Kuljetus

Tulevaisuuden talvirengas säästää polttoainetta ja luontoa

Ilmastonmuutos vaikuttaa autoiluun monin tavoin. Lukuisat auto- ja rengasalan yritykset pyrkivät kehittämään toimintaansa ja tekemään osansa, jotta liikennepäästöjä saataisiin leikattua. Renkaiden hiilidioksidipäästöihin vaikuttaa eniten vierintävastus, ja sen pienentämisessä Nokian Renkaat on edelläkävijä. Tulevaisuuden talvirengas säästää polttoainetta ja luontoa.

Päästöjen vähentäminen on auto- ja rengasalan megatrendi etenkin Euroopassa. Tämä näkyy kaikessa aina verotuksesta kuluttajakäyttäytymiseen asti, ja renkaanvalmistajilla on kehityksessä tärkeä osa. Rengasala voi leikata päästöjä ainakin neljällä tavalla: raaka-aineiden tuotannossa, renkaiden valmistuksessa, logistiikassa ja renkaiden käyttöön liittyen. Viimeksi mainittu on erityisen merkittävä asia, koska noin kuudesosa auton polttoaineesta kuluu vierintävastuksen voittamiseen, ja maailmassa on satoja miljoonia autoja.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

– Jos alla on herkästi vierivät renkaat, joissa on oikea ilmanpaine, ajaminen aiheuttaa tavallista vähemmän päästöjä. Kuljettaja voi säästää jopa 0,5 litraa polttoainetta sadalla kilometrillä, ja siten säästyy sekä luontoa että rahaa. Tällainen polttoainepihi talvirengas on esimerkiksi Nokian Hakkapeliitta R3, sanoo Nokian Renkaiden laatu- ja vastuullisuusjohtaja Teppo Huovila.

Tehtaiden päästöt vähentyneet lähes puoleen

Yhtiö on vähentänyt renkaiden valmistuksessa syntyviä hiilidioksidipäästöjä optimoimalla tehtaidensa toimintaa ja energiatehokkuutta. Rengasteollisuus on energiaintensiivinen ala, joten valitulla energiamuodolla on suuri merkitys. Nokian Renkaat käyttää Suomessa pelkästään päästötöntä energiaa, kuten vesivoimaa, ja erittäin energiatehokkaan Yhdysvaltain-tehtaan pihassa on suuri aurinkovoimala.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Haluamme tehdä merkittäviä, konkreettisia asioita. Olemme työskennelleet vuosia vastuullisuusasioiden parissa ja saavuttaneet huomattavia tuloksia: Tehtaidemme päästöt ovat vähentyneet kuuden viime vuoden aikana 44 prosenttia, ja renkaiden vierintävastus on pienentynyt vuoden 2013 jälkeen keskimäärin kahdeksan prosenttia, Huovila kertoo.

- Valtavaa kehitystä on tapahtunut, mutta työ vierinvastuksen pienentämiseksi jatkuu. Helpot keinot on jo käytetty, eikä esimerkiksi renkaan rakennetta voi enää juurikaan keventää. Jatkossa keskitymme täysin uusien ratkaisujen etsimiseen ja jo käytössä olevien keinojen hienosäätöön, toteaa Nokian Renkaiden tuotekehitysjohtaja Olli Seppälä.

Tähän mennessä saavutetut tulokset ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta. Nokian Renkaat on esimerkiksi ensimmäinen rengasyhtiö, jonka kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteet saivat hyväksynnän arvostetulta Science Based Targets initiative -ohjelmalta (SBTI).

Nyt leikataan logistiikka- ja raaka-ainepäästöjä

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Uusimpia avauksia rengasalalla ovat raaka-aineisiin ja logistiikkaan liittyvät hiilidioksidipäästöjen vähentämiskeinot. Nokian Renkaat on käynnistänyt yhdessä raaka-ainetoimittajiensa kanssa hankkeen, jonka tavoitteena on leikata 2020-luvun aikana raaka-ainepäästöistä neljäsosa pois. Yhtä huomattava kehitysaskel voidaan ottaa valmiiden renkaiden kuljetuksessa.

Lisäksi Nokian Renkaat tutkii biopohjaisten materiaalien käyttömahdollisuuksia renkaiden valmistuksessa. Esimerkiksi pehmenninöljynä yhtiö on käyttänyt jo yli 10 vuoden ajan luonnontuotetta eli rypsiöljyä.

- Olemme olleet rengasalan edelläkävijä monessa biomateriaaleihin liittyvässä asiassa. Pohjoismaiselle yritykselle on luontaista, että haluamme tehdä tuotteistamme mahdollisimman ekologisia, Teppo Huovila sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Nokian Renkaat testaa monenlaisia biomateriaaleja. Esimerkiksi Espanjassa yhtiö seuraa guayule-kasvin viljelyä ja tutkii mahdollisuuksia löytää uusia raaka-aineita luonnonkumin rinnalle. Renkaan painosta luonnonkumia on tavallisesti 20–25 %.

Kehitteillä työkalu kestävyyden tutkimiseen

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kun Nokian Renkaat kysyi autoilijoilta, mitä he toivovat talvirenkaita, selvä ykkösvastaus oli turvallisuus. Kysely toteutettiin keväällä 2020, ja siihen vastasi Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kaikkiaan noin 3000 henkilöä. Kun heiltä kysyttiin, mihin suuntaan he toivoisivat talvirenkaiden kehittyvän, annetuista vaihtoehdoista kärkeen nousi matala vierintävastus. Suunnilleen yhtä moni toivoi, että rengas reagoisi kelivaihteluihin sensoriteknologian avulla tai että rengas säästäisi ympäristöä kulumalla hitaasti.

Renkaiden kulumista pyritään hidastamaan sekä ajoturvallisuuden, taloudellisuuden että ympäristön vuoksi. Nokian Renkaat on saanut kehitettyä kumiseoksia ja parannettua renkaiden kestävyyttä merkittävästi etenkin viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana. Nyt yhtiö on mukana työryhmässä, joka kehittää renkaiden kulumiskestävyyttä tutkivaa abraasiotestimenetelmää.

- Teemme tärkeää pioneerityötä. Tarkoituksena on tarjota lainsäätäjille työkalu, jolla voidaan mitata ja vertailla renkaiden käytön aikaista kulumista. Kun työkalu on valmis, sillä voidaan luokitella renkaita kulumisen osalta, selittää kansainvälisistä standardeista vastaava johtaja Jarmo Sunnari Nokian Renkailta.

Vastuullisuuteen kuuluu myös käytöstä poistettujen renkaiden hyödyntäminen. Käytöstä poistetut renkaat voidaan myydä energiateollisuuteen, jossa ne poltetaan ja syntyvä energia otetaan talteen. Materiaalia pystytään käyttämään myös muun muassa tie- ja maarakentamisessa.

- Koko Euroopassa kerätään noin 95 % renkaista ja Pohjoismaissa jo lähes 100 %. Kaikki materiaalit hyödynnetään tavalla tai toisella, Sunnari toteaa.