Metsäteollisuus

Liekit hallintaan – Miksi palontorjuntaa tulisi harkita uudelleen?

Metsäteollisuudessa tulipalo on yksi suurimmista uhkista, mutta valitettavan usein alalla työskentelevät aliarvioivat, miten heidän toimintansa voi vaikuttaa metsäpalojen riskiin ja miten palojen syntyä voidaan ennaltaehkäistä.

palava metsä
Ilmastonmuutos aiheuttaa metsien orgaanisen aineksen kuivumista, mutta silti merkittävä osa metsäpaloista johtuu ihmisen toiminnasta.

Metsäpalojen vaikutukset ovat nyt suuremmat kuin koskaan metsäteollisuudessa ympäri maailmaa. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa puuston peittämää maa-alaa menetettiin 146 000 hehtaaria vuosien 2001 ja 2022 välillä, ja metsäpalojen todennäköisyys Kapkaupungin alueella on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Vaikka ilmastonmuutoksen aiheuttama metsien orgaanisen aineksen kuivuminen on yksi syy palojen lisääntymiseen, se ei ole ainoa tekijä.

Tutkimusten mukaan yli 80% metsäpaloista Yhdysvalloissa ja yli 60% metsäpaloista Isossa-Britanniassa johtuu ihmisen toiminnasta. Etelä-Afrikassa jopa 99% metsäpaloista on ihmisen aiheuttamia. Tämä tarkoittaa, että metsäteollisuuden toimijoilla on merkittävä rooli metsäpalojen ehkäisemisessä ja siten ympäristön ja talouden suojelemisessa.

Riskitekijät

Metsäteollisuudessa työskennellään usein yksin, mikä itsessään lisää riskitasoa. Yksi suurimmista vaaratekijöistä on paloriski työkoneissa ja ajoneuvoissa, koska työkoneiden moottorit ja hydraulijärjestelmät kuumenevat merkittävästi, ajoneuvoihin kertyy helposti palavaa materiaalia, kuten puuhaketta, sahanpurua sekä lehtiä ja yksi pienikin kipinä voi sytyttää suuren palon muutamassa minuutissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kun palo pääsee alkuun, metsä itsessään toimii jatkuvana polttoaineen lähteenä. Korkeammat lämpötilat kuivattavat metsää, ja palon sammuttaminen voi kestää päiviä tai jopa viikkoja. Tämä ei ainoastaan uhkaa ihmishenkiä, vaan myös metsäteollisuuden koneita, ajoneuvoja ja puutavaraa. Vakavat metsäpalot ovat aiheuttaneet maailmanlaajuisesti suuria tappioita koko alalle.

Albach Diamant 2000
Metsäalan työkoneissa ja ajoneuvoissa palojen riski on suuri, koska moottorit ja hydraulijärjestelmät kuumenevat, ja niihin kertyy helposti palavaa materiaalia, kuten haketta, sahanpurua ja lehtiä.

Miten metsätyökoneet voidaan suojata?

Vaikka paloriski on korkea metsäteollisuudessa, eri maiden lainsäädännöt palontorjunnasta vaihtelevat huomattavasti. Ruotsi on maailman toiseksi suurin sellun, paperin ja sahatavaran tuottaja ja samalla yksi maailman johtavista maista paloturvallisuusmääräysten osalta.

Ruotsissa metsäpaloja on silti verrattain vähän, sillä metsäteollisuuden asema kriittisenä osana maan taloutta ja yli 200 000 ihmistä työllistävänä alana on tunnustettu ja vakuutusyhtiöt vaativat sammutusjärjestelmien asentamista kaikkiin metsätyökoneisiin. Lainsäädäntö kattaa koko puutavaran toimitusketjun, ei vain yksittäisiä koneita.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Näiden säädösten ja kehittyneiden sammutusjärjestelmien, kuten Dafo Vehicle -palontorjuntajärjestelmän, ansiosta Ruotsi on edelläkävijä metsäpalojen ehkäisyssä, ja muut maat voisivat ottaa sieltä oppia.

Tulipalojen varhainen havaitseminen – tärkein suojakeino

Ihmisten, ympäristön ja metsien suojeleminen alkaa tulipalojen varhaisesta havaitsemisesta. Lämpöanturit voivat valvoa ajoneuvojen ja koneiden kriittisiä järjestelmiä, kuten moottoria, hydraulijärjestelmää, polttoainejärjestelmää ja sähköjärjestelmiä, jotta palo saadaan tukahdutettua ennen sen leviämistä.

Esimerkiksi Dafo Vehicle -sammutusjärjestelmän lineaarinen lämpöanturi aktivoituu 180°C lämpötilassa, laukaisten palontorjuntatoimenpiteet. Näin sammutusjärjestelmä pysäyttää palon alkuvaiheessa, estäen sen muuttumisen suureksi katastrofiksi. Käytössä oleva sammutusaine on ympäristöystävällinen ja korroosiota estävä. Lisäksi järjestelmä lähettää aina varoituksen kuljettajalle, jotta hän voi reagoida välittömästi palon syttymiseen.

Tämä tekniikka minimoi vahingot, estää koneiden tuhoutumisen ja suojelee metsäteollisuuden toimitusketjua.

puukasa
Jos palo pääsee alkuun, metsä itsessän toimii jatkuvana polttoaineen lähteenä.

Metsäteollisuuden tulevaisuus ja uudet paloriskit

Metsäteollisuudessa etsitään yhä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja, ja sähköajoneuvojen (EV) käyttö yleistyy monilla aloilla. Metsäsektorilla niiden käyttö on vielä haastvaa, koska latauspisteitä ei ole saatavilla syrjäisillä työalueilla.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Sähköajoneuvojen myötä tulee myös uusia paloturvallisuusriskejä, litiumioniakut voivat syttyä jopa itsestään ja akkujen sisältämä happi voi ylläpitää palamista ilman ulkoista ilmalähdettä. Tämän takia palontorjunnan merkitys korostuu entisestään sähköajoneuvoissa.

Metsäteollisuuden yritysten olisikin varmistettava, että heidän ajoneuvonsa on suojattu myös uusia paloriskejä vastaan. Lainsäädännön kehitystä odotellessa yritysten kannattaa toimia ennakoivasti ja varmistaa, että sammutusjärjestelmät vastaavat tulevaisuuden haasteisiin.