Ajankohtaista

EU-vaikuttamisen loppukiri on käynnissä – Komission ei tule enää esittää uusia metsäsäädöksiä

Nykyisen EU-komission kausi on loppusuoralla. Työn alla on silti lukuisia metsiä koskevia EU-aloitteita. - Nyt tarvitaan voimakas loppukiri EU-vaikuttamisessa, uutta metsälainsäädäntöä esimerkiksi metsien tilan seurannalle ei tule enää esittää, totesi MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola Hämeen metsänhoitajien metsäseminaarissa Tampereella 25. lokakuuta.

Marko Mäki-Hakola
MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakolan mukaan EU:n tulisi nähdä metsien monet käyttömahdollisuudet.

Viime vuodet ovat olleet Euroopan metsänomistajille haastavia. Ideologinen ja metsää heikosti ymmärtävä EU-komissio on vyöryttänyt säädöksiä metsänomistajien syliin. Komission kauden lähestyessä loppuaan, pöydällä on vielä monia tärkeitä esityksiä.

- Suuri osa komission esityksistä on saatu voimakkaalla edunvalvonnalla ohjattua oikeaan suuntaan. Vielä on kuitenkin työtä jäljellä niin metsäkatoasetuksen toimeenpanossa kuin ennallistamisasetuksen loppuneuvotteluissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Lisäksi komissio on esitellyt säädöksen maaperän terveydestä ja aikoo hätäisesti vielä tuoda esityksen metsien tilan seurannasta, luettelee MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

EU:n lainsäädäntöprosessit ovat monivaiheisia. Vaikuttamistyötä tulee tehdä ennakoivasti, mutta myös jo hyväksytyn säädöksen toimeenpanovaiheessa.

- Hallitusohjelma antaa hyvät eväät Suomen EU-vaikuttamiselle. Aikaa ei ole kuitenkaan hukattavaksi. Ennallistamisasetuksen kolmikantaneuvotteluissa lopputulos on neuvoteltava lähelle EU-parlamentin kantaa. Metsäkatoasetuksen kohdalla olisi syytä todeta, että pieleen meni ja toimeenpano on mahdoton. Metsien seurannasta ei kannata antaa hätäistä asetusta. Teemaan riittää hyvin ei-sitova komission suuntaviiva dokumentti, tiivistää Mäki-Hakola.

Seuraavan komission työohjelman valmistelu on jo meneillään. Ohjelma tulee ohjaamaan seuraavien vuosien politikkaa EU:n lisäksi myös jäsenmaissa.

- Toivon, että kaikki suomalaiset toimijat yhtenä rintamana vaikuttavat siihen, että seuraava komissio näkee metsien käytön monet mahdollisuudet uhkien sijaan. Haluaisin nähdä sen päivän, että Suomesta ei lähde Brysseliin monia eri viestejä. Sen lisäksi, että politiikkojen viestit ovat yhdensuuntaisia, uskon olevan myös ympäristöjärjestöjen eduksi, jos voimme ratkoa metsien käytön haasteita kotimaalähtöisesti, toteaa Mäki-Hakola.