Lähitoimitukset sähkörekoilla SSAB:ltä Hämeenlinnasta käynnistyivät
SSAB Europella ja Kuljettava Oy:llä (entinen VR Transpoint maantielogistiikka) on käynnissä yhteishanke raskaan teollisuuden kuljetusten sähköistämiseksi. SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalle on asennettu suurteholatauspisteitä raskaalle kalustolle ja Kuljettava Oy on investoinut kahteen Scanian täyssähköiseen puoliperävaunuyhdistelmään. Ensimmäinen puoliperävaunuyhdistelmä aloitti 9.1.2025 terästuotteiden toimitukset SSAB:n asiakkaille jopa yli 100 kilometrin säteellä Hämeenlinnan tehtaasta.
- On upeata, että ensimmäiset sähkörekkakuljetukset Suomen asiakkaille Hämeenlinnasta ovat nyt lähteneet liikkeelle. Tämä tukee omia tavoitteitamme kuljetusten päästöjen vähentämisessä sekä vastaa asiakkaiden toiveisiin. Asiakkaiden puolelta on jo pidempään ollut kiinnostusta vähäpäästöisempiin kuljetuksiin ja nyt pystymme vastaamaan kysyntään, sanoo SSAB Europen Suomen ja Baltian myyntijohtaja Lotta Ruottinen.
- Olemme ylpeitä aloitettuamme liikennöinnin ja otettuamme ensiaskeleen nollapäästöisissä sähköllä toteutetuissa raskaan liikenteen maantiekuljetuksissa. Yhteisen strategiamme mukaisesti jatkamme kuljetuspäästöjen vähentämistä SSAB:n kanssa. On hienoa nähdä mihin sähkö käyttövoimana antaa mahdollisuuden jo nyt. Jatkossa se mahdollistaa skaalauksen laajemmin osana raskaan liikenteen päästöjä vähentäviä ratkaisujamme, kertoo toimitusjohtaja Tommi Välimäki, Kuljettava Oy:ltä.
SSAB:n tavoitteena on poistaa hiilidioksidipäästöt suurelta osin omista toiminnoistaan arviolta vuonna 2030. Myös asiakkaidemme tavoitteena on vähentää omien toimintojensa hiilidioksidipäästöjä.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyySähkörekat ovat uusinta teknologiaa ja vähentävät myös meluhaittoja, sillä sähkömoottori ei itsessään tuota ääntä. Nämä täyssähkörekat kuuluvat kokonaismassaltaan suurimpiin, jotka liikennöivät säännöllisissä asiakastoimituksissa Suomessa.
SSAB:n ja Kuljettava Oy:n yhteishanke käynnistyi toukokuussa 2023 esiselvityksillä ja kestää syyskuuhun 2025. Hankkeen päätavoitteena on tutkia raskaan teollisuuden lähiliikenteen kuljetusten sähköistämisen toteutettavuutta kaupallisesti kestävällä tavalla päästöjen vähentämiseksi.
Hankkeen aikana kerätään monenlaista dataa, muun muassa suorituskykydataa ja käytännön kokemuksia latausajoista ja toimintasäteestä, kun sähkörekkoja käytetään terästuotteiden lähitoimituksissa.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt tukea hankkeelle, jonka tavoitteena on mahdollistaa päästöttömät raskaan teollisuuden kuljetukset. Kerättyä dataa hyödynnetään Tampereen yliopiston ja VTT:n Six Hove -hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää raskaan liikenteen sähköistymistä ja pienentää päästöjä toteutettavuustutkimuksen avulla.