Puutavara-autoilu

Jari Halinen, Suomen nopein puutavara-autoilija

Renkaiden lämmitystä ennen starttia.

Mäntyharjulaisella puutavara-autoilija Jari Halisella on erittäin vauhdikas harrastus, sillä hän ajaa kiihdytysajon kuninkuusryhmää, yli 7000 – hevosvoimaisten dragstereiden Top Fuelia. Kisassa kiihdytetään neljännesmailin eli 402 metrin matka seisovalla lähdöllä. Matka taittuu nopeimmillaan vähän alle viiden sekunnin loppunopeuden ollessa jopa yli 500 km/tunnissa. Jari ei ole vielä aivan tuota haamurajaa ylittänyt, sillä ennätys on 470 km/tunnissa. Lajin tunnetuin edustaja on mäkihyppylegenda Janne Ahonen.

Mäkilegenda Janne Ahosen varikko oli Jarin vieressä. Janne on harrastanut kiihdytystä kuusi vuotta. Hän on saanut kokeneemmalta Jarilta paljon hyviä vinkkejä. Pudotusajoissa he eivät ole vielä kohdanneet. Hoikalla Jannella ei ole paljoa omia ”pehmusteita” luiden ympärillä, niinpä hän kertoikin valtavien kiihtyvyyksien aiheuttavan mustelmia selkään. Huomaatteko, Janne hymyilee.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Jaria on pienestä pitäen kiinnostanut voima ja vauhti. – Haaveena oli jo nuorena saada joskus kunnon amerikkalainen muskeliauto. Sellainen löytyikin kun sain käsiini Plymouth Čudan. Sen 7,2 litran koneeseen viritin 700 hevosvoimaa ja tällä autolla aloin kiertää vuonna 1984 katukiihdytyskisoja, kertoo Jari harrastuksestaan.

Vuosien varrella on palkintokaappiin kertynyt useita Suomen mestaruuspyttyjä sekä himmeimpiä mitaleita eri sarjoissa sekä Pohjoismaiden mestaruus.

Joka startin jälkeen moottori puretaan täysi ja osat pestään, tarkastetaan ja vähänkin epävarmat osat vaihdetaan, sillä vahinko on todella suuri, jos kone hajoaa, kun siitä otetaan 7.000 hv ulos. Amerikassa käytetään paljon osia vain yhdessä startissa varmuuden vuoksi. Näitä osia kulkeutuu Suomeenkin. Näissä osissa hinta/laatu ovat kohdillaan.

Ensimmäinen Top Fuel kisa Jarilla oli viime vuonna Saksan Hockenheimissa. Tulos oli heti hyvä, Jarin sijoittuessa kolmanneksi. Viime vuonna tuli jo yksi voittokin, Santa Podin kisassa Englannissa.

Tänä vuonna kaikki palaset loksahtivat kohdalleen, sillä Jari Halinen ajaa täyden EM-sarjan Top Fuel-luokassa. Sarjaan kuuluu viisi osakilpailua: Alastaro, Mantorp Ruotsissa, Saksan Hockenheim ja kaksi kisaa Englannissa.

Huoltotiimi toimi todella saumattomasti. Tässä kasausvaihe menossa.

Jarilla oli pitkään haaveena päästä ajamaan kunkkuluokkaa, Top Fuelia. - Tämä on ollut pitkä projekti, että tähän pisteeseen on päästy. Budjetti on sentään aika iso. Sokerina pohjalla voisi olla Euroopan mestaruus, naurahtaa Jari. – Sitä eivät sanat riitä kertomaan, muotoilee Jari vastausta kysymykseen dragsterin kiihtyvyydestä. Amerikassa on mitattu kiihtyvyydeksi jopa 8 G:tä.

Heinäkuun alussa oli kauden toinen EM-osakilpailu Alastarolla. Kisaviikonloppuna perjantaina ja lauantaina ajetaan aika-ajoja, jotta saataisiin mahdollisimman hyvä paikka sunnuntaina ajettavaan pudotusajokaavioon. Alastarolla oli kaikkiaan 12 Top Fuel -ajokkia. Niistä karsittiin 8 sunnuntaina pudotusajoihin. Kaikkiaan viikonloppuna voi olla maksimissaan kuusi lähtöä.

Polttoainepumppu syöttää 500 litraa minuutissa nitrometaania moottorille.

Vain viiden sekunnin tähden

Top Fuel luokassa ajaminen vaatii kuljettajan taakse tehokkaan ja motivoituneen tiimin. Kolmen päivän kisaviikonloppu on työntäyteinen, sillä aina startin jälkeen auton moottori hajotetaan alkutekijöihinsä ja jokainen osa puhdistetaan, tarkistetaan ja tarvittaessa vaihdetaan. Tämä kaikki tapahtuu vain viiden sekunnin tähden.

Tiimissä on tärkeässä tehtävässä, koneen säätäjänä, irlantilainen säätäjä-velho, yksi parhaista alallaan Euroopassa. Meriittinään hänellä on Euroopan mestaruus vuodelta 2005.

Reaktioaika on tärkeä tässä nopeassa lajissa. Reaktioita treenaamisella haetaan etua, sillä maalissa erot ovat vain muutamia sadasosa- usein muutamia tuhannesosasekunteja.

Tiimin työskentelyä oli ilo katsella, jokainen tiesi paikkansa, kukaan ei tehnyt turhia liikkeitä ja moottorin purkaminen ja kasaaminen tapahtuu ripeästi. Seinällä oleva tarkistuslista antaa ammattimaisen kuvan työnteosta. Jokainen tiimin jäsen vetää listaan kruksin osuutensa tehtyään. Näin listasta voi yhdellä silmäyksellä todeta tilanteen.

Kone on oltava kunnossa, sillä siitä otetaan irti lähes 8.000 hevosvoimaa viiden sekunnin aikana. Kiihtyvyys on hurja, nollasta sataan 0,6 sekuntia. Polttoaineena käytetään nitrometaania, jonka litrahinta on 6 euroa.

Heikki Jokimies Ylämaalta kuuluu Jarin tukijoukkoihin. Heikki oli edellispäivänä päässyt kokeilemaan nitro-dragsterin kyytiä. – Kyllä se säväytti, tuumi Heikki.

- Aineesta on nyt huutava pula, sillä pääosin nitrometaani tulee Kiinasta ja vaarallisen aineen valmistus on lopetettu Olympialaisten ajaksi, selvittää Jari. – Nitrodragsteri kuluttaa kymmenen litraa satasella, siis sadalla metrillä, virnistää Jari. Eli kulutus on sata litraa kilometrillä. Yhdessä startissa kuluu nitrometaania lämmittelyineen 60 litraa. Onnistuneessa kisassa voi olla kuusi starttia, joten tästä voi laskea viikonlopun polttoainekulut.

Viimeiset tarkistukset ja nitro-dragster on valmis starttiin valmis. Turbo on suojattu, että mahdollisen räjähdyksen sattuessa osat eivät lentelisi vahingoittavasti.

Moottori on V8 mekaanisilla ahtimilla varustettuna. Alumiinisessa lohkossa ei ole jäähdytystä. Siinä ei ole myöskään vaihteita, vaan startti tapahtuu pelkällä kytkimellä.

Jarin nitro-ohjuksessa oli Alastarossa hieman liian kova kytkin, voima välittyi liian nopeasti renkaisiin ja pyörät jäivät sutimaan paikallaan. Kuljettajalla on 7-pisteturvavyö. Pakoputki on noin puolen metrin mittainen ilman mitään vaimentimia. Tästä syystä moottorin ääni on käsittämättömän repivä ja kova, kuulosuojaimet ovat välttämättömät sadan metrin säteellä.

Jari valmistautuu starttiin, vieressä Erja-vaimo.

Vastapaino työlle

Jari kertoo harrastuksen olevan hyvä vastapaino työlle. – Jos minä en ole täällä, olen töissä. Tämä on ainut paikka, missä en ajattele työasioita. Meillä on täällä vaimonkin kanssa yhteistä vapaa-aikaa, jota ei muuten paljon ole. Monia asioita oppii ulkomaan reissuilla. Eipä ole normaaliiikenteessä tarvetta näyttää nopeutta, kun tietää miltä vauhti tuntuu.

Kiihdytysajoissa reaktioaika on tosi tärkeä ja sitä harjoitellaan koko ajan. Hyvä reaktioaika on tärkeä avu liikenteessäkin, summaa Jari Halinen harrastuksestaan.

Jarruvarjot pakattuina ja valmiina pysäyttämään nitro-dragsteri 500 kilometrin tuntinopeudesta.

Alastaron kisaviikonloppu ei mennyt Jari Halisen osalta parhaalla mahdollisella tavalla. Aika-ajoissa sijoitus oli viides, mutta hän putosi pudotusajojen ensimmäisellä kierroksella kuten Janne Ahonenkin.

Juuri lehden mennessä painoon Jari Halinen palasi Saksasta Hockenheimin kisasta. Siellä Jari sijoittui viidenneksi ja on kokonaiskilpailussa niin ikään viidennelle sijalle neljän osakilpailun jälkeen. Tänä kautena on vielä jäljellä yksi kisa 4.-7.9. Santa Podissa Englannissa.

Siistillä varikolla paikat olivat järjestyksessä. Katettua tilaa on yli 50 neliötä. Kiihdytysajot ovat hyvin katsojaystävälliset, sillä yleisö pääsee vapaasti varikolle. Siellä voi seurata tiimien toimintaa, tutustua kalustoon tarkemmin jne.

Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!

Kokeile 30 päivää maksutta

tai

Kirjaudu sisään

Metsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.