Metsätrans

Pääkirjoitus 6/2023: Kaikella on aikansa

Metsätransin kohdalla se on tarkoittanut minulle lähes 26 vuotta ja 154 numeroa. Toukokuusta 1998 alkaen ilmestyneen lehden omistaja vaihtuu. Lehden tekoa jatkaa uutena yrittäjänä lehden toimitusjohtajana kahdeksan vuotta toiminut Tero Nurmi. Asia on ollut sovittuna jo vuosia, mutta pandemian ja korkojen nousun aiheuttamat epävarmuudet ovat siirtäneet aloituksen ajankohtaa.

Seppo Ala-Kutsi
Seppo Ala-Kutsi luotsasi Metsätrans-lehteä vuoden 1998 toukokuusta vuoden 2023 loppuun.

Lehteä perustaessani tavoitteeni oli, että teen Metsätransista alan parhaan lehden. Tämä mahdollistui, kun vuosituhannen vaihteessa myin omistamani Alucar Oy:n ruotsalaisille, ja tuli aikaa uusiin toimiin. Tänään katson tavoitteen täyttyneen.

Näitä tavoitteita ei voi saavuttaa yksin. Esko Savinaisen sain toimittajaksi alta vuoden aloituksesta. Eskon vaatimus oli, että voi ottaa pestin vastaan, mutta hän kirjoittaa alasta ihmisten kautta. Tämän hyväksyin ja näinhän olemmekin toimineet. Joka numerossa on useita mielenkiintoisia henkilöhaastatteluja. Eskolla oli takanaan pitkä ja monipuolinen toimittajanura Vaasa-lehdessä. Hän kokemuksellaan ymmärsi, että lehdessä pitää olla realistisia, oikeita juttuja. Mainostekstien ”hyvien uutisten” avulla lehti ei saa uskottavuutta, eikä myöskään lukijoita ja ilmoittajia. Tästä kaikesta Eskolle Suur-Kiitos, kun ohjasit lehden oikealle raiteelle.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Vuoden 2013 syksyllä Eskolle oli tulossa sydänleikkaus ja sairausloma, jolloin tarvittaisiin hänelle tuuraaja kolmen-neljän kuukauden ajaksi. Esko ehdotti tuuraajaksi freelancer-toimittaja Visa Vilkunaa. Tapasin minulle aiemmin tuntemattoman Visan. Kemiat kohtasivat, ja teimme diilin.

Valitettavasti Esko sai leikkauksen jälkeen infarktin, eikä kyennyt palaamaan työhön. Näin Visan pätkätyö on jatkunut 10 vuotta. Sissikoulutettu Visa tarvitsee vain kohteen koordinaatit, niin juttu on valmis sovitussa ajassa. Kiitos Visa panoksestasi Metsätransille, on ollut ilo tehdä kanssasi töitä.

Lähes 26 vuotta on aika pitkä nähdä metsäalan kehitystä. Metsämessuilla olen kulkenut 20 maassa todetakseni, että Suomessa puunkorjuu ja -kuljetus ovat hyvällä tolalla.

Selasin muutamia alkuvuosien lehtien teemoja. Alempiasteisten teiden huono kunto on puhuttanut tuolloin kuten nykyäänkin. Kuljettajapulaankaan ei ole löytynyt viisasten kiveä. Kumppanuutta on etsitty kantoja ja kiviä kääntelemällä, mutta sitäkään ei ole löytynyt, koska jotkut asiakastahot yksipuolisesti pidensivät maksuaikojaan. Näin maapallo mataa radallaan…

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja lukijoille pitkästä ja mieleenpainuvasta matkasta. Samalla toivotan kaikille Hyvää Joulua ja valoisaa tulevaisuutta! Ja Terolle onnea ja menestystä uudella urallasi!

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Matkan varrelta:

Seppo Ala-Kutsi, Pauli Peräsalo, Jaana Nikkari ja Esko Savinainen.
Metsätransin joukko vuonna 2002. Vasemmalta: Seppo Ala-Kutsi, Pauli Peräsalo, Jaana Nikkari ja Esko Savinainen.
Pjongjang, Pohjois-Korea
Pjongjang, Pohjois-Korea, 2013
Seppo Ala-Kutsi
Ho Chi Minh, Vietnam, 2014
Seppo Ala-Kutsi
Angkor, Kambodzam 2014.
Seppo Ala-Kutsi
Sydney, Australia, 2016.
Seppo Ala-Kutsi
Key West, Florida, USA, 2017.
Seppo ja Kirsti Ala-Kutsi
Seppo ja Kirsti Ala-Kutsi 50-vuotishääpäivänään elokuussa 2023. Kirsti oli myös Metsätransin palveluksessa yli kymmenen vuotta.