Ajankohtaista

Dieselin raju hinnannousu painaa kuljetus- ja koneyritykset yhä ahtaammalle - euron raja jo ylitetty

bensamittari
Dieselin tolppahinnat ovat vilistäneet vauhdilla ylöspäin. Eräillä paikkakunnilla on ylitettiin jo reilusti "maaginen" euron raja. Varsinkin monet puutavara-autoilijat uskovat, että polttoainekustannusten nousu saadaan taksoihin hyvin hitaasti. Täysimääräisenä ei koskaan.

Dieselöljyn raju hinnannousu on ajamassa kuljetusyrityksiä kassakriisiin. Alan edunvalvontajärjestö Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry laskee, että viimeisimmän hinnankorotuksen jälkeen dieselöljyn bruttohinta on nyt yli 12 prosenttia korkeampi kuin vuoden 2004 lopussa. Runsaassa vuodessa dieselpolttoaineen hinta on noussut peräti 30 prosentilla. Nimellishinta on nyt korkeammalla kuin kertaakaan sotien jälkeen.

- Päivänselvää on, että kuljetusyritykset eivät voi maksaa näin suuria korotuksia, vaan dieselin hinnankorotukset tullaan siirtämään kuljetusmaksuihin. Viime kädessä kustannusten nousu näkyy kuluttajahinnoissa, sanoo SKAL:n toimitusjohtaja Seppo Sainio.

Hän kertoo, että dieselöljyn rajun ja jatkuvan hinnannousun vuoksi puhelimet järjestössä ovat soineet kiivaasti.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Monet jäsenyrittäjät ovat avoimesti kertoneet, että yrityksensä tulorahoitus ei enää riitä kiihtyvällä vauhdilla kasvavien polttoaine-, henkilöstö- ja muiden kustannusten kattamiseen. Polttoaineen hinnan aiheuttama lisäkustannus kuluvalta ja viime vuodelta voi nousta ajoneuvoyhdistelmältä jopa 25 000 euroon.

Kuorma-autoliikenne käyttää dieselöljyä 1 200 miljoonaa litraa vuodessa. Jos aiemmin euron litralta maksaneen dieselin hinta nousee 30 prosentilla, tuo se kuorma-autoliikenteelle vuositasolla 360 miljoonan euron lisäkustannuksen.

- Kyse on niin suurista kustannuspaineista, että se ei heilauta pelkästään yksittäisiä yrityksiä, vaan näkyy koko kansantaloudessa.

- Valtiovalta voisi poistamalla ammattimaiselta kuorma-autoliikenteeltä vuotuisen käyttövoimaveron eli dieselveron osoittaa yrittäjämyönteisyyttään myös liikenteen yritystoimintaa kohtaan. Sekään ei poistaisi kannattavuuskriisiä. Ainoa kestävä keino tilanteen korjaamiseksi on siirtää kustannusten nousu palvelusta perittävään hintaan, Sainio painottaa.

- Kuorma-autoliikenteen asiakaskunnan on viimeistään tässä tilanteessa ymmärrettävä, että keskimäärin nollan nettotulosta tekevillä kuljetusyrityksillä ei ole rahastoja tai venymiskykyä näin suurten kustannusnousujen kattamiseen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

SKAL kääntyi perjantaina ammattimaisen kuorma-autoliikenteen merkittävimpien asiakkaiden puoleen ja korosti tarvetta siirtää kustannusten nousut yrityskohtaisin neuvotteluin kuljetuspalvelujen hintoihin. Kuljetusyritysten palveluista teollisuuden ja kaupan yritykset ostavat 75 prosenttia.