Kuljetus

SSAB ja Scania sopivat kauaskantoisista fossiilivapaan teräksen toimituksista

SSAB on Scanian ajoneuvojen tärkein terästoimittaja. Uusi sopimus, seuraava askel pitkäaikaisessa suhteessa, merkitsee radikaalisti väheneviä ilmastopäästöjä.

Scania sähkökuorma-auto

Tavoite 100-prosenttisesti hiilidioksidipäästöttömistä toimituksista on yksi rohkeimmista SSAB:n ja asiakkaan välillä sovituista aloitteista. Lisäksi se merkitsee kunnianhimoista suunnitelmaa First Movers Coalitionin puitteissa, jossa Scania ja SSAB ovat jäseniä hiilijalanjäljen pienentämiseksi ns. vaikeasti muunnettavilla teollisuudenaloilla (hard-to-abate industries). Tämän kumppanuuden myötä Scania ja SSAB ovat sitoutuneet käyttämään ostovoimaansa luodakseen varhaisia markkinoita innovatiivisille puhtaille teknologioille.

- Odotamme todella innolla fossiilivapaiden terästoimitusten lisäämistä ja siten myötävaikutusta kestävämpien arvoketjujen luomiseen. Fossiilivapaa teräs tulee olemaan pelin muuttaja raskaassa liikenteessä. Sillä on sama korkea laatu ja tekniset ominaisuudet kuin perinteisellä teräksellä. Ja vaikka se on valmistettu kestävällä tavalla, se voidaan myös kierrättää, kuten terästä on aina voitu, sanoo Martin Lindqvist, SSAB:n toimitusjohtaja.

Martin Lindqvist

- Olen iloinen ja ylpeä tästä sopimuksesta. Scanian tavoitteena on edistää siirtymää kohti kestävää liikennejärjestelmää. Vastataksemme tähän haasteeseen ryhdymme toimiin koko arvoketjussa yhdessä kumppaneidemme, kuten SSAB:n, kanssa, joka on eturintamassa siirtymässä kestävään terästeollisuuteen, sanoo Christian Levin, Scanian toimitusjohtaja.

Christian Levin

Scanialla on alan johtava strategia hiilidioksidipäästöjen merkittäväksi vähentämiseksi vuoteen 2030 mennessä neljässä "hotspotissa", jotka muodostavat noin 80 % toimitusketjun päästöistä: akut, teräs, alumiini ja valurauta*.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

SSAB aikoo toimittaa Fossil-free™-teräksensä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuonna 2026 ja päästä suurelta osin eroon oman toimintansa hiilidioksidipäästöistä noin vuonna 2030. SSAB Fossil-free™ -teräs on rautamalmipohjainen teräs. Se on valmistettu ilman fossiilisia polttoaineita käyttäen HYBRIT-teknologiaa, jossa korvataan rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa perinteisesti tarvittu koksi fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Tämä prosessi käytännössä poistaa terästuotannon hiilidioksidipäästöt. Sivutuotteena syntyy hiilidioksidin sijaan vettä.

iron

*Toimitusketjun hiilidioksidipäästöjen vähentämisstrategia ja -tavoitteet kattavat aluksi Scanian tuotannon Euroopassa, mutta niitä laajennetaan vähitellen kattamaan myös tuotanto Kiinassa ja Latinalaisessa Amerikassa.