Ajankohtaista

Uudet tietovisualisoinnit kertovat, millainen on puunkorjuun ja puunkuljetuksen merkitys Suomessa

Pellervon taloustutkimus PTT on julkaissut kaksi visuaalista koostetta puunkorjuun ja puunkuljetuksen taloudellisesta merkityksestä metsäsektorilla. Esitykset perustuvat tuoreisiin tilastoihin ja tutkittuun tietoon. Ne on julkaistu metsäalan ammattilaisten, muiden toimijoiden ja aiheesta kiinnostuneiden vapaaseen käyttöön.

- Tavoitteena on parantaa erilaisten sidosryhmien ja päättäjien ymmärrystä puunkorjuusta ja -kuljetuksesta sekä sen merkityksestä osana metsäsektorin arvoketjua. Lisäksi aineisto soveltuu puunkorjuun ja -kuljetuksen toimijoille ja metsäammattilaisille viestintätyöhön, sanoo metsäekonomisti Matti Valonen.

Matti Valonen

Kaksi yhden sivun mittaista infografiikkaa tuovat esiin puunkorjuun ja -kuljetuksen roolin metsäsektorilla sekä merkityksen työllistäjänä eri puolilla Suomea. Mukana on tietoa esimerkiksi alan yritysten talousluvuista ja työntekijämääristä, sekä puun kuljetusmääristä ja metsäkonekalustosta. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi:

  • Puunkorjuun osuus kaikkien alkutuotannon yritysten liikevaihdosta oli 43 prosenttia
  • Raakapuun, hakkeen ja purun osuus kaikesta kuorma-autoliikenteen kuljetussuoritteesta oli 16 prosenttia

Infografiikat perustuvat pääasiassa Luonnonvarakeskuksen, Tilastokeskuksen, Metsätehon ja Traficomin tilastotietoihin sekä PTT:n tutkijoiden sekä Koneyrittäjät ry:n ja Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry:n asiantuntemukseen. Mukaan on valikoitu erityisesti tietoja, joiden ymmärryksestä alan asiantuntijat ovat havainneet vajetta eri sidosryhmillä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Lisäämällä puunkorjuun ja -kuljetuksen tunnettuutta voidaan myös luoda pohjaa rakentavalle keskustelukulttuurille sekä metsiä koskevalle tietopohjaiselle päätöksenteolle.

Kokonaisuudet on suunniteltu niin, että yksittäisiä tietoja voi irrottaa erilleen ja käyttää esimerkiksi diaesitysten tai sosiaalisen median päivitysten kuvituksena.

puunkorjuun avainluvut
8 faktaa puunkuljetuksesta

Hankkeen tulokset on julkaistu PTT:n verkkosivuilla. Hanketta ovat rahoittaneet Metsämiesten Säätiö, Koneyrittäjät ry ja Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry.