Euroopan suurin metsäteknologiakonferenssi järjestetään Joensuussa kesäkuun alussa
FORMEC on metsäteknologiafoorumi, jossa esitellään alan uusimpia tutkimustuloksia ja tavataan kollegoita eri puolilta maailmaa. Tapahtuma järjestetään Joensuussa 9.–13.6. ja siihen odotetaan noin 230 osallistujaa.
FORMECin teemana on tänä vuonna uuden teknologian hyödyntäminen kestävässä ja vähäpäästöisessä puunhankinnassa, Harnessing novel technologies to execute sustainable and low-carbon wood supply.
Tapahtumassa esitellään laajasti Suomen puunhankintaa ja metsäbiotalouden arvoketjuja, suunnitellaan uusia yhteistyöhankkeita ja tietenkin vaihdetaan ideoita ja ajatuksia. Tapahtuma on järjestetty Suomessa aiemmin vuosina 1974 ja 1987. FORMEC tulee sanoista forestry mechanization, metsätöiden koneellistaminen.
– Tänä vuonna meillä on kunnia saada järjestää FORMEC Suomessa ja esitellä suomalaista, kestävää puunhankintaa ja metsäbiotaloutta kansainvälisille vieraillemme. Tapahtuma tarjoaa meille tutkijoille sekä alan yrityksille mahdollisuuden näyttää kansainvälisille vieraillemme korkealaatuista osaamistamme, sekä tekemisemme laajuutta ja monipuolisuutta, kertoo professori Kalle Kärhä Itä-Suomen yliopistosta.

Tapahtuman ohjelmaan kuuluvat muun muassa vierailut Suomen metsämuseo Lustoon, Stora Enso Uimaharjun tehtaille, Savon Voima Oy:n Joensuun uudelle biohiilitehtaalle, Ponssen tehtaalle Vieremällä, sekä puunkorjuunäytöksen ja puunuiton seuraaminen.
Mainos, juttu jatkuu alla
Keskiviikkona ja torstaina ovat vuorossa konferenssipäivät keynote -puheineen ja tieteellisine esitelmineen. Keynote-puhujat ovat professori Ola Lindroos SLU:sta Ruotsista, metsäjohtaja Karoliina Niemi Metsäteollisuus ry:stä, professori Juha Hyyppä Paikkatietokeskuksesta sekä johtaja, Tutkimus ja tutkimusohjelmat, Kalle Einola Ponsselta.
Konferenssissa pidetään suullisia tieteellisiä esitelmiä yli 160 kappaletta ja posteriesityksiä on yli 40 kappaletta. Esitelmiä on niin metsäpalojen torjunnasta, kuin metsäkoneenkuljettajan avustamisesta mobiililaserkeilainteknologialla. Ohjelmassa on myös yhteistyökumppaniyrityksien pitämiä yritys- ja tuote-esitelmiä.
Konferenssin järjestäjinä toimivat Itä-Suomen yliopisto (UEF), Luonnonvarakeskus (Luke), Helsingin yliopisto ja Metsäteho Oy.
Tapahtuman pääyhteistyökumppani toimii Ponsse. Muita yhteistyökumppaneita ovat Metsä Group, Metsäavain Oy, Trimble Forestry, Arbonaut Oy Ltd, Ecomond Oy, Kelluu Oy, Pentin Paja Oy, Scanpole Oy, Stora Enso Oyj, Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), Joensuun yliopiston Tukisäätiö ja Metsämiesten Säätiö. Joensuun kaupunki osallistuu järjestelyihin Innokaupunki Joensuu -hankkeella, Forest Joensuu -innovaatioekosysteemin kautta.