Metsäkoneurakointi

Mestarillista metsänhoitoa – Keihässankarit Ruuskanen ja Pitkämäki löysivät uuden urapolun

Keihäänheiton moninkertaiset arvokisamitalistit Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki jatkavat kilpailu-uraansa. Enää ei kuitenkaan keppi lennä, vaan tarkoituksena on saada tukit ja pöllit lähtemään suomalaismetsistä mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Antti Ruuskanen Tero Pitkämäki
Kilpailuhenkeä meiltä molemmilta löytyy. Tämä hetki ei taida olla helpoin aika tulla alalle, mutta on katsottava kyllin pitkälle ja pyrittävä etsimään entistä kustannustehokkaampia ratkaisuja kilpailukyvyn ylläpitämiseksi, Antti Ruuskanen (vas.) ja Tero Pitkämäki korostavat. Kuva: Pitkämäki & Ruuskanen Forest Oy

Viime vuoden joulukuussa miehet perustivat Pitkämäki & Ruuskanen Forest Oy:n, jonka iskulause on paljon puhuva: Mestarillista metsänhoitoa.

- Kilpailimme vuosikausia yhdessä. Kisoissa ja kisareissuilla tarinoitiin usein metsistä ja metsien vaikutuksesta urheilijan elämään. Uran loppupuolella keskustelut kääntyivät konkreettisemmin metsiin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin kilpailu-uran jälkeen. Niinpä päätimme perustaa yhteisen yrityksen tiukasti kilpaillulle alalle eli puunkorjuuseen, Pitkämäki ja Ruuskanen kertovat.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Miehet muistelevat, että kilpauran aikana lähes poikkeuksetta ihmiset kysäisivät miten se keppi lentää. Saapa nähdä kyselevätkö ihmiset tästä eteenpäin, miten se pölli ja tukki huilaavat.

Metsästä voimaa

Metsien vaikutus kummankin miehen kilpailu-uraan oli merkittävä. Rauhoittumisen ja henkisen hyvinvoinnin kannalta suomalaismetsät ovat olleet erinomaisia latautumispaikkoja. Yritys aloitti toimintansa käytetyllä kalustolla. Vaihtokonerivistöstä valittiin tehdaskunnostettu vuoden 2017 mallinen Ponsse Scorpion, jolla oli takanaan jo 14 000 käyttötuntia. Ajokoneessa tunteja oli 12 000, mutta ikää koneella on jo kymmenen vuotta. Merkin valintaan vaikutti moni muukin asia, kuin Ponssen mukanaolo miesten kilpauraa tukemassa.

- Eipä järkevämpää merkkiä Ylä-Savon metsiin oikein voisi kuvitellakaan. Tehdas, varaosat ja toimiva huolto muodostavat turvallisen selkänojan alkavalle yritykselle, toimitusjohtaja Ruuskanen toteaa.

Antti Ruuskanen
- Olen minä itsekin jo pari tuhatta mottia Scorpionilla hakannut. Vaatimatonta on meikäläisen työsaavutus velipoikaan verrattuna, Antti Ruuskanen tunnustaa.

Tutut kuskit

- Keitele Forestilla oli tuttuja tyyppejä ja pientä bisnestäkin siinä vuosien saatossa tehtiin. Heidän puoleltaan tuntui olevan tarvetta talvikohteille ja niinpä me Teron kanssa otettiin koppi asiasta. Olemme saaneet hyviä kohteita ensiharvennuksesta järeään uudistushakkuuseen asti, Ruuskanen summaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Hakkuukonetta ajaa Antti Ruuskasen velipoika Olli-Pekka. Hänellä on 25 vuoden kokemus savotoinnista Suomen lisäksi, Venäjältä, Ruotsista ja Tšekistä.

- Kun kyselin velipoikaa Teron kanssa perustettavan yrityksen motokuskiksi, hänellä oli vain yksi ehto. Koneen on oltava Scorpion. No, sen verran hyvä kuski Olli-Pekka on, että Scorpion laitettiin, Ruuskanen kertoo.

Olli-Pekan mukaan Scorpion on etenkin harvennuksilla uskomattoman sujuva kone. Nosturi on linjassa kuskin kanssa ja kaadettavan puun tyvelle näkee esteettä. Teräketjut ja laipat kestävät pitempään, kun näkökenttä on esteetön. Tästä kaikesta huolimatta uudistushakkuulle Olli-Pekka pitää Ergoa parempana.

Ajokoneen puikoissa on pitkän linjan konemies Sami Saastamoinen.

- Sami on minun kalakaverini ja tuttu pitemmältä aikaa. Hän oli pyöräkoneen kuskina Kemin kaivoksella, kun kyselin hänen intoaan vaihtaa työhön kotinurkille. Samihan innostui ja näkyyhän tuo Buffalo varsin hyvin miestä tottelevan, Antti Ruuskanen kertoo.

Sami Saastamoinen
- Onhan tämä puun ajaminen kauniin luonnon helmassa aivan toista kuin pyöräkoneen kuskaaminen kaivoksella, Sami Saastamoinen kehuu.

Kokonaisvaltaisuus kiikarissa

Pitkämäen ja Ruuskasen tavoitteena on kehittää yritystä mahdollisimman kokonaisvaltaisen metsänhoidon suuntaan. Työmaita katsellaan koko ajan lisää. Erityisesti metsänomistajille tehtävät hankintahakkuut ja muut alaan liittyvät työt ovat suunnitelmissa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Yrityksen kanssa yhteistyössä olevien ammattilaisten verkostoa vahvistetaan kaiken aikaa. Pelkän savotoinnin oheen otetaan neuvontapalveluja, ennakkoraivauksia, istutuksia ja jopa helikopterilla tehtävää tuhkan levitystä. Tuhkan levitys on hallituksen puheenjohtajana toimivan Tero Pitkämäen vastuulla.

Haketta polttavien voimaloiden tuhka on järkevä levittää takaisin metsiin parantamaan metsämaan ravinnetasapainoa ja nopeuttamaan hiilen sidontaa. Investointi on luonnollisesti iso, mutta tuhkalannoituksella saatavat edut selkeästi puoltavat helikopterilevitystä.

Tulevalle sesongille on tarkoitus pestata pari kuskia lisää, jotta konekapasiteetti saadaan tehokkaampaan käyttöön. Osaavia kuljettajia ei tahdo kuitenkaan olla tarjolla. Nuoria innokkaita kuskinalkuja otetaan mielellään ajokonepuolelle oppimaan, mutta motokuskilla pitäisi olla vankka ammattitaito valmiina.

puupino
Sami Saastamoisella ei ollut nosturin käyttöön kokemusta ennestään, mutta pinoa silmäiltäessä työ on omaksuttu varsin hyvin. Eikä ole autokuskeilta moitteita tullut.

Kestämme kritiikkiä

- Olemme Teron kanssa tottuneet saamaan sekä hyvää että huonoa palautetta jo heittouramme aikana. Olemme oppineet käsittelemään palautetta asiallisesti ja rakentavasti, päästämättä sitä ihon alle. Uskomme, että tästä kokemuksesta on hyötyä myös yritystoiminnassa, Ruuskanen pohtii.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Miehet kertovat yritystoiminnan ja kilpaurheilun olevan melko lähellä toisiaan. Yksilöurheilijakaan ei pääse huipulle yksinään. Ympärillä on oltava ammattilaisten verkosto, jonka on nähtävä kokonaisuus mahdollisimman selkeästi. Verkostossa henkilökemioiden on niin ikään pelattava saumattomasti yhteen, mikäli mielitään menestyä. Samaa pätee täydellisesti myös yritystoiminnassa.

- Tiimihomma opittiin jo urheilu-urana aikana eli oman toiminnan ympärille on saatava osaava porukka. Henkinen puoli on erittäin tärkeä ja viestinnän on toimittava avoimen asiallisesti, Ruuskanen tietää.

Olli-Pekka Ruuskanen
Metsänomistajia on kannustettava hoitamaan metsiään. Jos omatoimisuus ei kiinnosta, niin työ kannattaa antaa ammattilaisten vastuulle, Olli-Pekka (vas.) ja Antti Ruuskanen rohkaisevat.

Savottakokemusta löytyy

Ruuskasella on varsin hyvä kokemus metsänhoidosta. Kotitilan metsissä on tullut istutetuksi taimia ja pelastetuksi taimia heinikon kynsistä. Risusavotat olivat luonnollinen jatkumo iän karttuessa. Ensimmäinen varsinainen puunajokokemus tuli Valtran 6400:lla, jonka perässä oli Kronoksen vetävä kärry ja nosturi.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Kyllähän silläkin puu liikkui, mutta melkoinen tehokkuusloikka saavutettiin, kun varsinaiseen ajokoneeseen siirryttiin.

Hakkuukoneena oli ikääntynyt Ergo, jolla hakattiin hankintahakkuita sekä omia metsiä.

Myös Pitkämäellä tuntuu olevan kohtalainen kokemus pihkantuoksuisesta työstä. Raivaukset ja harvennukset omalla pienellä metsälohkolla ovat antaneet vastapainoa kilpauralle ja nykyiselle keihäänheiton lajivalmentajan pestille.

Antti Ruuskanen on erittäin tyytyväinen siihen, kuinka alueen yrittäjät ovat ottaneet uuden tulokkaan vastaan. Apua, neuvoa ja rohkaisua on tullut oikein kunnolla. Tärkeimpinä yhteistyökumppaneina hän mainitsee Nilakka Forestin, Metsäkuljetus Hyvärisen ja Metsäharvennus Matilaiset.

ennakkoraivaus
Ennakkoraivauksen laiminlyönti syö nopeasti savotoinnin kannattavuutta ja heikentää hakkuutyön laatua. Ruuskasen aikomus on tarjota myös raivauspalveluita, jotta motomies ja ajokonemies pystyisivät laadukkaampaan hakkutyöhön.

Tero Pitkämäki

  • Syntynyt 1978 Ilmajoella
  • Entinen keihäänheittäjä, olympiamitalisti ja maailmanmestari
  • Kilpailu-ura 2003–2019
  • Ennätys kesäkuussa 2005 Kuortaneella heitetty 91,53 metriä
  • Vuoden eurooppalainen miesyleisurheilija 2007
  • Kolminkertainen Suomen Vuoden urheilija (2007, 2013, 2015)
  • Arvokisamitaleiden määrällä mitattuna menestynein suomalainen keihäänheittäjä
  • Osallistui Olympialaisiin neljä kertaa, 2004–2016, saavutti pronssia Pekingissä 2008
  • Seitsemän MM-kisaedustusta, voitti kultaa Osakassa 2007, hopeaa Moskovassa 2013 ja pronssia Pekingissä 2015
  • Viisi EM-kisaedustusta, saavutti hopeaa Göteborgissa 2006, pronssia Barcelonassa 2010 ja Zürichissa 2014.
  • Kahdeksan Suomen mestaruutta, kolme SM-hopeaa ja kaksi pronssia.
  • Urheiluliiton lajivalmentaja ja Oliver Helanderin henkilökohtainen valmentaja
  • Ponsse toimi Pitkämäen tukijana vuodesta 2004 alkaen
  • Pitkämäki & Ruuskanen Forest Oy:n hallituksen puheenjohtaja

Lähde: Wikipedia

Ponsse Buffalo
Kymmenenvuotiaan Ponsse Buffalon mittarissa on tunteja 12000.

Antti Ruuskanen

  • Syntynyt 1984 Pielavedellä
  • Entinen keihäänheittäjä, olympiamitalisti ja Euroopan mestari
  • Kilpailu-ura 2002–2020
  • Ennätys elokuussa 2015 Porissa heitetty 88,98 metriä
  • Osallistui Olympialaisiin kahdesti, saavutti hopeaa 2012 Lontoossa ja oli kuudes 2016 Riossa.
  • Viisi MM-kisaedustusta, sijoittui viidenneksi Moskovassa 2013 ja Pekingissä 2015
  • Kolme EM-kisaedustusta, voitti kultaa Zürichissa 2014 ja pronssia Amsterdamissa 2016
  • Kolme Suomen mestaruutta, neljä SM-hopeaa ja kaksi pronssia
  • Ruuskanen tunnettiin kovana kilpailijana, joka usein ylsi parhaimpaansa vasta viimeisillä heittokierroksilla
  • Pitkämäki & Ruuskanen Forest Oy:n toimitusjohtaja

Lähde: Wikipedia