Metsäteollisuus

Metsäbiotalouden start-up-kisassa akustiikkamateriaaleja, metsitysprojekteja ja massapohjaiset ruokailuvälineet

Pulp & Beyond 2024 -tapahtuman start-up-yrityksille suunnatun kilpailun finaalissa ovat Aisti Oy, Carboreal Oy ja Fiberdom Oy. Kilpailu nostaa esiin uusia ja merkittäviä ratkaisuja metsäbiotalouden alalta ja voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön rahoittamalla 10 000 euron Pulp & Beyond Awardilla. Kansainvälinen metsäteollisuuden ammattitapahtuma Pulp & Beyond 2024 järjestetään 10.–11.4.2024 Helsingin Messukeskuksessa, start-up-kisa käydään 10.4. klo 14 Speakers Cornerissa.

PulPaper 2022 start-up-kisa

Start-up-kilpailu hakee lupaavimpia ja potentiaalisimpia metsäbiotalouden kasvuyrityksiä. Pulp & Beyond Awardin saa suomalainen yritys, joka on kehittänyt metsäbiotalousalalle positiivista imagoa tuottavan innovaation, josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu. Ratkaisu avaa parhaimmillaan myös uusia näkökulmia metsäbiotalousalalla.

Kilpailun järjestää Pulp & Beyond -tapahtuma yhteistyössä Puunjalostusinsinöörit ry:n kanssa. Raati valitsi kolme yritystä pitchaamaan tuotteestaan tapahtumaan. Voittajan valinnassa huomioidaan liikeidean innovatiivisuus ja omaperäisyys, tuotteen markkinapotentiaali, liiketoimintasuunnitelman ja sen toteutuksen uskottavuus sekä itse pitchaus. Voittaja selviää 10.4. klo 14 pidettävien pitchausten jälkeen.

Aisti Oy: ympäristöystävällisiä akustiikkamateriaaleja

Rakennukset ja rakentaminen vastaavat 39 %:sta hiilidioksidipäästöistä globaalisti ja rakennusala onkin keskeinen toimija maailmanlaajuisissa päästöjen vähentämistavoitteissa. Aisti on kehittänyt puukuidusta vaahtorainausteknologialla valmistettavan matalatiheyksisen palonsuojatun alaslaskettujen kattojen akustiikkalevyratkaisun, jonka hiilijalanjälki on 60% kilpailijoita pienempi. Aistin akustiikkalevy on valmistettu CTMP:stä ilman muovia, synteettisiä sideaineita ja ärsytystä aiheuttavia mineraalikuituja. Aistin akustiikkalevyssä yhdistyvät alakattostandardin SFS-EN 13964:2014 vaatimien kaikkien teknisten ominaisuuksien lisäksi ekologisuus ja kilpailukykyinen hinta. Tuote on täysin kierrätettävä teknisen käyttöikänsä lopussa. Sekä materiaali, että menetelmä ovat ehtineet jo luoda suurta kiinnostusta rakennusalalla. Aistille on myönnetty tuotepatentti joulukuussa 2023 ja esiostosopimuksia on tehty 6.7 miljoonan euron arvosta. Tällä hetkellä loppusuoralla on merkittävä rahoituskierros, jonka avulla Kiteen Puhokselle rakentuu Aistin ensimmäinen tehdas. Tavoitteena on tuotannon käynnistäminen vuoden 2025 aikana. 

Carboreal Oy: kotimaiset hiilidioksidiratkaisut ja metsitysprojektit

Hiilineutraaliuteen pyrkivät kaikki maat, kaupungit ja organisaatiot, jotka aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä. Carboreal osallistuu ilmastonmuutoksen torjuntaan sitomalla hiilidioksidipäästöjä ja tukemalla Suomen ja muiden maiden metsäperintöä. Carboreal auttaa yrityksiä ja organisaatioita kompensoimaan hiilidioksidipäästöjään ainutlaatuisilla metsitysratkaisuilla, jotka lieventävät tehokkaasti ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Yritys käyttää tieteellisesti kehitettyä laskentatyökalua, joka perustuu yhdeksään päätekijään ja varmistaa hiilen sitomisen täydentävyyden, pysyvyyden ja todennettavuuden. Metsityshankkeet eivät ainoastaan edistä hiilensidontaa, vaan lisäävät myös ekosysteemin kestävyyttä ja monimuotoisuutta istuttamalla kuusia ja mäntyjä sekä suojelemalla luonnossa esiintyviä lehtipuita. Projektit sijaitsevat joutomailla ja jokainen asiakas tietää tarkalleen, mikä alue sitoo päästöjä. Yritys rakentaa palveluita hiilidioksidimarkkinoista kiinnostuneille sijoittajille. Ympäristöhyötyjen lisäksi tarkoituksena on mahdollistaa sijoittaminen hiilimarkkinalle sekä tuottaa vero- ja vientituloja Suomeen. Kolmessa vuodessa tai sitä lyhyemmässä ajassa yritys pyrkii olemaan johtavia Euroopassa biogeenisten hiilidioksidin hyvitysratkaisujen ja metsänhoidon alalla.

Fiberbom Oy: Massapohjaiset kertakäyttöiset ruokailuvälineet ja astiat, jotka ovat kotona kompostoitavia ja kierrätettäviä

The Sigle Use Plastics -direktiivi kielsi muovin ja muovia sisältävien tuotteiden käytön kertakäyttöisissä ruokailuvälineissä ja niihin liittyvissä astioissa. Ainoa ratkaisu on ollut Kiinasta tuodut puupohjaiset tuotteet, joiden käyttökokemus on ollut huono tai ne ovat SUP-direktiivin vastaisia. Fiberdom on kehittänyt täysin biohajoavan kertakäyttöisen aterimen, jossa materiaalina on pohjoismainen Kraft-selluloosamassa yhdistettynä uuteen, patentoituun elintarviketurvalliseen menetelmään. Tuloksena on täysin kompostoituva, kierrätettävä ratkaisu, joka on erittäin sileäpintainen ja ylivoimaisen kestävä sekä kuivana että märkänä, ilman kalvoa tai pinnoitetta. Teknologia pystyy yhdistämään prosessin sivuvirran takaisin tuotantoon, mikä johtaa erittäin vähäiseen jätemäärään. Kolmen vuoden päästä tavoitteena on yli 10 miljoonan euron liiketoiminta ja yli 20 % käyttökate.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Start-up-kilpailu järjestetään nyt neljännen kerran. Edellisen, vuonna 2022 järjestetyn kilpailun voitti Montinutra, joka käyttää sahanpurua raaka-aineena valmistaessaan Kuusikumi™-uutetta kosmetiikan, teknokemian ja jopa elintarviketeollisuuden käyttöön. Start-up-kisan yhteydessä kuullaan edellisen kerran voittajan kuulumisia siitä, miten yrityksellä on mennyt.

Start-up-kilpailun raatiin kuuluvat Atte Virtanen (VTT), Katariina Kemppainen (Metsä Group), Jenny Müller-Wahlman (Stora Enso), Ville Leminen (LUT), Antti Lindqvist (PI) ja Marcus Bergström (Messukeskus).

Helsingin Messukeskus järjestää metsäteollisuuden Pulp & Beyond 2024 -tapahtuman (kävijöille veloitukseton) keskiviikosta torstaihin 10. – 11.4.2024 Messukeskuksessa yhteistyössä Puunjalostusinsinöörit ry:n (PI) kanssa. Samaan aikaan 10. – 11.4.2024 Messukeskuksessa on ChemBio Finland 2024 ja Helsinki Chemicals Forum 2024. Pulp & Beyond 2024 Conference järjestetään tiistaina 9.4.2024 Helsingin Messukeskuksessa.