Ajankohtaista

MTK vaatii toimivat tulkinnat metsäkatoasetukselle Suomessa nopeasti

MTK kiirehtii maatiloille tietoa EU:n metsäkatoasetuksen vaikutuksista Suomessa. Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah vakuutti alkusyksystä, ettei asetus vaikuta jo käynnissä oleviin nautakasvattamo- ja navettainvestointeihin. Pelkona on kuitenkin edelleen, että näissä tuotettu naudanliha ei olisi markkinakelpoista, mikäli rakentamisen yhteydessä olisi kaadettu tai jouduttaisiin kaatamaan puita. Epäselvyyksiä liittyy myös pelto- ja metsämaan tulkintoihin asetuksessa.

metsä

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja pääministeri Petteri Orpo kertoivat kesällä, että Suomen haasteisiin metsäkatoasetuksessa löydetään ratkaisu. MTK:n tietojen mukaan komissio ei silti ole vieläkään valmis antamaan toimeenpano-ohjeita. Tarvitsemme Suomen oloissa toimivat ohjeet, joita tulkitaan hallinnon kaikilla tasoilla yhtenäisesti, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja toiminnanjohtaja Jyrki Wallin painottavat kirjeessään ministeri Sari Essayahille.

MTK:n johto listaa kirjeessä useita asetuksen kohtia, joissa Suomen ja muiden metsäisten maiden olot on välttämätöntä huomioida. Esimerkiksi laiduntaminen puustoisella alueella siirtää asetuksen mukaan ”metsän” maatalouskäyttöön, jolloin iso osa maatilojen talouskeskuksien ympäröivästä alueesta pitää tulkita olevan maatalouskäytössä jo nyt. Lisäksi viljelijällä pitää olla oikeus palauttaa maatalouskäyttöön alueita, jotka ovat olleet aikaisemmin laidun- tai muussa käytössä, vaikka kuvat kertoisivat puustosta alueella. Komissioilta on myös saatava selvä tulkinta, ettei olemassa olevan rakennuspaikan täydennys- ja muutosrakentaminen voi aiheuttaa metsäkatoa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

MTK epäilee, että komissio joutuu vielä muuttamaan asetusta. Kauppapoliittisesti niin Afrikan kuin Etelä-Amerikan maat sekä USA ja Kanada painostavat komissiota. Tämä voi pakottaa komission uusiin myönnytyksiin, tulkintoihin tai lisämääräaikoihin. Mahdolliset muutokset on tuotava vastaavasti asetuksen tulkintoihin viiveettä myös EU:n jäsenmaissa.