Metsä Group ottaa ympäristöpoikkeamissaan käyttöön luontokompensaation
Metsä Group ottaa käyttöön vapaaehtoisen luontokompensaation toimet ympäristöpoikkeamissaan. Uudistavan metsätalouden luontokompensaatio ylikompensoi mahdollisissa lakirikkomuksissa luonnolle aiheutetun haitan. Toimintamallilla varmistetaan, että virheelliseen toimintaan yhdistettävät korjaavat toimenpiteet aiheuttavat luonnolle enemmän hyötyä kuin haittaa. Luontokompensaatiota sovelletaan keskeisten luonnon monimuotoisuutta koskevien luonnonsuojelulain ja metsälain osalta.
Kompensaatiomallin kehittäminen on käynnissä, ja sitä sovelletaan vuodesta 2023 lähtien takautuvasti todettujen poikkeamien osalta. Metsä Groupin kutsuma riippumaton asiantuntijaryhmä osallistuu vuoden 2025 aikana näiden kohteiden luontohaittojen ja hyvitystoimien määrittämiseen samalla, kun toimintamallin menetelmiä kehitetään jatkoa silmällä pitäen.
Metsä Group noudattaa toiminnassaan lakeja ja metsäalaa koskevia ympäristöstandardeja. Metsätalouden toimenpiteitä ja kehittämistä ohjaavat yhtiön itse laatimat uudistavan metsätalouden periaatteet, joiden tavoitteena on luonnon tilan vahvistaminen todennetusti vuoteen 2030 mennessä. Uudistava metsätalous tarjoaa metsänomistajalle edistyksellisiä puuntuotannon, metsäluonnon tilaa, metsien ilmastokestävyyttä ja metsäomaisuuden lisäarvon turvaavia palveluja. Käyttöön otettava kompensaatiotoimi täydentää luonnon tilan vahvistamiseen tähtäävää toimenpidekokonaisuutta.
- Teemme yli 30 000 puukauppaa vuodessa, ja operatiivisen toimintamme laatu on meille kunnia-asia. Täysin virheetöntä kokonaisuutta emme kuitenkaan saavuta, ja toiminnassamme tapahtuu joitakin poikkeamia vuosittain. Niiden määrä toiminnan laajuuteen nähden on kuitenkin vähäinen. Virheen sattuessa haluamme paikata aiheutetun luontohaitan luontokompensaation toimenpiteillä. Poikkeamatilanteisiin liittyy myös korjaavat toimet kohteilla viranomaisyhteistyönä ja tapahtumien huolellinen analyysi, sanoo Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppanen.
- Raportoimme toiminnastamme julkisesti ja haluamme avoimesti kertoa tavoitteistamme ja toimenpiteistämme. Kerromme toimintamme kehityshankkeista ja siitä, miten olemme onnistuneet. Jos teemme virheitä, kerromme niistäkin korjaavine toimenpiteineen, muun muassa verkkosivuillamme. Myös dialogeissa sidosryhmiltämme saatu palaute ohjaa toimintaamme, Jumppanen jatkaa.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyKäytännössä testattua, ympäristöpoikkeamiin soveltuvaa kompensaatiomenettelyä ei ole valmiina käyttöön otettavaksi, joten sellainen tulee kehittää. Riippumattoman asiantuntijaryhmän jäsenet edustavat Luonnonvarakeskusta, Tapiota sekä ympäristöjärjestö Villi vyöhyke ry:tä. Ryhmän jäsenillä on vahvaa ekologian, ennallistamisen ja metsätalouden ympäristöasioiden osaamista. Tavoitteenamme on kehittää edistyksellinen ympäristöjohtamiseen integroitu kompensaatiomenettely, jossa toiminnan laatu ja ekologinen tarkoituksenmukaisuus on varmistettu.