Ajankohtaista

Uudistunut Lusto avautuu perjantaina 17.5.2024

Lusto on ollut suljettuna näyttelyuudistukseen syyskuusta 2023 alkaen. Luston laajamittainen uudistus on koostunut laajasta ydinnäyttelyprojektista, museorakennuksen peruskorjauksesta sekä museokonseptin uudelleenmuotoilusta.

PlusJack, kävelevä metsäkone
Kävelevä metsäkone Plusjack, on John Deere -konserniin kuuluvan tutkimus- ja kehitysyksikkö Plustechin prototyyppi vuodelta 1999.

Peruskorjauksessa pääpaino on ollut vuonna 2023 kiinteistötekniikan ajanmukaistamisessa, vesikateuudistuksessa sekä aurinkopaneeleiden määrän kasvattamisessa.

Uudistunut Lusto - Metsäsuhteiden maa avautuu yleisölle perjantaina 17.5. klo 10

Avajaisviikonloppuna luvassa on monipuolista ohjelmaa mm. Metsäsuhteiden maa -näyttelyn sisältöesittelyitä, kohdeopastuksia sekä ohjelmaa lapsiperheille.

Niina Uronen, Suomen metsämuseo Lusto
Niina Uronen toimii Suomen Metsämuseo Luston toimitusjohtajana.

Metsäsuhteiden maa

Metsäsuhteiden maa -ydinnäyttely kertoo metsän ja ihmisen ikiaikaisesta suhteesta kuuden näkökulman kautta. Uusi ydinnäyttely on monikanavainen, elämyksellinen ja vuorovaikutteinen kokonaisuus, joka houkuttelee pohtimaan omaa metsäsuhdettaan ja käymään metsäkeskustelua.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsäsuhteiden maa avautuu 17.5.2024. Avajaisviikonloppuna luvassa on monenlaista ohjelmaa.

Lusto on avoinna klo 10–17.

Perjantai 17.5.

  • Ydinnäyttelyn sisältöesittelyjä
  • Kohdeopastuksia (sisältyy pääsylipun hintaan)
  • Taiteilijoita tavattavissa
  • Ydinnäyttelyjohdantoja auditoriossa tasatunnein

Lauantai ja sunnuntai 18.–19.5.

  • Ydinnäyttelyjohdantoja auditoriossa tasatunnein
  • Nukketeatteria lapsille näyttelytiloissa klo 11 ja klo 13 (sisältyy pääsylipun hintaan)
Savotta-näyttely, Suomen metsämuseo Lusto
Uudistuneen ydinnäyttelyn Savotta-osio esittelee puunkorjuun koneellistumisen historiaa.
Pika 50 prosessori, Suomen Metsämuseo Lusto
Sakari Pinomäki perusti oman yrityksen, S. Pinomäki Ky:n 1964. Alkuaikojen merkittävin tuote oli pohjoismaiden ensimmäiseksi monitoimikoneeksi tituleerattu Pika 50-prosessori, joka esiteltiin 1969.
Pika 75 harvesteri, Suomen Metsämuseo Lusto
Pika 75-harvesteri oli prosessorin seuraaja 70-luvulla. Kaikkiaan Pinomäen nimissä oli lopulta puolensataa patenttia, hänen voidaan sanoa suunnitelleen ja rakentaneen ensimmäiset hakkuukoneensa lähes omakätisesti, innovoiden itse sellaisia komponentteja, joita ei markkinoilta saanut. S. Pinomäki Ky pysyi pinnalla 2000-luvulle saakka, se myytiin Pinox Oy:lle 2004, joka neljä vuotta myöhemmin ajautui konkurssiin. Sakari Pinomäki kuoli 2011.
Timo Neuvonen
Punkaharjulainen Timo Neuvonen oli mukana kävelevän metsäkoneen kehitystyössä. Hänen vastuullaan oli osaltaan koneen kokoonpano ja osittain myös testaustoiminta. Neuvonen mm. oli suunnittelemassa nilkkarakennetta koneen jalkoihin.