Metsäkoneurakointi

Laadukas metsäkonetyö on monen tekijän summa

Metsätöiden laadukas ja vastuullinen toteutus on urakanantajille keskeinen osa liiketoimintaa ja maineenhallintaa. Hyvämaineiset koneyrittäjät tuovat urakanantajille arvokasta kilpailuetua. Sovitusti ja huolellisesti tehty työ on koneyrittäjälle paras myyntivaltti tuleviin toimeksiantoihin.

mäntymetsä
Mäntymetsän harvennus. Kuva: Janne Skinnarla, Vastavalo

Koneenkuljettajan työhyvinvoinnille on tutkitusti tärkeää oma kokemus työn itsenäisyydestä ja työn hallinnasta. Laadukas työ onnistuu, kun kuljettajalla on riittävä tietopohja, opastus, käytännön taidot ja oikeanlainen tekemisen asenne.

Hyvä ohjeistus läpi koko ketjun on avain onnistumiseen

Metsätyössä on hallittava muuttuvat työn vaatimukset. Suunnittelussa ja toteutuksessa on osattava ajantasaiset rajoitteet, jotka tulevat lainsäädännöstä, kohteen metsäsertifioinnista ja sopimuksista.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Työmaiden ohjeet vaihtelevat, kun niissä huomioidaan urakanantajan ja metsänomistajan välinen sopimus. Monet metsänomistajat ovat entistä ympäristötietoisempia, mikä näkyy metsien käsittelytavoitteissa. Metsäkoneyrittäjä Teemu Tolppa Metsäkonepalvelu Oy:stä kuvaili Tapion podcastissa, kuinka metsäkonetyön mielenkiintoa lisää, kun se ei ole samanlaista joka päivä ja joka paikassa ei toimita samalla tavalla.

Paikkatiedon merkitys korostuu metsätyössä. Ministeriöt tekevät parhaillaan työtä, jotta suojeltujen lajien tiedot saataisiin viranomaisilta entistä sujuvammin ja ajantasaisina metsätalouden toimijoiden käyttöön. Se varmistaisi osaltaan hyvän laadun toteutumista.

Yrittäjälle on Teemu Tolpan mukaan keskeistä, että metsänkasvatuksen laadunhallinta toimii koko ketjussa. Se lähtee lainsäädännöstä ja päätöksenteosta, metsänhoidon suosituksista sekä ohjeista ja opastuksesta. Tärkeää on, että viesti kulkee läpi koko ketjun. Kun jokainen hoitaa työnsä hyvin, myös metsäkoneenkuljettaja voi tehdä työnsä hyvin metsässä.

Tolppa korostaa, että metsäkoneenkuljettajalla tulee olla selkeät ohjeet. Lähtökohtaisesti jokainen konekuski pyrkii metsässä parhaaseen laatuun ja lopputulokseen. Suurimmat virheet johtuvat siitä, ettei ohjeistus ole ollut selkeää. Toimenpiteiden tulee olla huolellisesti suunniteltu ja sopimuksella määritelty, jolloin kuljettajalla on vastuu ainoastaan työn toteutuksesta.

Tommi Tenhola kirjaa metsätyömaan laatuhavainnot asiakkaalle toimitettavaan kohderaporttiin. Kuva: Tapio

Laatu näkyy elinvoimaisina metsinä

Tapio on arvioinut metsätöiden laatua kolmen vuosikymmenen ajan urakanantajien ja suurmetsänomistajien toimeksiannosta. Laadunarvioinnit auttavat urakanantajia todentamaan vaatimusten täyttymistä ja toteuttamaan jatkuvan parantamisen periaatetta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Keskeinen laadun mittari on, että sopimuksia on noudatettu ja metsätyö on tehty asianmukaisesti. Tämän päivän laadussa korostuu myös itse yrityksen toiminnan laatu. Yritysvelvoitteet pitää olla hoidettuna ja esimerkiksi työturvallisuuteen liittyvät toimintatavat kunnossa. Tapion tarjoamat ulkoiset toimittaja-arvioinnit ovat yksi keino valvoa tämän toteutumista.

Metsänhoitaja Tommi Tenhola on yksi Tapion kokeneista laadunarvioijista. Hän on kävellyt läpi yli 1000 työmaata etelästä pohjoiseen, enimmäkseen hakkuukohteita. Tehtävä puutavaran mittauksen neuvottelukunnassa on myös antanut perspektiiviä arviointiin.

- Ensimmäisenä kiinnitän huomiota yleiskuvaan: näyttääkö työn jälkeinen metsä siltä, että se on elinvoimainen tai uudistushakkuukohteella, että ympäristövelvoitteet ovat täyttyneet, Tommi Tenhola kuvailee.

Kaikilla kohteilla arvioidaan käytössä olevan PEFC- tai FSC-sertifioinnin vaatimusten noudattaminen. Harvennuskohteilla mitataan esimerkiksi harvennusvoimakkuus, puusto- ja runkovauriot, ajouravauriot, ajouran leveys ja väli, luonnonhoidon toteutuminen, suojavyöhykkeet, luontotiheiköt, säästö- ja lahopuut ja elinympäristöjen säilyminen. Yhä enemmän kiinnitetään huomiota siihen, ettei kohteille ole aiheutettu ylimääräistä luontohaittaa.

- Yleisesti työn jäljen kannalta parhaita ovat olleet kohteet, joissa aikaisemmat metsänhoidon toimenpiteet on tehty ajallaan metsänhoidon suositusten mukaisesti ja esimerkiksi kiinteistöjen rajat ovat näkyvissä. Metsänomistajakin voi toimillaan vaikuttaa paljon siihen, millaiset olosuhteet konetyössä ovat ja millaista jälkeä voidaan saavuttaa, Tenhola toteaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tapion laadunarviointien perusteella voidaan yleisesti todeta, että metsissämme tehdään laadukasta työtä ja kehittämiskohteista opitaan. Metsiemme tulevaisuus on hyvissä käsissä.