Sisu Autosta merkittävä sotilasajoneuvotuotteiden valmistaja vientimarkkinoille
Vuonna 1931 perustettu Suomen Autoteollisuus Oy, Oy Sisu Auto Ab, on kuluneiden yhdeksän vuosikymmenen aikana tuottanut runsaat 50 000 raskasta SISU-kuorma-, erikois- ja sotilasajoneuvoa mitä erilaisimpiin kuljetustehtäviin sekä kotimarkkinoille että vientiin.
Tähän kokemukseen ja sen kerryttämään osaamiseen pohjautuen Sisu Auto käynnisti viime vuosikymmenen puolivälissä kehitysohjelman, jonka tavoitteena oli kehittää ja saattaa markkinoille Euroopan heikentyneen turvallisuustilanteen luomaan tarpeeseen täsmävastaava suojattujen ajoneuvojen tuoteperhe.
Tuoteperheen kehityshankkeella yhtiö pyrki saavuttamaan toiminnan kannattavuutta parantavan pitkän tähtäimen tavoitteensa, jonka mukaisesti yhtiön tuotannollisen toiminnan painopiste tuli voimallisesti kääntää siviilikuorma-autoista erikois- ja sotilasajoneuvotuotteiden tuotantoon. Yhtiön sotilasajoneuvotuotannon kilpailukyky pohjautuu kaupallisten kuorma-autokomponenttien sekä omaa kehitystyötä olevan suojausteknologiaosaamisen laajamittaiseen hyödyntämiseen.
Suomi ja Ruotsi hankkivat yhdessä yhtiön kanssa kehitettyjä taktisen ajoneuvoperheen tuotteita ensivuosikymmenelle saakka ulottuvalla puitesopimuksella
Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ja Ruotsin puolustusvoimien hankinnoista vastaava Försvarets Materielverk (FMV) allekirjoittivat toukokuussa 2023 asiakirjan ajoneuvojärjestelmähankinnoista ja edelleen, tammikuussa 2024 osapuolet allekirjoittivat Oy Sisu Auto Ab:n kanssa taktisia, suojattuja monikäyttöisiä maastoajoneuvoja koskevan laajan puitesopimuksen, jonka puitteissa asiakkailla on niin halutessaan mahdollista hankkia näitä tuotteita aina ensi vuosikymmenen loppupuolelle saakka. Puitesopimukseen on myös muiden sopimuksen asiakasosapuolten kanssa yhteistoiminnassa olevien maiden puolustusvoimien mahdollisuus liittyä.
Yhtiöllä on nyt historiansa suurin, pääasiassa vientiin kohdistuva, yli 20 miljoonan euron tilauskanta
Puitesopimuksen allekirjoituksen yhteydessä edellä mainitut asiakkaat tilasivat ensitilauksina yhteensä runsaat 260 SISU GTP-ajoneuvoa. Yhtiöllä on siten historiansa suurin, yli 200 milj. euron tilauskanta, josta yli 90% muodostavat sotilasajoneuvotuotteet. Tilauskannasta runsas 90% toimitetaan vientiin.
Sisu GTP-toimitukset puolustusvoimille tuottavat jo ajoneuvokantaa operatiiviseen käyttöön
Puitesopimuksen allekirjoitus käynnisti näiden asiakkaiden yhdessä yhtiön kanssa kehitettämän tuoteperheen ajoneuvojen ja niiden järjestelmien sarjatuotantotoiminnan, jonka tuloksena on yhdessä aiempien esisarjan ajoneuvotilauksien kanssa toimitettu Puolustusvoimillemme jo kymmeniä SISU GTP 4x4 CTV (Common Tactical Vehicle) ajoneuvoa eri käyttötehtäviin. Toimitukset jatkuvat edelleen kasvavalla tuotantovolyymillä.
Sisu GTP-sarjatuotantotoimitukset Ruotsiin käynnistyvät
Ruotsin puolustusvoimien erityistarpeiden tultua implementoitua tuotteeseen käynnistyi myös Ruotsiin toimitettavien GTP-ajoneuvojen tuotanto ja ensimmäiset tuotteet ovat nyt tulleet toimitetuiksi.
Suomen valtio ja yhtiön varaosatukkutoiminnoista vastava yhteistyökumppani tukemaan vientiponnisteluja
Vuodesta 2010 lähtien yrittäjävetoisena yrityksenä toimineen yhtiön vientiponnistelujen taustatueksi tuli vuonna 2023 Suomen Valtio, sen teollisuuteen pääomasijoituksia tekevän Suomen Teollisuusyritys Oy:n (Tesi) hankittua omistukseensa n. 20% osakekannan yhtiöstä.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyTämä kehitys on jatkunut edelleen omistuspohjan laajennuttua kesäkuun 2024 päätteeksi Tesin tekemällä jatkosijoituksella ja sen rinnalla TAVO Oy:n tekemällä sijoituksella. Yhtiön pääomistajan, hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Timo Korhosen hallussa on nyt runsas 68% osakekannasta, Tesin omistuksen ollessa 24,4% ja TAVO Oy:n 7,5%. Yhtiön vahvan kasvun takaamiseksi on yhtiölle nimitetty myös uusi hallitus, jonka kokoonpanon muodostavat kokeneet teollisuus- ja sotilasalan ammattilaiset.
Yhtiön talous vahvistuu
SISU GTP-tuoteperheen kehitys tuoteideasta sarjatuotantoasteelle on vaatinut rajuja taloudellisia panostuksia lähes vuosikymmen ajan. Hankkeen onnistumisesta osoituksena on myös yhtiön nopeasti koheneva taloustilanne. GTP-sarjatuotanto lähdettyä käyntiin kuluvan vuoden huhtikuussa, osoittaa kuluvan tilikauden ensipuolikkaan (1-6/2024) talousraportointi jo lähes kolmen miljoonan euron tulosta. Yhtiön kuluvan vuoden liikevaihdoksi on budjetoitu noin 52 miljoonaa euroa ja tulokseksi noin yhdeksän miljoonaa euroa.
Vahvat kasvutavoitteet vientitoiminnassa
Yhtiön kasvutavoitteiden toteutumiseksi yhtiö on viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana vahvasti rekrytoinut tuotanto- ja toimihenkilöstöä. Vuosituotantovolyymin ollessa tällä hetkellä noin 100 ajoneuvoa, tulee tämän asetettujen tavoitteiden mukaisesti kasvaa kolminkertaiseksi kahden tulevan vuoden aikana ja kasvaa markkinatilanteen vaatimusten mukaan tarvittaessa edelleen. Yhtiön rekrytoinnit jatkuvat edelleen, painopisteen siirtyessä nyt vientimarkkinointiin.