Ajankohtaista

Ympäristölupa SSAB:n Luulajan terästehtaan muuntamiselle

Uumajan maa- ja ympäristötuomioistuin on myöntänyt SSAB:lle luvan uuden sähköisen terästehtaan rakentamiseen ja käyttöönottoon Ruotsin Luulajassa nykyisen tuotantoprosessin korvaajaksi. Lupa mahdollistaa teknologisen muutoksen, jolla on suuria myönteisiä ympäristö- ja ilmastovaikutuksia ja joka vastaa ainutlaatuisen teräksemme suureen kysyntään ja vahvistaa tulevaisuuden kilpailukykyämme.

SSAB Luulaja

- Tämä on merkittävä päivä SSAB:lle ja siirtymälle fossiilivapaaseen teräksentuotantoon Ruotsissa. Nyt voimme jatkaa investointia, joka johtaa kansallisesti merkittävään ilmastovaikutuksen pienenemiseen. Samalla säilytämme työpaikkoja Luulajassa, luomme aiempaa joustavamman ja kustannustehokkaamman tuotantorakenteen ja vahvistamme omaa ja asiakkaidemme kilpailukykyä laajemman ainutlaatuisten premium-tuotteiden valikoiman avulla, SSAB:n toimitusjohtaja Johnny Sjöström sanoo.

Johnny Sjöström

Nykyinen masuunipohjainen tuotantojärjestelmä on tarkoitus poistaa käytöstä, kun terästehdas, jossa on integroituna valokaariuunit, valssaus ja jatkojalostus, on täysin toiminnassa. Investointi vahvistaa SSAB:n johtavaa asemaa terästeollisuuden vihreässä siirtymässä keskittymällä erikois- ja premium-teräksiin, jotka on valmistettu lähes ilman fossiilisia hiilidioksidipäästöjä. Investointi parantaa yhtiön kustannusasemaa ja tehokkuutta, lyhentää toimitusaikoja ja poistaa päästöistä aiheutuvat kustannukset. Moderni terästehdas toimii fossiilivapaalla sähköllä ja käyttää raaka-aineenaan fossiilivapaata rautasientä, joka on valmistettu HYBRIT-tekniikalla (rautamalmin vetypelkistäminen) ja kierrätettyä teräsromua.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Tämä on tärkeä askel sekä yhtiön omien että Ruotsin ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, ja mitä aikaisemmin muutos tapahtuu, sitä parempi se on ilmastolle ja ympäristölle. Olemme tehneet paljon työtä hakemuksen ja sitä seuranneen kirjeenvaihdon kanssa, ja olemme erittäin iloisia siitä, ympäristölupa on nyt myönnetty, SSAB:n muutostoimiston lupavastaava Sara Arvidson sanoo.

Sara Arvidson

Siirtymä Luulajassa tuo merkittäviä vähennyksiä ilmaan ja veteen syntyvien päästöjen osalta, lisää resurssitehokkuutta ja poistaa noin 2,8 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Kaikkiaan SSAB:n siirtymä mahdollistaa Ruotsin hiilidioksidipäästöjen vähentämisen noin 10 %:lla, joista 7 % tulee Luulajasta ja 3 % Oxelösundin siirtymästä.

Nyt rakentamisen valmistelut jatkuvat muun muassa yksityiskohtaisemmalla suunnittelulla ja rakennuslupaprosessilla.