Metsäteollisuus

Näin uusi metsänhoitomalli toimii: Huima kasvu säästö- ja lahopuun määrässä

Suomen suurimpiin metsänomistajiin lukeutuvan Finsilvan metsissä on ensimmäistä kertaa tutkittu uuden Metsä Group Plus -metsänhoitomallin vaikutuksia. Tapion vuonna 2024 tekemän arvioinnin mukaan lahopuun ja säästöpuun määrä uudistusaloilla yli kaksinkertaistui vuoteen 2022 verrattuna.

Finsilvan metsissä on havaittu merkittävää kasvua säästöpuiden, tekopökkelöiden ja lahopuun määrässä. Arvioinnin teki vuoden 2024 aikana metsän- ja luonnonhoidon laadunarviointeja tarjoava Tapio. Arviointiin sisältyi 40 Finsilvan uudistusalaa. Edellinen vastaava arviointi oli tehty vuonna 2022. Määrien kasvu liittyy Metsä Group Plus -metsänhoitomalliin, jonka Finsilva otti käyttöön kesällä 2023. Mallin tavoitteena on lisätä metsien monimuotoisuutta.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun saamme Metsä Group Plus -hoitomallin vaikutuksista lukuja pöytään. Ja kun mallissa tavoitellaan lisää lahopuuta, niin sehän näyttää toimivan! Järeitä lahopuita ja tekopökkelöitä on nyt uudistusaloilla lähes 4 mottia hehtaaria kohden, Finsilvan toimitusjohtaja Juha Hakkarainen sanoo.

Juha Hakkarainen

Kaikkiaan uudistusaloille on laadunarvioinnin perusteella jätetty lahopuuta ja säästöpuita lähes 17 kuutiota hehtaarille. Tästä säästöpuuta oli yli 12 m3/ha (2022: n. 5,6 m3/ha) ja järeää lahopuuta lähes 4 m3/ha (2022: n.1,3 m3/ha).

”Kokonaisuus näyttää oikein hyvältä”

Tapion raportin perusteella metsäsertifikaattien kriteerit sekä Finsilvan omat ympäristöohjeet toteutuvat uudistusaloilla pääsääntöisesti moitteetta. 40 kohteen otoksesta löytyi vain muutama huomautettava asia, ja yksittäisen kohteen menettelyssä oli enemmän korjattavaa. Verrattuna vuoteen 2022 hyvän arvosanan saaneiden kohteiden määrä kasvoi hieman.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Kokonaisuus näyttää oikein hyvältä, ja joiltain osin olemme menneet huimastikin eteenpäin. Kun näin isoa alaa hoidetaan, on selvää, että mukaan mahtuu aina jonkin verran myös inhimillisiä virheitä. Siksi on tärkeää, että teemme ulkopuolisia arviointeja, jotka antavat meille arvokasta tietoa toiminnastamme ja oppia tulevaan, Juha Hakkarainen kertoo.