Kuljetus

Moottorit vaihtoon - polttoaineenkulutus väheni lähes kolmanneksen

Saaristolaiva M/S Diana kulki samoilla Scanian merimoottoreilla 20 vuotta. Viime talvena se sai uudet koneet ja kuluttaa nyt lähes kolmasosan vähemmän polttoainetta.

Saaristolaiva M/S Diana

Stromma Finland Oy:n M/S Diana on yksi Suomen suosituimmista vesibusseista, sillä se on kuljettanut matkustajia Helsingin vesillä 39 vuotta. Viime kesän jälkeen M/S Diana kuitenkin poistui vaivihkaa Helsingistä. Se makasi Porvoossa Oy Kewatec AluBoat Ab:n telakalla ja sen konehuoneen kattoon oli sahattu aukko.

Nosturilla aluksen uumenista nousi ilmaan järeä 12-litrainen Scanian merimoottori.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Niitä oli M/S Dianassa kaksi. Scaniat olivat palvelleet hyvin: ne ovat olleet luotettavia moottoreita ja toimineet ilman mitään isoja rikkoontumisia. Se on meille todella tärkeää, sillä sesonkiaikana lähtöjä on viisi päivässä ja veneiden on kuljettava ajallaan. Moottoreilla oli kuitenkin ajettu 20 vuoden aikana noin 23 000 tuntia, mikä on vesibussille aika paljon, Stromman huoltopäällikkö ja kapteeni Göran Martin toteaa.

Näin pitkään käyttöikään vaikutti myös Stromman kippareiden ja Martinin hyvin toteutettu ennakoiva huolto.

Koska M/S Diana oli aurinkokansineen erinomaisessa kunnossa, sitä ei romutettu. Päätettiin ryhtyä remonttiin ja vaihtaa saaristolaivan moottorit uusiin.

Yllätys konehuo­neessa

Vuonna 2008 M/S Dianalle kävi niin kuin iän myötä usein käy: vyötärönseutu kasvaa. Tosin Stromman saaristolaivalle ei tullut lisää leveyttä vaan pituutta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Vuonna 2008 sitä jatkettiin neljä metriä. Alus ajettiin talveksi telakalle, pistettiin poikki ja laitettiin pala väliin, Martin toteaa.

Niin M/S Dianasta tuli vakaampi. Se liukui paremmin vesilinjaa pitkin.

Taitavana mekaanikkona Martin myös viritti konehuoneen toimimaan kuin taiteilijan pianon: Kahden Scanian merimoottorin ja jet-vetolaitteiden avulla polttoainetta kului todella vähän.

- En uskonut, että uudet moottorit voisivat enää vähentää polttoaineenkulutusta.

Martin sai kuitenkin yllättyä, kun M/S Diana aloitti työnsä toukokuussa 2024.

Takana onnistunut kausi

Telakalla asentajat olivat saaneet kaksi 13-litraista uutta Scanian merimoottoria paikoilleen. Vaikka sylinterien tilavuus oli aiempaa suurempi, moottorit olivat pienemmät kokonaismitoiltaan ja mahtuivat paikoilleen. Tehoa löytyi 350 hevosvoimaa / moottori. Voimalinjaa ei kokonaisuutena tarvinnut vaihtaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Silti tekemistä riitti.

- Vanhan aluksen kanssa on aina tehtävä kompromisseja. Lisäksi on osattava vaatia. Halusin, että kaikki on suorassa linjassa ja pedit paikoillaan.

Toukokuun alussa M/S Diana aloitti tutun kanavareittinsä Laajasalon saaren ympäri. Martin seurasi aluksen käyttäytymistä ja polttoaineenkulutusta, kuunteli moottorien ääniä.

- Ennen moottorit veivät keskimäärin 36 l/h, nyt 26 l/h. Ero on huomattava ja todella positiivinen. Remontti onnistui hienosti. Kausi oli muutenkin hyvä, syksy aurinkoinen ja matkustajia oli paljon liikkeelle, Martin kertoo.

Polttoaineenkulutuksen vähenemisen myötä vähenivät myös pakokaasupäästöt. Nyt M/S Diana suuntaa kohti talvilepoa, ja sen kollegaa M/S Sofiaa odottaa vastaava moottoriremontti. Tosin Martin ei malta pysyä erossa moottoreista niin pitkään. Hän toimii vapaa-ajallaan mm. mekaanikkona Suomenlahden nopeimmassa fiskariveneessä Fannyssä, jossa on yli 1 000 hevosvoimaa. Vene on tehty puusta.

Göran Martin
Martin keksi jättää avattavan luukun konehuoneen päälle, mikä helpottaa huoltoa. Kansi toimii lattiana matkan ajan. - Ennen moottorit veivät keskimäärin 36 l/h, nyt 26 l/h. Ero on huomattava ja todella positiivinen. Remontti onnistui hienosti. Kausi oli muutenkin hyvä, syksy aurinkoinen ja matkustajia oli paljon liikkeelle, Martin kertoo.