Alueelliset metsäohjelmat päivitetään – Ilmastonmuutos, monimuotoisuus ja huoltovarmuus vaativat toimia metsissä
Metsäalan täytyy pystyä vastaamaan toimintaympäristön ajankohtaisiin muutoksiin. Metsien merkitys Suomen ilmastopolitiikassa on keskeinen. Kotimaisen puun saatavuutta on tärkeää vahvistaa, jotta turvataan huoltovarmuus ja omavaraisuus. Samalla myös luonnon monimuotoisuutta täytyy lisätä talousmetsissä tulevina vuosina. Alueellisten metsäohjelmien päivityksessä painotetaan näitä asioita, jotka nousevat Kansallisesta metsästrategiasta ja uudesta hallitusohjelmasta.
Ilmastonmuutos ja äärimmäiset sääolosuhteet lisäävät metsätuhojen riskiä. Oikea-aikainen metsänhoito vahvistaa metsien elinvoimaa ja hiilinielun kasvua pitkällä aikavälillä. Metsäluonnon monimuotoisuutta vahvistetaan luonnonhoidolla, arvokkaiden kohteiden suojelulla ja heikentyneiden kohteiden ennallistamisella. Esimerkiksi sekametsien suosiminen lisää monimuotoisuutta ja pienentää tuhoriskejä.
Kotimaisen puun saatavuutta on tärkeää vahvistaa, jotta turvataan huoltovarmuus niin teolliseen jalostukseen kuin uusiutuvan energian tuotantoon. Metsäohjelmilla edistetään esimerkiksi aktiivista metsänhoitoa, osaavan työvoiman saatavuutta ja tiestön kunnon parantamista maakunnissa.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyMetsien monipuolisen käytön ja uusien elinkeinojen, kuten luonnontuotteiden ja virkistyskäytön, merkitys kasvaa tulevaisuudessa.
– Päivitetyt alueelliset metsäohjelmat toteuttavat uutta hallitusohjelmaa ja Kansallista metsästrategiaa maakunnissa. Metsäohjelmat edistävät metsien käyttöä monipuolisesti ja kestävästi. Ohjelma- ja strategiakokonaisuus ohjaa metsien käyttöä hyvään suuntaan, arvioi elinkeinojohtaja Anssi Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.
Alueelliset metsäohjelmat 2021–2025 on laadittu 14 alueelle. Ohjelmia toteutetaan yhteistyössä alueen toimijoiden ja muiden metsistä kiinnostuneiden kanssa.
Uudet metsäneuvostot aloittivat toimintansa
Maa- ja metsätalousministeriö on nimittänyt 14 uutta maakunnallista metsäneuvostoa edistämään alueellista yhteistyötä ja metsäohjelmien toteutusta. Metsäneuvostojen jäsenet edustavat laajasti metsäsektorin toimijoita, ympäristöhallintoa ja muuta julkista hallintoa, kansalaisjärjestöjä sekä metsäsektorin sidosryhmiä. Metsäneuvostojen toimikausi on neljä vuotta ja kuhunkin neuvostoon kuuluu 13–15 jäsentä ja varajäsentä.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyUudet metsäneuvostot pitivät ensimmäiset kokouksensa syyskuussa. Kokouksissa valittiin metsäneuvostoille uudet puheenjohtajat ja hyväksyttiin metsäohjelmiin tehtävät päivitykset.