Tapahtumat

Agritechnicassa vain hieman metsäasiaa

Maailman suurimpana maatalouskoenäyttelynä mainostetussa Agritechnicassa on useiden vuosien ajan ollut kohtalaisen vahva metsäosastokin. Sitä esiteltiin tänäkin vuonna ennakkoesitteissä. Varsinainen metsäkonepuoli oli jäänyt vähemmälle ja esittelyssä oli metsäpohjan muokkaukseen ja metsäteiden kunnostukseen tarkoitettuja jyrsimiä. Myös hakkurit olivat varsin näyttävästi esillä, isäntälinjan traktorikäyttöisten koneiden ohella.

Mercedes-Benz teki vuosien 1973 ja 1991 välillä Unimogille läheistä sujua olevaa MB-Track traktoria. Kun Mersu luopui traktorin teosta, Werner Forst- und Industrietechnik SaksanTrieristä jatkoi traktorin tekoa WF-Trackin nimellä. Alusta alkaen WF-Track suuntautui enemmän metsään kuin pellolle. Tänä päivänä yrityksellä on varsin kattava valikoima monipuolisia ja ympäristönhoidon ja savotoinnin koneita.
Keskieurooppalaiseen tyyliin WF-Trackissa on vankka vinssivarustus, jolla metsurin jyrkiltä rinteiltä kaatamat puut saadaan hakkuupään ulottuville hankalammastakin paikasta. Kääntyvällä ohjaamolla varustettua konetta saa myös kuusipyöräisenä. Nelipyöräisen koneen maantienopeus on 50 kilometriä tunnissa ja kuusipyöräisellekin luvataan 40 kilometrin huippunopeus.
Tanskalainen Linddana on kehittänyt hakkureita vuodesta 1981 alkaen. Mallistossa on niin mobiilihakkureita kuin traktorin voimanotolla toimivia mallejakin. Mobiilihakkureissa yritys on keskittynyt pienempään kokoluokkaan, jolloin hakkuri voidaan kuljettaa auton vetokoukussa. TP 175 painaa 750 kiloa ja sen luvataan nielaisevan 17,5 sentin läpimittaista kovaa lehtipuuta. Voimanlähteenä on 38-hevosvoimainen bensakone, jonka tuntikulutus on viiden litran tuntumassa.
Italialaisella ICM Costructionilla on laaja valikoima kahmareita niin risujen kuin pyöreän puun käsittelyyn. Molempiin malleihin on helposti kytkettävissä myös sahakasetti. Valmistajan mukaan sahakasetti on mahdollista asentaa mallikohtaisella adapterilla myös muiden valmistajien kahmareihin.
Biber 92:ssa on 1,22 metriä leveä syöttöpöytä, jolloin epäjärjestyksessä oleva materiaalikin kulkee mainiosti hakkurille. Hakkuriin syötettävän pyöreän puun maksimiläpimitta on peräti 75 senttiä. Hakkurin metrin läpimittainen rumpu voidaan varustaa joko kymmenellä tai 20 terällä hakekattilan ja syöttölaitteiden vaatimusten mukaisesti.
Virolainen BMF 12 T Pro on varsin järeä, omalla hydrauliikalla toimiva vaunu. Suurimman mallin kantavuus on 17 tonnia. Vaunut on mahdollista varustaa suomalaisilla Black Bruinin vetomoottoreilla.
Slovenialainen Krpan vaunu- ja nosturimallisto näyttää varsin viimeistellylle. Keski-Euroopassa urakoitsijoiden käytössä olevat järeät metsäkärryt traktoreiden perässä täydentävät mukavasti varsinaisten metsäkoneiden ja isäntälinjan kevyemmän kaluston väliä. Suomessa tämä kokoluokka ei jostain syystä ole oikein saanut kannatusta.
Slovenialaisen Modularis Driven kahmareissa hydrauliikka on täysin koteloituna omassa yksikössään. Yhteen ja samaan yksikköön on mahdollista asentaa useita eri työlaitteita puun, risujen, maan, kivien ja irtotavaran lastaukseen.
Kolmiakselisessa Jenz 593 R Cobran hakkurissa on 500-hevosvoimainen MAN-diesel. Jenz on lähtenyt mukaan myös hybridimallin markkinointiin. Tällöin neliakselisella alustalla olevaan hakkuriin saadaan sähköstä toinen mokoma lisää tehoa huippukuormituksiin. Eli luulisi puun pehmenevän tuhannen hevosvoiman teholla!
Kesla oli näyttävästi mukana myös itävaltalaisen MusMaxin osastolla.
Keski-Euroopassa ylisuurista tyvistä ja yksittäisistä rungoista tehdään arvopuuta pienillä kenttäsirkkeleillä. Meillä järeät tyvet ja pihapuut päätyvät valitettavan usein joko polttopuuksi tai selluksi.
Kevyen MAN LE 10 220 -kuorma-auton päällä oleva Epsilonin nosturi ja sahalla varustettu kahmari on varsin näppärä yhdistelmä puistometsiköiden hoidossa ja kunnallisteknisessä urakoinnissa.
Englantilaisen McConnelin valmistama Robocut RC 75 on kauko-ohjattava kunnostusjyrsin. Painoa laitteella on työlaitteesta riippuen 1300 kilosta ylöspäin. Moottorina on 75-hevosvoimainen HATZ-diesel. Konetta voidaan hallita 150 metrin päästä.
Pfanzelt esitteli kehittämänä portaattoman voimasiirtoratkaisun traktorikäyttöisiin perävaunuihin. Valmistajan mukaan uudella ratkaisulla saavutetaan merkittävää etua etenkin suunnanvaihtotilanteissa ja maastossa, jossa nopeudenmuutokset ovat suuria.
Unimog vuodelta 1951. Huomaa remmipyörä auton sivulla!
Agritechnican ehdoton kohokohta on kakkoshallin takana oleva Munchener Hall. Sianpotkaa ja olutta litran tuopeissa kannetaan urakalla messuvieraiden eteen. Lisäksi orkesteri soittaa mahtipontista saksalaismusiikkia, jotta tunnelma olisi täydellinen.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.