakin moottoria on saatavilla, jos tarpeet muuttuvat, sillä Scanialla tulevat saataville myös 420 ja 460 hevosvoimaiset kaasumoottorit, jotka mahdollistavat kuljetukset aina 68 tonnin kokonaispainoon saakka.

Scania G410
Scania G410:n toimintamatka yhdellä tankkauksella paineistettua biokaasua on noin 500 kilometriä, joka P Alajoen kuljetuksissa riittää hyvin heidän vuorokauden tarpeisiinsa.