Puutavara-autoilu

Uusi, CAN-tiedonsiirtoon perustuva järjestelmä puutavarayhdistelmiin

Toni Honkanen on työskennellyt raskaan kaluston parissa jo lähes parikymmentä vuotta. Kokemusta on kertynyt perävaunuvalmistuksesta, päällirakentamisesta ja mekaanikon hommista sekä Volvolla että Scanialla. Viimeiset vuoden Honkanen on ollut enemmän autosähköjen ja päällirakenteiden suunnittelutyössä ja opiskellut myös samalla koneinsinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulussa, erikoistumisalanaan koneautomaatio.

Puuhaukat Oy on ollut uuden järjestelmän testiasiakkaana tammikuun puolivälistä alkaen. Testi haluttiin tehdä Suomen talvisissa olosuhteissa ja tulokset ovat olleet positiivisia.

Finnmaschine GmbH on sveitsiläinen raskaankaluston korjaus-, huolto-, ja varustelupalveluita tuottava yritys, jonka palveluksessa Toni Honkasen työnkuvaan kuuluu muun muassa ohjausjärjestelmien suunnittelu- ja asennustyöt. Idea kuorma-auton ja perävaunun CAN tiedonsiirtoon perustuvasta järjestelmästä sai alkunsa syksyllä 2020 ja hyvien kontaktien kautta demoversio päästiinkin asentamaan jo suhteellisen nopeasti, tammikuussa 2021.

- Ajatus järjestelmän rakentamisesta kuorma-autoon ja perävaunuun lähti liikkeelle siitä, että tiedossa on ollut jo pidempään varsinkin puutavara perävaunujen toimintojen lukumäärä, jota monessa tapauksessa rajoittaa perävaunun sähkönsyötön pistorasian/pistokkeen riittämätön koko. Yleisesti halutaan yhdistää perävaunu vain yhdellä syöttökaapelilla ja autonvalmistajat käyttävät yleensä 15-napaista pistorasiaa, josta pelkästään nykypäivän perävaunujen valot tarvitsevat kymmenen johtoa, jopa enemmän, Honkanen kertoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Käytettäessä CAN (Controller Area Network) tiedonsiirtoväylää ohjaus- ja mittaustietojen välitykseen, vaaditaan vain viisi johtoa perävaunun ja auton välille ja niistä kaksi kierrettyä kaapelia muodostavat CAN tiedonsiirtoväylän, jonka kautta voidaan välittää suuri määrä tietoa auton ja perävaunun välillä.

- Ohjelmoitavien järjestelmien laajennettavuus tulevaisuudessa on helppoa, yleensä vaaditaan vain uusien komponenttien kytkentä ja tarvittavat muutokset ohjelmaan, Honkanen jatkaa.

Toni Honkanen on työskennellyt raskaan kaluston parissa yli 17 vuotta. Työt ovat vieneet miehen Sveitsiin, missä nyt on kehitetty uusi järjestelmä ohjaus- ja mittatietojen välitykseen.

Puuhaukat Oy testiasiakkaana

Ensimmäinen järjestelmä on asennettu Puuhaukat Oy:n näyttävään yhdistelmään; Volvo FH16-puutavara-auton ja Briabin 5 akseliseen kiinteään perävaunuun.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Järjestelmä on ollut testikäytössä 4 viikkoa (helmikuun puolivälissä) ja yhdistelmä on ajossa kahdessa vuorossa, joten kilometrejä on kertynyt runsaasti, Honkanen kertoo.

Järjestelmä haluttiin nopeasti testiin Suomen oloihin ja talvisiin keleihin. Tammikuun puolivälistä alkaen säät ovatkin olleet riittävän rankkoja, on ollut paukkuvaa pakkasta, lunta ja loskaa, sekä kaikkea siltä väliltä. Siltä osin tavoitteet ovat täyttyneet.

Puuhaukkojen Volvo FH ja Briabin 5-akselinen kärry ovat olleet ajossa kahdessa vuorossa, joten testikilometrejä on kertynyt runsaasti.

- Ensimmäisen viikon aikana tehtyjä järjestelmän päivityksiä lukuun ottamatta toiminta on ollut moitteetonta ja palaute asiakkaalta kiitettävää, Honkanen toteaa tyytyväisenä.

Vielä testivaiheessa visuaaliseen puoleen ei ole panostettu kuin sen verran, mitä testauksen kannalta oli tarpeellista.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Tällä laitteistolla halusimme testata järjestelmän ja tiedonsiirtoväylän toimivuutta. Laitteisto tullaan muokkaamaan uusiksi testijakson jälkeen ja ohjausjärjestelmä tulee jäämään Puuhaukat Oy:n yhdistelmään. Järjestelmään tullaan myös lisäämään uusia toimintoja testijakson jälkeen, Honkanen jatkaa.

Autonvalmistajat käyttävät yleensä 15-napaista pistorasiaa, josta pelkästään nykypäivän perävaunujen valot tarvitsevat kymmenen johtoa, jopa enemmän.

Lopullinen Puuhaukat Oy:n järjestelmätoimitus sisältää:

  • Kosketusnäytön hytissä.
  • Autokohtaisen johtosarjan, jossa haaroitus myös nosturin hyttiin Finnmaschine GmbH:n parhaillaan suunnitteilla olevaa, nosturivaakajärjestelmää varten.
  • Perävaunun johtosarjan.
  • Ohjainlaitteen perävaunun ohjaus- ja mittaustietojen välitykseen

Tällä hetkellä järjestelmällä ohjataan perävaunun akselin nostot, valot ja ilmajousituksen alas laskeminen.

Tällä hetkellä järjestelmän avulla ohjataan perävaunun akselin nostot, valot ja ilmajousituksen alas laskeminen. Visuaalinen puoli on rakennettu vasta testikäytön tarpeisiin, ja siihen tullaan vielä panostamaan.

Uusia toimintoja edellisten lisäksi tulevat olemaan:

  • Ilmajousituksen korkeuden säätö kosketusnäytöltä.
  • Puoliautomaattinen akkuvalojärjestelmä.
  • Jarrujen ja pyöränlaakereiden lämpötilan mittaus, jossa akselikohtaisesti oikean ja vasemmanpuolen lämpötilaa vertaillaan ja hälytys annetaan kuljettajan asettaman hälytysrajan ylittyessä.

- Järjestelmän viimeistelyn yhteydessä asennetaan myös laitteisto, jolla kaikkia toimintoja voidaan ohjata myös langattomasti kuorma-auton ja perävaunun välillä, Bluetooth/WiFi yhteydellä, Toni Honkanen päättää.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Vaikka järjestelmä on nyt ollut testikäytössä puutavara-yhdistelmässä, niin sitä voidaan luonnollisesti hyödyntää myös muissa ajotehtävissä, auton päällirakenteista riippumatta.

Jarrujen ja pyöränlaakereiden lämpötilan mittaus, jossa akselikohtaisesti oikean ja vasemmanpuolen lämpötilaa vertaillaan ja hälytys annetaan kuljettajan asettaman hälytysrajan ylittyessä, on yksi vielä tulossa olevista järjestelmän ominaisuuksista.
3D suunnittelukuva sähkökeskuksen lopullisesta versiosta.