Metsäteollisuus

Yhteisöllisyyttä tarvitaan vahvistamaan luonnon tilaa

Metsä Groupin luontoverkoston toimijat kohtasivat Espoossa 7.2.2025 kolmatta kertaa järjestetyssä vuositapaamisessa. Tilaisuuden tavoitteena on jakaa luonnonhoidon ja ennallistamisen kokemuksia sekä luoda toimintakulttuuria, jossa luontotoimijat tekevät tiivistä yhteistyötä entistä laajemmin. Luontoverkosto koostuu henkilöistä, jotka osallistuvat luonnon tilaa vahvistavaan toimintaan eri hankkeissa.

metsäpuro

Vuodesta 2023 lähtien Metsä Groupilla on ollut käynnissä uudistavan metsätalouden ja maankäytön toimenpideohjelmat, joiden tavoitteena on vahvistaa luonnon tilaa todennetusti. Ohjelmat muodostavat kokonaisuuden, joista toinen kohdentuu metsätalouteen ja puunhankintaan ja toinen teolliseen ja rakennettuun ympäristöön. Ohjelmia toteutetaan monipuolisissa, kehittyvissä yhteistyöverkostoissa. Lisäksi Metsä Group rahoittaa oman vaikutuspiirinsä ulkopuolisia luontohankkeita Luontohankkeiden rahoitusohjelmassa, jossa niin ikään tavoitteena on luonnonmonimuotoisuuden edistäminen.

Tavoitteellinen ja vaikuttava luontotoiminta edellyttää aktiivista ja laajaa yhteistyötä koko yhteiskunnassa sekä uusien käytäntöjen ja innovaatioiden kehittämistä. Kehitystyössä on keskeistä huomioida samanaikaisesti ekologiset, taloudelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset näkökulmat.

Perustana yhteinen suunta ja rakentava vuorovaikutus

Luontotoimijoiden vuosittaisesta tapaamisesta on muodostunut erilaisten toimijoiden osallistava kohtaamispaikka.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Metsä Group rahoittaa useita Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen hankkeita. Yhdistyksemme toimii paikallisesti yksityisen ja julkisen sektorin rajapinnassa. Yhteisöllisyyden vahvistaminen on meille tärkeää. Vuositapaamiset – tämä on jo kolmas osaltani – tarjoavat merkityksellisen ja aidon kohtaamispaikan etäyhteyksien ja somemaailmojen keskellä, sanoo Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen hankekoordinaattori Maarit Moisio.

Metsä Group tekee yhteistyötä myös tilaisuuteen osallistuneen, rakennetun ympäristön biodiversiteettiosaamiseen erikoistuneen Villi vyöhyke -yhdistyksen kanssa.

- Määrätietoisuus ja tavoitteiden kunnianhimo ovat meille keskeisiä yhteistyön kriteerejä. Vain käytännön toimilla voidaan saada aikaan muutosta, jota yhdistystoiminnallamme haemme. Metsä Groupin uudistava maankäyttö täyttää selvästi yhteistyön edellytykset. Näkemyksemme rakennetun ympäristön ratkaisuista ja toimintatavoista on yhteinen, toteaa Villi vyöhyke ry:n puheenjohtaja Jere Nieminen.

- Haluamme olla kehittämässä suomalaista metsätaloutta ja yhteiskuntaa ylisukupolvisesti. Rakentava vuoropuhelu ja yhteisöt ovat ensiarvoisen tärkeitä tässä kehitystyössä, sanoo Metsä Groupin yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Salo.

Metsä Group valmistelee parhaillaan uusia luonnon monimuotoisuuteen liittyviä aloitteita. Yhteistyön kehittäminen on keskiössä niissä kaikissa. Yhteistyön edellytykset syntyvät dialogeissa, joissa määritellään riittävä yhteinen arvopohja, tulevaisuuskuva ja yhteiset tavoitteet. Näistä lähtökohdista rakentuu käytännön ratkaisuja ja toimintaa yhteisten päämäärien saavuttamiseksi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Toimintamme kehittäminen jatkuu. Yhteisöllisyyden vahvistaminen luo sosiaalista perustaa Yrityksen resilienssille ja yhteiskunnassa laajemmin. Yhteistyö on toimintamme kulmakivi kiihtyvästi muuttuvassa toimintaympäristössä, päättää Tomi Salo.